ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Tort malinowo-czekoladowy

Tort. Z okazji urodzin. Moich. Okr庵造ch. Pierwszych z 3 na pocz徠ku. Tych, kt鏎e wypiera豉m z mojej 鈍iadomo軼i i na kt鏎e wyj徠kowo nie czeka豉m..jednak nadesz造...i mimo to, 鈍iat si nie zawali ;)

Nigdy jeszcze nie piek豉m tortu na w豉sne urodziny. Dla kogo owszem, dla siebie nie widzia豉m takiej potrzeby. W tym roku postanowi豉m zrobi wyj徠ek i mimo, 瞠 nie spodziewam si 瘸dnych go軼i, taki ma造 wypiek dla mnie, m篹a i c鏎eczki postanowi豉m przygotowa. D逝go szuka豉m pomys逝. My郵a豉m nad Andaluzj oraz Opera Cake, ale ba豉m si, 瞠 mnie przerosn. Pomy郵a豉m wi璚 nad tym, jakie smaki lubi..Czekolada i maliny to by這 pierwsze co przysz這 mi na my郵. Poszpera豉m w necie i znalaz豉m odpowiednie cudo na blogu Zjedz ze smakiem. Do嗆 sporo jednak zmieni豉m w tym przepisie. Jedynie mas z nutell wykona豉m niemal identycznie, dodaj帷 mimo wszystko 鄉ietan-fix do krem闚ki. Biszkopt upiek豉m z przepisu Dorotus na niezawodny kakaowy biszkopt "rzucany". Wyszed 鈍ietny: r闚ny, puszysty, wysoki. Mas malinow przygotowa豉m z przepisu znalezionego na blogu Dwie Chochelki. Wysz豉 cudowna: kwaskowata, mocno malinowa..Jedynie przecieranie malin na mus by這 do嗆 nu膨ca..niemniej warto by這 :) Ca造 tort obla豉m polew, jak wykorzystywa豉m ju wcze郾iej przy cie軼ie bananowo-czekoladowym. Mo積a r闚nie dobrze pomin望 polew, od這篡 troch masy i ni udekorowa tort. Od siebie do這篡豉m te warstw kwa郾ego d瞠mu. Dekoracja jak zwykle pozostawia sporo do 篡czenia ;) A prosi這 si o 鈍ie瞠 maliny, ale niestety to jeszcze nie pora.




Sk豉dniki:

Biszkopt (zwi瘯szy豉m nieco proporcje: piek豉m z 6 jaj w tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa czekoladowa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g nutelli
  • 200 ml krem闚ki 36 % (da豉m 250 ml)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)

Masa malinowa:

  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 250 ml)
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 造磬i cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze kremy - ten wychodzi do嗆 kwaskowaty)
  • ok. 3/4 szklanki musu malinowego (z przepisu podanego poni瞠j)
  • 1 czubata 造瞠czka 瞠latyny

Mus malinowy:

  • ok. 400 g malin (u mnie mro穎ne)
  • sok z po這wy cytryny
  • p馧 szklanki cukru

Polewa czekoladowa (robi豉m z 1,5 porcji):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki mocnej kawy
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Ca這嗆 roz這篡豉m sobie na 3 dni. Pierwszego dnia wieczorem upiek豉m biszkopt i zrobi豉m mus z malin. Drugiego dnia wieczorem przygotowa豉m kremy, sch這dzi豉m je w lod闚ce i prze這篡豉m nimi ciasto. Trzeciego dnia rano udekorowa豉m.

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian (uwa瘸j帷, by ich nie 'przebi'). Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Tortownic o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 3 blaty.

Mus malinowy:

Maliny wrzuci do garnka, doda cukier i sok z cytryny. Gotowa na wolnym ogniu kilka minut (ja mia豉m maliny mro穎ne i gotowa豉m d逝瞠j, aby odparowa nadmiar wody). Gotowy mus zmiksowa i przetrze przez sito, 瞠by pozby si pestek. Wystudzi.


Masa czekoladowa:

Mascarpone miksowa z nutell do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚. Zimn krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda do niej mascarpone z nutell. Ca這嗆 wymiesza kr鏒ko mikserem. Odstawi do lod闚ki do momentu przek豉dania tortu.

Masa malinowa:

ㄊ瞠czk 瞠latyny rozpu軼i w 3-4 造磬ach gor帷ej wody. Wystudzi. Ch這dn po陰czy z przygotowanym wcze郾iej musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza 這patk z cukrem pudrem. Doda do ubitej 鄉ietanki, kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym. Ostawi do lod闚ki.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Sk豉danie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy mocn kaw. Na這篡 na niego krem malinowy. Wyr闚na i przykry drugim blatem. Posmarowa cienko d瞠mem z czarnej porzeczki. Wy這篡 krem czekoladowy. Po wierzchu i bokach rozprowadzi polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)



poniedzia貫k, 27 maja 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/27 15:37:34
wygl康a rewelacyjnie:) pi瘯nie ci wyszed:)
-
2013/05/27 19:59:56
Wspaniale si prezentuje. Na pewno smakuje genialnie.
Wszystkiego najlepszego Justynko!:)
-
2013/05/29 17:59:33
Najlepsze 篡czenia :) Tort wygl康a wspaniale, a dob鏎 smak闚 mnie zachwyci :)
-
2013/05/29 20:25:28
100 lat!:)))