Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Seromakowiec i świąteczne życzenia :)

To ciasto zawsze już będzie kojarzyło mi się z Bożym Narodzeniem i moją mamą. Uwielbiam je, bo łączy w sobie moje dwa ulubione świąteczne wypieki: sernik i makowiec. Nigdy wcześniej sama go nie piekłam, licząc na to, że u mamy na stole zawsze znajdzie się dla mnie kawałek. Ale jakiś czas temu miałam ochotę zaeksperymentować i spróbować upiec go samodzielnie. Przepis znalazłam u Edysi i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Piekłam na próbę z połowy porcji i w mniejszej blaszce, czego później bardzo żałowała, bo ciasto wyszło fenomenalne..tak dobre, że większość pochłonęłam sama :) I aby odciążyć trochę mamę, zaproponowałam, że w tym roku ja upiekę seromakowiec...mam nadzieję, że nie nawalę i wyjdzie równie dobry, jak za pierwszym razem :)



Składniki:

Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wódki

Masa makowa:

  • gotowa masa makowa z puszki (ok. 900 g) - można oczywiście samemu przygotować taką masę; ja jednak ponieważ nie posiadam maszynki do mielenia mięsa, jestem zmuszona korzystać z gotowej już masy
  • 3 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat waniliowy
  • skórka pomarańczowa (to mój dodatek)

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera (użyłam gotowego mielonego sera z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (to mój dodatek)

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić nim dno formy o wymiarach 37x23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Masa makowa:

Masę z puszki wyłożyć do miski i wymieszać z bułką tartą, aromatem waniliowym oraz pianą ubitą z białek.

Masa serowa:

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z serem.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na niej rozsmarować masę serową, wyrównać wierzch i widelcem zrobić falę na wierzchu. Piec godzinę w 180 stopniach. Smacznego :)


I ponieważ jest to mój ostatni wpis przed świętami, wszystkim zaglądającym na mojego bloga życzę,
wspaniałych, spokojnych i pogodnych świąt,
mnóstwa prezentów pod zieloną choinką,
pyszności na wigilijnym stole
oraz wspaniałej rodzinnej atmosfery :)



sobota, 22 grudnia 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/22 11:00:59
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie ;) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)
-
2012/12/22 15:43:16
Przepysznie wygląda.
Ja w tym roku też planuje seromakowiec:)
Wszystkiego dobrego na święta!
-
2012/12/22 20:47:07
Piękny i pyszny. Lubię bardzo.
Wesołych Świąt Wedelko!:)
-
2012/12/22 22:15:58
u mnie w te święta będzie ser ale z brownies, makowiec w pojedynkę... gdybym wcześniej zobaczyła to zdjęcie... ach... wygląda pysznie! :)
wesołych świąt i zapraszam do mnie secondhelpingisnotenough.blox.pl/html !
-
2012/12/24 13:43:33
Wesołych Świąt Wedelko !!! :)
-
2012/12/25 09:56:25
Seromakowiec wygląda świetnie. Dla mnie to zawsze idealne połączenie dwóch świetnych ciast. Wesołych Świąt!
-
2012/12/27 13:12:14
Dziękuję na ten przepis, na pewno się przyda.
-
2012/12/29 22:37:33
Seromakowiec to połączenie 2 bardzo tradycyjnych polskich ciast.
-
2013/01/02 17:54:57
Ciekawe połączenie :) Sernik i makowiec, brzmi intrygująco :) Poza tym rewelacyjna nazwa Twojego bloga, od razu zachęcił mnie do odwiedzin :)

Pozdrawiam i zapraszam na innego bloga ze słodkimi losami młodej żonki i mamuśki :)
-
Gość: ala, *.adsl.inetia.pl
2013/03/25 10:58:28
Witam. Mam pytanie, jak piec to ciasto z termoobiegiem czy tez tylko grzałki góra-dół? Czy te dwie masy się nie zmieszają przy wykładaniu ich?
-
2013/03/25 13:54:48
--Ala: Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, grzanie: góra-dół właśnie. Masy nie powinny się zmieszać. Przynajmniej mi się nigdy takie coś nie przydarzyło :) Pozdrawiam :)