--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szmaragdowe risotto czyli risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem

Przepyszne risotto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u myszy_klapsiary. Zmieni豉m co nieco: doda豉m zielony groszek, troch parmezanu i mas豉, bez kt鏎ych risotto dla mnie nie istnieje. Obawia豉m si, czy b璠zie ono smakowa這 mojej 1,5-rocznej c鏎ce oraz m篹owi..ale niepotrzebnie. Oboje zjedli swoje porcje z apetytem. M捫 nawet wzi掖 dok豉dk :) Polecam gor帷o :)

Przepis ten dodaj do akcji Zielono mi prowadzonej przez Pinkcake. Mo瞠 wsp鏊nymi si豉mi przywo豉my wiosn?? :)


Sk豉dniki:
  • 350g ry簑 arborio
  • 1,5 l bulionu
  • 5 造瞠k bia貫go wina (pomin窸am)
  • 250g 鈍ie瞠go lub mro穎nego szpinaku (da豉m 300g 鈍ie瞠go)
  • 4 造磬i oliwy z oliwek (u mnie olej z dodatkiem bazylii)
  • cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 gar軼ie mro穎nego zielonego groszku
  • s鏊,pieprz, ga趾a muszkato這wa,suszona bazylia
  • 2 造磬i startego parmezanu (to m鎩 dodatek)
  • 造磬a mas豉 (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Cebul i czosnek pokroi w kostk, szpinak przebra, dok豉dnie wyp逝ka i grubo posieka. Zielony groszek wrzuci do wrz徠ku i gotowa przez kilka minut. Wino wymiesza z gor帷ym bulionem. Na du瞠j patelni podsma篡 na oleju cebul i czosnek. Gdy si ju zeszkl, doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Podla dwoma chochelkami bulionu i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy ry b璠zie mi瘯ki. Doda posiekany szpinak i groszek.Wymiesza z ry瞠m. Doprawi do smaku sol,pieprzem, ga趾 i bazyli. Na koniec doda parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego :)

sobota, 16 marca 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/16 22:48:19
Oby, oby!
Dzi瘯uj za przy陰czenie si do zabawy:)
-
2013/03/16 22:51:17
Cudne risotto! :) Ja te chc ju wiosn :)
Pozdrawiam:)