--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
G鏎y na talerzu czyli moja pierwsza karpatka

Wszystko zacz窸o si od zdj璚ia karpatki, kt鏎e zobaczy豉m na profilu spo貫czno軼iowym u jednej znajomej. U鈍iadomi豉m sobie wtedy, 瞠 nie jad豉m takiego ciasta dobrych kilka lat. Przy okazji dowiedzia豉m si te, 瞠 m鎩 m捫 bardzo lubi karpatk. Nie mia豉m o tym zielonego poj璚ia. Par dni p騧niej ma鹵onek wyjecha na kilka dni, a ja jako dobra 穎na postanowi豉m przygotowa co smacznego z okazji jego powrotu do domu. Pad這 w豉郾ie na karpatk, o kt鏎ej jako nie mog豉m przesta my郵e. O przepis spyta豉m kole瘸nk, ale nie umia豉 mi ona pom鏂, m闚i帷, 瞠 karpatk piecze, ale u篡waj帷 do tego gotowego produktu ze sklepu. Poradzi豉 mi zrobi to samo. B璠帷 na zakupach, w這篡豉m wi璚 do koszyka gotowe ciasto w pude趾u. Przynios豉m je do domu, w這篡豉m do szafki, 瞠by by這 tam w razie mojego niepowodzenia i...zacz窸am szuka w necie przepisu na karpatk wykonan w豉snor璚znie. Najbardziej przekona mnie ten znaleziony na blogu Domowe-Wypieki.pl. Ciasto parzone przyrz康za這 si bardzo prosto. Nie mia豉m te 瘸dnego problemu z rozsmarowaniem go w blaszce i wyj璚iem upieczonego blatu. Zmieni豉m spos鏏 pieczenia: pierwsze 15 minut piek豉m w temperaturze 200 stopni, a dopiero na kolejne 15 minut zmniejszy豉m temperatur do 180. Czytaj帷 komentarze pod tym przepisem, znalaz豉m rad, aby przed pieczeniem ciasto skropi wod, co mia這 zapewni 豉dne fale. Tak te zrobi豉m i faktycznie, fale si pojawi造 ;) Z kremem r闚nie nie mia豉m 瘸dnego problemu. Zmniejszy豉m ilo嗆 mas豉 do 200g, i wg mnie jest to maksimum. Wi瘯sza jego ilo嗆 sprawi豉by, 瞠 masa by豉by zbyt ma郵ana. Zastanawiam si nawet, czy nie zmniejszy tej ilo軼i o kolejne 50g. Nie wiem tylko, czy nie wp造n窸oby to znacz帷o na g瘰to嗆 kremu. Teraz jego konsystencja jest idealna. Nie wyp造wa z ciasta ani przy krojeniu, ani przy jedzeniu. Sam budy waniliowy wykonany od podstaw by rewelacyjny. Chyba najlepszy jaki jad豉m w 篡ciu. Doda豉m od siebie jeszcze troch domowego ekstraktu waniliowego. Je郵i kto nie chce si bawi w przygotowywanie domowego budyniu, mo瞠 oczywi軼ie kupi gotowy i ugotowa go w mniejszej ilo軼i mleka ni podano na opakowaniu lub pokusi si nawet o kupienie gotowej masy karpatkowej, kt鏎 z pewno軼i mo積a znale潭 w ka盥ym markecie. Ja jednak polecam przygotowa j w豉snor璚znie. Satysfakcja i smak nie do podrobienia :) Ciasto bardzo polecam...m捫 by zachwycony ;)

Ps. Ciasto dedykuj mojej sis, kt鏎a wiem, 瞠 ch皻nie sama zjad豉 by teraz taki kawa貫k ;)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 35x 24cm)


Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g mas豉 (da豉m tylko 200g i wg mnie jest to maksimum)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 4 造磬i (80g) m彗i pszennej
  • 4 造磬i (80g) m彗i ziemniaczanej
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a ekstraktu waniliowego (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Ciasto:

Wod zagotowa z margaryn. Garnek 軼i庵n望 z ognia i doda m彗, ca造 czas mieszaj帷 przy tym energicznie drewnian 造磬. Nast瘼nie garnek postawi z powrotem na palniku i gotowa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, ok. 2-3 minut. Gotowe ciasto powinno by jednolite i 豉dnie odchodzi od garnka. Pozostawi je na chwil do ostygni璚ia. Do lekko ciep貫go lub zimnego ciasta, doda po jednym jajku, szczypt soli i proszek do pieczenia, ca造 czas miksuj帷 wszystko dok豉dnie mikserem. Tak przygotowane ciasto podzieli na 2 cz窷ci. Po這w ciasta rozprowadzi 造磬 w formie wysmarowanej dok豉dnie margaryn i wysypanej m彗. Wierzch skropi lekko wod. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na z這ty kolor przez ok. 30 minut (ja piek豉m przez pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, a dopiero na kolejne 15 minut zmniejszy豉m temperatur do 180). W ten sam spos鏏 upiec drug po這w ciasta.

