ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Torcik mi皻owo-czekoladowy

Uwielbiam po陰czenie mi皻y z czekolad, dlatego do zrobienia tego ciasta nie trzeba mnie by這 d逝go namawia. Wysz這 przepysznie :) Smaczny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny orze德iaj帷 mi皻ow mas z serka mascarpone i krem闚ki z dodatkiem du瞠j ilo軼i posiekanej gorzkiej czekolady...Poezja... Polecam ka盥emu z czystym sumieniem, zw豉szcza na nadchodz帷e, cieplejsze dni :)
Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.



Sk豉dniki (na tortownic o 鈔ednicy 24 cm, ale ja piek豉m w mniejszej tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i (z lekkim czubkiem) kakao
  • 2 造磬i wody

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 375ml/330g 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 330 ml 鄉ietany 30%)
  • 1 鄉ietan-fix lub inny usztywniacz do 鄉ietany
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki nalewki mi皻owej, dost瘼nej w aptece w formie kropli (da豉m troch wi璚ej, ale najlepiej dostosowa ilo嗆 do w豉snego smaku)
  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej (da豉m 120 g czekolady gorzkiej)
  • ewentualnie odrobin zielonego barwnika (pomin窸am)

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli mi皻owej nalewki
  • doda豉m od siebie odrobin cukru

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o grubych oczkach (da豉m 100g czekolady gorzkiej)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywna pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier. Do 鄴速ek dola sok z cytryny i wsypa proszek do pieczenia, wymiesza. Prze這篡 je ubitej piany z bia貫k, lekko po陰czy mikserem. Do masy delikatnie wmiesza 造磬 przesiane kakao i m彗i. W trakcie mieszania dola wod. Gotowe ciasto przela do tortownicy z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Krem:

Mocno sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Doda serek mascarpone, nalewk mi皻ow oraz opcjonalnie barwnik. Ca這嗆 wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Od這篡 oko這 4 造瞠k masy do posmarowania wierzchu i bok闚 tortu. Do pozosta貫j, wi瘯szej cz窷ci kremu dosypa posiekan gorzk czekolad. Wymiesza.

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa blaty. Dolny nas帷zy przygotowanym ponczem i wy這篡 na niego krem z czekolad. Przykry drugim blatem i ponownie go nas帷zy. Wierzch oraz boki ciasta posmarowa cienk warstw pozostawionego w tym celu kremu. Ca這嗆 obsypa dok豉dnie start czekolad. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 2h. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)


czwartek, 09 maja 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/09 23:43:28
Pi瘯ny! A po陰czenie mi皻y i czekolady jest genialne :)
-
2013/05/11 17:49:02
A ja mam akurat p璚zek cudownie aromatycznej mi皻y, my郵isz, 瞠 taka posiekana mi皻a by dobrze w tym cie軼ie smakowa豉? :)