ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowa tarta z malinami

Z t tart od samego pocz徠ku mia豉m problemy. Najpierw zagapi豉m si i zbyt d逝go piek豉m sp鏚, przez co jego brzegi przybra造 niepokoj帷y, mocno br您owy, kolor. Potem pr鏏owa豉m wyci庵n望 ostudzony blat z blaszki na talerz i upu軼i豉m go na st馧. Jak to z kruchym ciastem bywa, po豉ma這 si na kilka cz窷ci, odpad這 kilka bok闚. Nie mia豉m czasu na pieczenie kolejnego, wi璚 po rzuceniu kilku soczystych s堯w, posk豉da豉m w blaszce reszt, marz帷 o cofni璚iu czasu i jakim cudownym posklejaniu si wszystkiego. Na sam koniec po wy這瞠niu malin i wylaniu czekoladowej masy, okaza這 si, 瞠 jest jej troch za ma這 i wszystkie owoce 鄉iesznie usi逝j wychyli si na jej powierzchni, tworz帷 ma這 estetyczne wzniesienia. Nie musz wspomina, 瞠 cz窷 masy sp造n窸a w szczeliny powsta貫 w p瘯ni皻ym spodzie, prawda? Wsadzi豉m ca這嗆 do lod闚ki, w pod造m nastroju, bo ciasto mia這 by prezentem urodzinowym dla m篹a. Wieczorem odwa篡豉m si ukroi kawa貫k..przekonana o swojej pora盧e. I sta si cud :) Ciasto mimo pop瘯ania, 豉dnie si kroi這, a jego smak sprawi, 瞠 zapomnia豉m o wszystkich przebojach z nim zwi您anych. By這 przepyszne :) Masa czekoladowa aksamitna, delikatna, wytrawna...lekko kwa郾e maliny i s這dkie, kruche ciasto. Idealne po陰czenie. Polecam z ca貫go serca.

Przepis znaleziony na blogu Dwie Chochelki.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 220 g m彗i pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140 g mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Masa czekoladowa:

  • 250 ml 鄉ietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉

Dodatkowo:

  • 300 g 鈍ie篡ch malin (mo積a te u篡 malin mro穎nych, z kt鏎ych nale篡 przygotowa mus z cukrem oraz sk鏎k z cytryny; po opis zapraszam na blog Dwie Chochelki)
  • kilka drobno porwanych li軼i mi皻y (pomin窸am)

Wykonanie:

Ciasto:

Po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier puder i s鏊. Doda do nich posiekane, zimne mas這 i rozetrze palcami tak jak przy robieniu kruszonki. Nast瘼nie doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko ciasto, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum godzin. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem i zn闚 sch這dzi przez 30 minut. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi.

Na wystudzonym spodzie roz這篡 鈍ie瞠 maliny wymieszane z porwan mi皻.

Masa czekoladowa:

Krem闚k przela do wysokiego garnka. Zagotowa i zestawi z ognia. Doda do niej cukier puder i chwil miksowa. Nast瘼nie doda po豉man na kawa趾i czekolad. Wymiesza wszystko 這patk, do rozpuszczenia si czekolady, a nast瘼nie ponownie wszystko dok豉dnie zmiksowa. Na koniec, ca造 czas ucieraj帷, doda po kawa貫czku mi瘯kie mas這. Przestudzon mas wyla na maliny. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 2h. Smacznego :)
鈔oda, 04 wrze郾ia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/09/04 16:16:24
Genialna ta Twoja tarta! Uwielbiam po陰czenie malinek z czekolad-mniam! :-)
-
2013/09/04 17:14:32
Smakowicie wygl康a, a po豉czenie czekolady i malin jest bardzo dobre. :)
Mimo przeboj闚 wysz豉 Ci 鈍ietna tarta :) Pozdrawiam:)
-
2013/09/04 18:00:31
Maliny i czekolada to jedno z lepszych po陰cze smakowych :)
-
2013/09/04 19:26:08
Te mam czasami takie przygody w kuchni.
Tarta cudna!
-
2013/09/05 12:27:44
Czekolada lubi si z malinami :)
-
2013/09/14 12:14:18
Zalanie malin ganache? Genialne!