ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Bounty

Mam problem z tym ciastem, bo nie wiem tak naprawd co o nim s康zi. Zabra豉m go do mojej mamy z okazji dnia kobiet. Do嗆 szybko si tam rozesz這 i wi瘯szo軼i os鏏 chyba ono smakowa這 :) Ale ja sama raczej si lekko na nim zawiod豉m i chyba spodziewa豉m si czego o wiele lepszego. Najbardziej smakowa豉 mi kokosowa masa. Mo瞠 ciut za s這dka, ale generalnie by豉 ona najwi瘯szym atutem tego ciasta. Bardzo 豉two si j przygotowywa這, odpowiednio zg瘰tnia豉 po pobycie w lod闚ce i smakowa豉 faktycznie jak w znanym wszystkim batoniku. Biszkopt r闚nie by smaczny: mi瘯ki, puszysty i odpowiednio wyro郾i皻y, ale nie do ko鎍a mi pasowa do tej masy. Nas帷zy豉m go do嗆 mocno herbat z dodatkiem cukru, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego, ale mimo to by wg mnie i tak zbyt suchy. My郵, 瞠 fajnie by by這 zamiast biszkoptu u篡 tu jakiego innego, bardziej czekoladowego i wilgotnego spodu. Mo瞠 co w stylu brownie? Nie wiem. Najwi璚ej zastrze瞠 jednak mia豉m do polewy. Ci篹ko by這 j rozsmarowa na zastyg貫j masie kokosowej. Poza tym wysz豉 ona bardzo twarda i niemo磧iwym by這 ukrojenie 豉dnie prezentuj帷ego si kawa趾a ciasta, bez pokruszenia jej. Ba, ci篹ko by這 nawet przebi si przez ni 造瞠czk podczas jedzenia. Troch 豉twiej by這 po d逝窺zym pobycie ciasta poza lod闚k, ale mimo to, nast瘼nym razem na pewno przygotuj tu inn polew. Mo瞠 zamiast mas豉 u篡j krem闚ki? To powinno da lepszy efekt. Podsumowuj帷 m鎩 zbyt d逝gi wst瘼: si璕n na pewno po to ciasto ,drugi raz, bo kokosowa masa ma w sobie du篡 potencja, ale postaram si zmieni biszkopt na co bardziej czekoladowego i mokrego oraz spr鏏uj poprawi troch struktur polewy.

Przepis znalaz豉m u Majanki.

Zdj璚ie do嗆 kiepskie, ale robi豉m je szybko u mamy i naprawd ci篹ko by這 ukroi 豉dny kawa貫k przez t nieszcz瘰n polew.



Sk豉dniki: (piek豉m w blaszce o wymiarach 30x26cm; biszkopt upiek豉m z 6 jaj, zwi瘯szaj帷 odpowiednio pozosta貫 sk豉dniki, ilo嗆 kremu pozosta豉 bez zmian)

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wi鏎k闚 kokosowych (da豉m prawie 30 dag)
  • cukier waniliowy
  • kostka mas豉 (da豉m 3/4 kostki)

Polewa:

  • 2 czekolady (u mnie jedna gorzka, druga mleczna)
  • 40g mas豉
  • Ew. do nas帷zenia biszkoptu: mocna, s這dka herbata z dodatkiem soku z cytryny i 造磬i ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Ciasto:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku, nie przerywaj帷 ubijania. Na koniec do masy jajecznej delikatnie wmiesza przy pomocy 造磬i przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 170 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzi.

Krem kokosowy:

Zagotowa 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Nast瘼nie doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem na 鈔ednim ogniu przez oko這 20 minut. Miesza co jaki czas, uwa瘸j帷, aby masa si nie przypali豉. Po 20 minutach, gdy ca這嗆 nieco zg瘰tnieje, doda mas這. Budy rozprowadzi w 1/2 szklanki mleka i doda do gotuj帷ej si masy kokosowej. Wszystko dok豉dnie wymiesza, zagotowa i zestawi z ognia. Zostawi do ostygni璚ia.

Na upieczony kakaowy biszkopt, wy這篡 zimn mas kokosowo-budyniow. Wyr闚na powierzchni.

Przygotowa polew poprzez rozpuszczenie w k徙ieli wodnej czekolad oraz mas豉. Tak przygotowan polew r闚nomiernie pokry mas kokosow. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)

poniedzia貫k, 11 marca 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/11 15:19:18
hej, dopiero zaczynam "przygod" na blogu. Po ma逝 do przodu

A ciacho wygl康a baaardzo apetycznie, wypr鏏uj przepis w weekend.:)

Pozdrawiam. :)
-
2013/03/11 16:40:21
s這dycze z kokosem nale膨 do moich ulubionych smak闚
-
2013/03/11 20:53:09
Wedelko pysznie u Ciebie wygl康a to ciasto.
Szkoda,瞠 nie do ko鎍a spe軟i這 ono Twoje oczekiwania. Mo瞠 faktycznie ten sp鏚 zrobi taki jak do brownie, by這by smacznie.
Polewa troch si 豉mie to fakt,ale og鏊nie ono zawsze wszystkim smakuje. :)
Jak zrobisz ze swoimi zmianami to ch皻nie skorzystam z wszelkich uwag i te zrobi.
U軼iski:*
-
Go嗆: sis, *.wolv.cable.virginmedia.com
2013/03/11 22:13:11
Pyszne ciacho;-) Polecam! Choc zgadzam sie z Toba, trudnosci z polewa przy krojeniu ciasta.
-
2013/03/12 06:25:15
Coco monster nadchodzi!
-
Go嗆: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/12 20:19:37
Ja posmarowa豉m biszkopt d瞠mem z czarnej porzeczki. Smacznie prze豉muje s這dko嗆 kokosu.
-
2013/03/20 20:14:02
ciasto pycha! musialam lekko zmodyfikowa mase kokosowa ale i tak wyszlo super!
-
Go嗆: ola, *.chi.clearwire-wmx.net
2013/10/30 17:56:14
Mysle ze do tego ciasta pasowal by spod z ciasta murzynka, a polewe nie lala bym na calosci tylko tak bym chlapala. Nie wiem jak napisac. Polewa murzynkow jest bardziej wodnista. Ja nigdy polewy nie robie z czekolady tylko robie sama. I ta polewa murzynkowa swietnie sie do tego nadaje.