ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Buchty z powid豉mi

Nieforemne, lekko chropowate z wierzchu, bardzo mi瘯kie i puszyste w 鈔odku, ma郵ane, ze s這dk niespodziank w 鈔odku w postaci 郵iwkowych powide...Tak w skr鏂ie mog opisa moje pierwsze dro盥穎we buchty. Bu貫czki te wywodz si z kuchni naszych po逝dniowych s御iad闚 czyli Czech闚. Ja przepis na nie znalaz豉m u Dorotus. Zrobi豉m je pod wp造wem chwili, gdy w lod闚ce znalaz豉m p馧 s這iczka powide. Ciasto wyrobi豉m w maszynie do pieczenia chleba, u篡waj帷 dro盥篡 instant. Piek豉m je p騧nym wieczorem, z my郵 o niedzielnym 郾iadaniu. Zapach unosz帷y si w mieszkaniu podczas ich pieczenia, g堯wnie dzi瘯i sk鏎ce cytrynowej, by nieziemski. Po upieczeniu odczekali鄉y z m篹em chwil i mimo p騧nej pory skusili鄉y si na odrobin. Smakowa造 wspaniale. M捫 stwierdzi, 瞠 musz koniecznie cz窷ciej je powtarza. W sumie nie mam nic przeciwko..mo瞠 te nast瘼ne b璠 nie tylko smaczne, ale i odrobin 豉dniejsze :) Polecam zdecydowanie :)



Sk豉dniki:
  • 500 g m彗i pszennej
  • 20 g 鈍ie篡ch dro盥篡 lub 10 g dro盥篡 suchych (u mnie dro盥瞠 instant)
  • 270 - 300 ml mleka (da豉m 300 ml)
  • 60 g mas豉, roztopionego
  • 1 ma貫 jajko
  • 2,5 造磬i cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • sk鏎ka otarta z jednej cytryny
  • powid豉 (oko這 p馧 s這iczka) na nadzienie
  • 2 造磬i mas豉, roztopionego, do posmarowania
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Dla os鏏 pos逝guj帷ych si maszyn do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto umie軼i w formie od maszyny do chleba w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: p造nne (mleko, stopione i wystudzone mas這, roztrzepane jajo), sypkie (m彗a, s鏊, cukier i sk鏎ka z cytryny) i na ko鎍u dro盥瞠. Umie軼i form w urz康zeniu i wybra program wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po tym czasie wyci庵n望 gotowe ciasto i kr鏒ko je wyrobi, po czym podzieli je na 50-55 gramowe cz窷ci. Z ka盥ej cz窷ci zrobi kulk, kt鏎 rozp豉szczy w d這ni, po czym na jej 鈔odek na這篡 造瞠czk nadzienia i sklei. Uk豉da blisko siebie w tortownicy o 鈔ednicy 25 cm, kt鏎ej sp鏚 wy這穎no papierem do pieczenia (kulki powinny si styka). Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do podwojenia obj皻o軼i. Przed samym pieczeniem posmarowa roztopionym mas貫m. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 25-27 minut. Wyj望, wystudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

Dla os鏏 nie posiadaj帷ych maszyny:

Dro盥瞠 suche wymiesza z m彗, ze 鈍ie篡mi najpierw zrobi rozczyn. Jajko roztrzepa z mlekiem, cukrem i sk鏎k otart z cytryny. Do miski wsypa m彗, zrobi do貫k, wla mleko z jajkiem, doda mas這, s鏊, wyrobi mi瘯kie i elastyczne ciasto. Odstawi przykryte do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce (na oko這 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrobi i dalej post瘼owa wed逝g powy窺zego przepisu. Smacznego :)






鈔oda, 17 kwietnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/17 11:35:41
Na pewno s smaczne :)
-
2013/04/18 22:19:06
Jakie smakowite! Zjad豉bym tak pyszn bu貫czk :)
-
2013/05/13 15:54:12
Ja r闚nie robi豉m te buchty:) Przepisy na Moich wypiekach s niezawodne:))Pozdrawiam