ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Musaka vel Moussaka czyli przepyszna grecka zapiekanka z bak豉瘸nem w roli g堯wnej

Musak robi豉m jeszcze latem i by這 to moje pierwsze samodzielne podej軼ie do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacj trzech przepis闚 znalezionych w sieci na blogach Czerwie i b喚kit, Niezbyt perfekcyjna pani domu oraz Kaczodajnia. My郵, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie. Daleko jej co prawda, do tej kt鏎 mia豉m okazj kosztowa w jednej z restauracji, ale w tym por闚naniu nie wypad豉 jako strasznie 幢e :) Marzy mi si spr鏏owa jak smakuje ta zapiekanka w Grecji, robiona z tamtejszych 鈍ie篡ch warzyw przez ludzi, kt鏎zy si naprawd na tym znaj :)

Zapiekank dodaj do Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi, ze wzgl璠u na ga趾 muszkato這w w beszamelu oraz cynamon dodany do sosu. Ju nieraz 陰czy豉m t przypraw z mi瘰em (Picadillo, Zapiekanka z kurczaka i cukinii, Kurczak Jerk, Steki cynamonowe oraz Cynamonowy kurczak) i uwa瘸m, 瞠 to naprawd fajny miks :)

Tak prezentowa豉 si musaka zaraz po upieczeniu:



Sk豉dniki:
  • 500 g zmielonego mi瘰a wo這wo-wieprzowego
  • 4 du瞠 bak豉瘸ny
  • 6 du篡ch ziemniak闚
  • dwie du瞠 cebule
  • 2 z帳ki czosnku
  • 3-4 造磬i przecieru pomidorowego
  • 400 g przetartych pomidor闚 z puszki
  • 1/2 造瞠czki mielonego cynamonu
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej natki pietruszki
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej mi皻y
  • s鏊, pieprz, oliwa do sma瞠nia

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i m彗i
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 100 g startego, 鄴速ego sera

Wykonanie:

Bak豉瘸ny pokroi na plastry (ok. 0,5 cm grubo軼i), posoli i odstawi na p馧 godziny, aby pozby造 si goryczy. Po tym czasie op逝ka bak豉瘸ny pod bie膨c wod i osuszy. Nast瘼nie podsma篡 plastry na patelni grillowej i os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym.

Ziemniaki obra, pokroi w plastry, podgotowa przez kilka minut, a nast瘼nie sma篡 porcjami z obu stron do z這tego koloru.

Przygotowa sos mi瘰ny. Mi瘰o mielone przesma篡 na oliwe z posiekan cebul oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda pomidory wraz z zalew oraz koncentrat, wymiesza. Doprawi sol, pieprzem, cynamonem oraz posiekan mi皻 i natk. Zdj望 z ognia.

Przygotowa beszamel. Mleko podgrza w rondelku prawie do zagotowania. W innymrondelku o grubym dnie rozpu軼i mas這. Doda m彗.Ca造 czas mieszaj帷, dolewa ciep貫 mleko (uwa瘸, 瞠by nie porobi造 si grudki). Gdy sos zg瘰tnieje, doprawi dosmaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w.

Form do zapiekania wysmarowa mas貫m. Uk豉da w niej kolejno warstwami: po這w bak豉瘸na, po這w mi瘰nego sosu, ziemniaki, reszt mi瘰nego sosu oraz drug cz窷 bak豉瘸na. Z wierzchu pola beszamelem i posypa startym 鄴速ym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 30-40 minut (do czasu a ser si rozpu軼i i lekko zrumieni). Smacznego :)



A tak wygl康a豉 na drugi dzie:





wtorek, 27 listopada 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
upl
2012/11/27 15:14:05
bardzo lubi :-)
-
Go嗆: Anika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/27 18:12:10
Lubi i czasami robi:)
-
2012/11/27 19:07:57
Mniam, ja tez bardzo lubi musak i robi豉m nawet ca趾iem niedawno,jednak nie sfotografowa豉m jej.
Pozdr闚ki:)
-
2012/11/28 09:48:50
Spr鏏uj tego dzisiaj :) Obawiam si jedynie bak豉瘸n闚, bo nigdy nie udaje mi si ich skutecznie upiec - cz瘰to wychodz takie rozmi瘯czone.
-
Go嗆: sis, *.wolv.cable.virginmedia.com
2012/11/28 23:32:58
Zastanawia mnie smak tej potrawy;-) Ps. Skad Ty czerpiesz te omys造 na obiady?:) zazdroszcze!!
-
Go嗆: Iza, *.internetia.net.pl
2012/11/29 01:10:58
Nominowa豉m Tw鎩 blog do zabawy , zapraszam piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/
-
Go嗆: Rybeczka, 80.240.166.*
2012/12/04 15:17:50
Zrobi豉m na obiad dla ca貫j rodziny :) By豉 przepyszna i wszystkim smakowa豉:)
-
Go嗆: viking, *.bredband.comhem.se
2013/11/19 16:22:11
"Nast瘼nie podsma篡 plastry na patelni grillowej i os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym" .... jak juz lejemy tluszcz to po co patelnia grillowa?
-
2015/11/27 12:33:43
Jak robi豉m musak, to jedynie na mi瘰ie wo這wym. Spr鏏uj nast瘼nym razem wykorzysta te to wieprzowe, bo smak mo瞠 by nieco inny :) Pozdrawiam