Krem budyniowy:

W garnku zagotowa 2 szklanki mleka z cukrem. Pozosta貫 mleko (1 szklank) wymiesza dok豉dnie z 鄴速kami, cukrem waniliowym, ekstraktem oraz m彗ami i doda je do gotuj帷ego si mleka, szybko mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 utrze mikserem na puszyst mas. Dalej miksuj帷, dodawa stopniowo zimny budy.

Gotow mas rozsmarowa na jednym blacie ciasta. Przykry drugim blatem. Ciasto wstawi do lod闚ki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypa cukrem pudrem. Smacznego :)



poniedzia貫k, 28 stycznia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/28 13:26:28
Jejku, jak pysznie wygl康a. Te ju lata nie jad豉m karpatki, a zat瘰kni豉m za tym smakiem.
-
Go嗆: , 83.2.230.*
2013/01/28 13:52:48
wygl康a bardzo 豉dnie ja robi troch inaczej karpatk zapraszam do mnie znajdziesz tam wiele przepis闚 na karpatk i nie tylko kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/
-
2013/01/28 14:37:51
Pi瘯nie ci wysz豉 :)
-
2013/01/28 15:22:37
wysz豉 郵iczna!
-
Go嗆: sis, *.wolv.cable.virginmedia.com
2013/01/28 15:23:30
;-* oj, szczujesz mnie tym ciastem;-) Zjadlabym kawaleczek i Ty o tym doskonale wiesz! ;-) hmmm...juz wiem, gdy zawitasz do mnie, to sprobuje ja zrobic pod Twoim okiem, podowiesz czy wszystko robi ok;-) ?
-
Go嗆: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2013/01/28 15:46:23
W weekend te robi豉m karpatk, ale wed逝g receptury mojej mamy - prawdziwa rozkosz!
-
2013/01/28 22:26:09
Wedelko , Twoja karpatka wygl康a przepi瘯nie i bardzo apetycznie. No, cudna Ci wysz豉 po prostu!
:)
-
2013/01/29 05:27:03
cudowna! A ja jeszcze nigdy takiej sama nie robi豉m :) cz瘰tuj si:)
-
2013/01/29 10:56:37
Super Ci wysz豉, no i krem prawdziwy, nie z papierka;)
-
2013/01/29 13:11:07
Zapraszam na bloga: poezjaswiatem.blogspot.com/

"Poezja to 鈍i徠ynia w jej ch這dzie, umys zaczyna si 瘸rzy, s這wa to zastyg貫 p這mienie"
-
2013/01/30 18:25:02
Wiiitam :)
Jak na pierwsz karpatk, wysz豉 Ci niesamowicie. Gratuluje! Ja nigdy nie s造sza豉m, o kropieniu ciasto przed pieczeniem, ale z ch璚i spr鏏uj, gdy b璠 j piek豉 nast瘼nym razem. Pozdrawiam :)
-
Go嗆: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/01 22:31:26
witam czy ciasto na karpatk piek豉 pani w termoobiegu
-
2013/02/02 12:52:54
--Go嗆: Nie. Piek豉m bez termoobiegu, grzanie g鏎a-d馧, bo m鎩 piekarnik nie ma takiej opcji ;)
-
Go嗆: ninka, 94.42.177.*
2013/04/04 19:54:02
Do kremu dodaj czasami start sk鏎k z pomara鎍zy i wi鏎ki kokosowe, smakuje wybornie
-
Go嗆: sis, *.16-1.cable.virginmedia.com
2013/09/26 19:29:47
wyszla idealna!!! Pychotka!;*
-
Go嗆: mariolka, *.dynamic.chello.pl
2015/03/18 15:12:04
Karpatka z tego przepisu wychodzi pyszna- robi j ju chyba z rok ale zapomnia豉m wcze郾iej doda komentarz. Jak dla mnie 軼is豉 pi徠ka a dla mojego m篹a to najlepsze ciasto i cz瘰to mnie m璚zy 瞠bym je zrobi豉:-). Mo瞠 kiedy si odwa輳 i zrobi Walewsk z tego bloga. Pozdrawiam.