ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

Akcja jagodowa Olciaky za dwa dni si ko鎍zy, a ja nie zd捫y豉m jeszcze nic doda. Jak to mo磧iwe? Do陰czam wi璚 chocia z dzisiejszym wpisem. Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Kasi. Jeden z lepszych jagodowych wypiek闚, jakie mia豉m okazj ostatnio pr鏏owa. Kruche ciasto dzi瘯i krupczatce rozp造wa這 si w ustach i bez problem闚 si z nim wsp馧pracowa這. Masa z serka przybli瘸豉 troch w這skie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie by這 idealnym dope軟ieniem ca這軼i. Polecam gor帷o :)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 25x30 cm):

Ciasto:
  • 550 g m彗i krupczatki (da豉m 400 g krupczatki i 150 g m彗i tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • doda豉m od siebie jeszcze 2 造磬i zimnej wody

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru pudru

Dodatkowo:

  • 600 g jag鏚
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotowa ciasto:

Po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier i proszek do pieczenia. Doda do nich posiekane, zimne mas這 i rozetrze palcami tak jak przy robieniu kruszonki. Nast瘼nie doda jajka i ewentualnie zimn wod. Zagnie嗆 szybko ciasto (b璠zie ono delikatne i mi瘯kie). Gotowe podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejsz cz窷 w這篡 do zamra瘸rki. Wi瘯sz umie軼i na spodzie blaszki, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec j w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut). Wyj望 z piekarnika i lekko przestudzi.

W mi璠zyczasie przygotowa krem, miksuj帷 dok豉dnie mascarpone z cukrem i jajkami. Rozprowadzi go dok豉dnie po upieczonym spodzie. Na mas rozsypa r闚nomiernie jagody, a na wierzch zetrze sch這dzone w zamra瘸rce ciasto. Ca這嗆 piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


poniedzia貫k, 29 lipca 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/29 14:17:00
Oj rozmarzy豉m si. Wygl康a cudnie!
-
2013/07/29 14:24:51
super wygl康a, zapisuj sobie do zrobienia
-
2013/07/29 14:40:05
Mniam. Idealne ciacho do kawy :)
-
2013/07/30 09:19:17
Bardzo si ciesz, 瞠 Ci smakowa這 :) Ja te je bardzo lubi.

Pozdrawiam ciep這 :)
-
2013/07/30 11:25:05
pycha ciasto!
Pozdrawiam i dzi瘯uj za udzia w Jagodowo Nam 5!