ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta botwinikowo-szpinakowa

Na tart z botwink mia豉m ochot ju jaki czas, ale ba豉m si jej smaku. Niedawno zobaczy豉m tak u Majanki. Mocno j zachwala豉 i sprawi豉, 瞠 zn闚 mia豉m ochot zaeksperymentowa. Kilka dni p騧niej zakupi豉m gazet "Moje smaki 篡cia". Przekartkowa豉m j do嗆 szybko, zatrzymuj帷 si z u鄉iechem na przepisie na tart botwinkowo-szpinakow. Wiedzia豉m ju, 瞠 na pewno j zrobi, bo kusi豉 mnie ogromnie, no i idealnie pasowa豉 do mojej szpinakowej akcji. Od siebie zmieni豉m tylko tyle, 瞠 doda豉m do ciasta m彗i razowej, aby by豉 cho troch zdrowsze i dorzuci豉m kawa貫k fety, kt鏎 znalaz豉m w lod闚ce, a kt鏎a przecie idealnie pasuje i do szpinaku i buraczk闚. Ca這嗆 poda豉m z sosem czosnkowym. Jak smakowa豉? Hmmm...By這 dobra. I takiego smaku pewnie si spodziewa豉m. Ale serca mojego nie podbi豉. Ciesz si jednak, 瞠 da豉m jej szans, bo pewnie zn闚 瘸這wa豉bym tego, gdy sezon na botwink dobieg豚y ko鎍a :)



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 200g m彗i (u mnie 100g m彗i tortowej i 100 g m彗i graham typ 1850)
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 造瞠czka cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i bardzo zimnej wody

Farsz:

  • 2 p璚zki botwinki z buraczkami
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • ga陰zka 鈍ie瞠go rozmarynu (pomin窸am)
  • 2-3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz

Baza jajeczna:

  • 2 jajka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 30 g twardego sera d逝go dojrzewaj帷ego (np. parmezanu)
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kawa貫k fety (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 wymiesza z sol i cukrem. Doda zimne mas這 i posieka no瞠m. Doda 鄴速ko i wod. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Po tym czasie rozwa趾owa je do 鈔ednicy 26-27 cm i wy這篡 nim form do tarty (o 鈔. 23-24 cm), uprzednio wysmarowan mas貫m. Nak逝 ciasto widelcem. Podpiec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Farsz:

Botwink i szpinak przebra i dok豉dnie umy (kilka listk闚 od這篡 do ozdoby). Li軼ie pokroi w paseczki, a buraki w s逝pki. Czosnek i rozmaryn posieka. Botwink z buraczkami podsma篡 przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dorzuci szpinak, po chwili czosnek i rozmaryn. Sma篡 kolejne 2-3 minuty. Doprawi sol.

Baza jajeczna:

Wymiesza jajka, 鄉ietan, tarty ser i pieprz.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 farsz botwinkowo- szpinakowy. Posypa po這w fety. Zala jajeczn mieszank i przemiesza widelcem. Na wierzchu roz這篡 reszt fety i li軼ie botwinki i szpinaku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)


Czas na szpinak!
鈔oda, 12 czerwca 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/12 11:37:14
Witam :)
Chcia豉bym Ci wyr騜ni w Liebster Blog Award :)
Tutaj znajdziesz pytania: justinka.tomech.com/liebster-blog-award/

Mi貫j zabawy :)
-
2013/06/12 21:19:14
hmmm :D te troch boj si jej smaku, w tym sezonie chyba nie zaryzykuj, ale zapisz sobie i mo瞠 w kolejnym :DD
-
2013/06/12 23:32:02
Mniam, jak瞠 pysznie wygl康a~!
Mnie ona bardzo posmakowa豉, jestem fank takiej tarty :)
-
Go嗆: mojamalakuchnia.wordpress.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/17 16:02:43
Ale pysznie wygl康a ta tarta.