ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek cha逕owo-orzechowy

Ostatni z moich 鈍i徠ecznych przepis闚. Tym razem na s這dki,jak to przysta這 na tego typu ciasta, orzechowo-cha逕owy mazurek. Przepis wyszukany u Dorotus. Wyszed smacznie, chocia nie zapadnie mi chyba w jaki szczeg鏊ny spos鏏 w pami耩. Zdj璚ia nieciekawe, bo robione na ostatni chwil u mamy. Dekoracja te taka sobie, ale niestety nie jestem specjalistk w tej dziedzinie :) Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelk.



Sk豉dniki:

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego mas豉
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g m彗i pszennej
  • 40 g m彗i ziemniaczanej

Masa cha逕owo-orzechowa:

  • 200 g cha逕y orzechowej
  • p馧 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100 g dowolnych orzech闚 (u mnie laskowe)
  • 3 造磬i cukru pudru

Dodatkowo:

  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w k徙ieli wodnej (da豉m mniej)
  • gar嗆 posiekanych orzech闚, do dekoracji (u mnie dodatkowo inne bakalie)

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na jednolit mas (ja zagniot豉m wszystkie sk豉dniki r璚znie). Gotowe, rozwa趾owane ciasto umie軼i w kwadratowej formie o boku 24 cm, uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Mo積a ponak逝wa je widelcem. Piec w temperaturze 160 stopni przez oko這 30 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Masa cha逕owo-orzechowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na jednolit, g豉dk mas (ja z braku malaksera star豉m cha逕 na tarce o bardzo drobnych oczkach i u篡豉m tartych orzech闚 laskowych, po czym wymiesza豉m wszystko z krem闚k i cukrem). Wymieszane sk豉dniki umie軼i w garnuszki i zagotowa je, mieszaj帷 od czasu do czasu. Pogotowa oko這 3 minut, do lekkiego zg瘰tnienia. Powsta陰 mas wyla na wystudzony sp鏚, wyr闚na. Ca這嗆 ozdobi czekolad i bakaliami. Smacznego :)




鈔oda, 03 kwietnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/03 14:22:16
ale pi瘯ny i pewnie przepyszny mmm :) Mi貫go popo逝dnia :)
-
2013/04/03 15:40:19
Bardzo 豉dnie Ci wyszed!
Pozdrawiam serdecznie i chcia豉bym Ci zaprosi do dodania swojego przepisu na list Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Mam nadziej, 瞠 wybraczysz mi, 瞠 tutaj o tym pisz, ale fajnie by by這 jakby i Twoje przepisy trafi造 do jeszcze wi瘯szego grona u篡tkownik闚
-
2013/04/03 20:33:06
Wedelko, mazurek wygl康a genialnie pysznie. Robi豉m kiedy cha逕owy, by pyszny :)
-
2013/04/03 23:08:54
Przepi瘯ny mazurek:)