ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z czerwonej soczewicy

Smaczny, zdrowy i oryginalny pasztet z orientaln nut. Przepis na niego znalaz豉m u Edysi79. Wyszed mi do嗆 pikantny, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem curry. Najlepiej smakuje mi na kanapce z pomidorkiem i cebulk. My郵, 瞠 mo瞠 z powodzeniem pojawi si na 鈍i徠ecznym stole, stanowi帷 konkurencj dla typowego pasztetu z mi瘰a.
Jest to moja pierwsza propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelk.



Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 25x12 cm):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
  • 4 鈔ednie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3 du瞠 z帳ki)
  • 3 jajka (roztrzepane)
  • olej do sma瞠nia (ok. 16 造瞠k)

Przyprawy:

  • 3 go寮ziki
  • 1 造瞠czka soli
  • 1 li嗆 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ma豉 ostra papryczka (da豉m suszon)
  • 1/2 造瞠czki kminu rzymskiego
  • 1/2 造瞠czki pieprzu syczua雟kiego (pomin窸am)
  • 1/2 造磬i 豉godnego curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 造瞠czki soli morskiej
  • 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotowa 2 szklanki wody. Wsypa op逝kan na sitku soczewic, doda go寮ziki, li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy i przestudzi. Marchewki obra, umy i zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Cebul i czosnek pokroi w drobn kostk. Na g喚bokiej patelni rozgrza 8 造瞠k oleju, wsypa wymieszane w miseczce przyprawy (kmin lub kminek, pieprz syczua雟ki, curry oraz imbir) i sma篡 przez kilka sekund, a uwolni si z nich aromat. Na patelni wsypa cebul z czosnkiem i drobno pokrojon papryczk (pozbawion nasion). Zeszkli. Dola reszt oleju, wsypa tart marchewk i sma篡, mieszaj帷, a zmi瘯nie (w razie potrzeby doda jeszcze troch oleju - marchewka powinna by wilgotna). Zdj望 z ognia i przestudzi. Na patelni prze這篡 soczewic, wymiesza. Doprawi do嗆 mocno sol morsk i pieprzem. Doda jajka i dobrze wymiesza. Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce.Smacznego :)

poniedzia貫k, 18 marca 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/18 19:54:19
Bardzo 豉dnie si prezentuje ten pasztet. Takiego nigdy nie jad豉m, u mnie zawsze mi瘰ne jednak wygrywaj :) POzdrawiam Ci
-
Go嗆: Adrianna, 78.9.7.*
2014/03/09 15:50:20
w豉郾ie zrobi豉m pasztet wg przepisu i wyszed przepyszny! :) pozdrawiam