ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :)

Tego tortu nie mia豉m w planach. Co prawda m鎩 m捫 mia urodziny, ale go軼i 瘸dnych nie przewidywali鄉y, wi璚 dla naszej dw鎩ki nie chcia這 mi si nic piec. Jednak kobieta zmienn jest i kiedy po przejrzeniu moich przepis闚 do wypr鏏owania natkn窸am si na ten tort, znaleziony jaki czas temu na blogu S這dkie Fantazje szybko zmieni豉m zdanie. Zakupi豉m potrzebne sk豉dniki i zabra豉m si do dzia豉nia. Biszkopt wyr鏀 bardzo 豉dnie i nawet o dziwo, da si w miar dobrze przekroi (troszk krzywo, co prawda, ale kto by tam na to zwraca uwag). Masa do prze這瞠nia wysz豉 smaczna...generalnie wszystko sz這 dobrze. Do momentu robienia dekoracji. Nie jestem w tym mistrzem, wr璚z przeciwnie. Tym razem jednak pope軟i豉m b陰d, czytaj帷 przepis. Autorka w sk豉dnikach potrzebnych do masy do dekoracji podaje mas這, jednak w opisie wyra幡ie zaznacza, 瞠 ona z niego zrezygnowa豉. Ha. Ja tej informacji ju nie doczyta豉m. Pi瘯nie wymiesza豉m kajmak z mas貫m, w這篡豉m do lod闚ki i czeka豉m, a zg瘰tnieje. Nie zg瘰tnia. To znaczy nie na tyle, 瞠bym mog豉 co fajnego z nim wyczarowa. Do tego kolor mia... hmm.. nazwijmy to tak: nie za ciekawy :) Ale nic to, brzegi tortu posmarowa豉m krem闚k, obsypa豉m migda豉mi, a wierzch posmarowa豉m nieszcz瘰nym kajmakiem. Ca貫 ciasto w這篡豉m do lod闚ki i posz豉m spa. Rano moim oczom ukaza si widok tragiczny..ca豉 polewa sp造n窸a na boki, zostawiaj帷 wielkie pobojowisko. Troszk sobie pop豉ka豉m na ten widok, a potem zakasa豉m r瘯awy i spr鏏owa豉m uratowa jako ten tort. Posmarowa豉m wierzch resztk polewy, kt鏎ej przezornie nie wyrzuci豉m, zabezpieczy豉m przez sp造ni璚iem, sypi帷 na boki obficie orzechowy krokant, boki posypa豉m resztk migda堯w. Prezentowa si ci庵le 鈔ednio, ale nic innego wymy郵e nie umia豉m. Ca造 sw鎩 wygl康, nadrobi smakiem: s這dki, ale nie przes這dzony. Inny ni ka盥y tort znany mi dotychczas. Warto si po niego skusi. Autorka twierdzi, 瞠 inspiracj by tort z cukierni Sowy. Nie wiem czy faktycznie maj podobny smak, gdy tego drugiego nigdy nie pr鏏owa豉m. Pozostaje wierzy mi na s這wo.

Ps. Po przebojach z tym tortem utwierdzi豉m si w przekonaniu, 瞠 dobrze robi, zamawiaj帷 na roczek mojej c鏎ki, tort u kogo, kto si na tym zna :)



Sk豉dniki:

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka m彗i pszennej tortowej
  • 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)
  • 15 dag zmielonych orzech闚 w這skich
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia (mo積a pomin望)
  • szczypta soli

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii (pomin窸am, da豉m ekstrakt waniliowy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kieliszek (50 ml) spirytusu (da豉m w鏚k)
  • 2-3 造磬i rumu

Krem:

  • 500 g mocno sch這dzonego serka mascarpone
  • 200 ml mocno sch這dzonej 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 200 g sch這dzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcze郾iej przygotowanej z mleka skondensowanego)
  • opcjonalnie 鄉ietan-fix do zag瘰zczenia masy (ja da豉m jeden do masy, a drugi do krem闚ki, kt鏎 dekorowa豉m boki ciasta)

Dodatkowo:

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:

  • 150-200 g masy kajmakowej
  • 50 g mi瘯kiego mas豉 (sugeruj pomin望)
  • 200 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 1-2 造磬i cukru pudru
  • opcjonalnie:鄉ietan-fix
  • 200 g posiekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Mo積a upiec go dzie wcze郾iej. Dobrze wystudzony biszkopt b璠zie si 豉twiej kroi.

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier i cukier waniliowy, ca造 czas ubijaj帷. Nast瘼nie dodawa kolejno 鄴速ka, dalej ubijaj帷. M彗 wymiesza ze zmielonymi na py orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesia do masy jajecznej, delikatnie wmiesza do ciasta drewnian 造磬. Gotowe ciasto wla do tortownicy (u篡豉m tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, zmniejszaj帷 odpowiednio ilo嗆 sk豉dnik闚), w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 50 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Krem:

Krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda serek mascarpone, a pod koniec ubijania mas kajmakow. Wstawi do lod闚ki.


Poncz:


Wod zagotowa razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (r闚nie z lask wanilii). Podgotowa 1-2 minuty. Nieco przestudzi, wyj望 lask wanilii, doda spirytus i rum. Wymiesza. Odstawi na bok.


Konfitura:


Konfitur podgrza, przetrze przez sito. Odstawi do przestudzenia (ja zrezygnowa豉m z tego etapu i nie gotowa豉m konfitury).


Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu u這篡 na paterze, nas帷zy 1/3 ponczu. Posmarowa po這w konfitury i na這篡 po這w kremu kajmakowego. Wyr闚na wierzch. Na kremie u這篡 kolejny blat ciasta i post徙i z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nas帷zy, posmarowa reszt konfitury, wy這篡 pozosta陰 cz窷 kremu). Przykry ostatnim blatem i nas帷zy go pozosta造m ponczem. Tort wstawi na chwile do lod闚ki.

Dekoracja:


Mas kajmakow utrze z mas貫m (sugeruj pomin望 mas這 i udekorowa g鏎 samym kajmakiem!). Udekorowa ni wierzch tortu wg uznania. Krem闚k ubi na sztywno, dodaj帷 cukier puder i 鄉ietan-fix. Posmarowa ni boki tortu i udekorowa je posiekanymi migda豉mi, orzechami lub wi鏎kami czekolady. Smacznego :)

A to zdj璚ie kaza zrobi m鎩 m捫, kt鏎y wci捫 nie mo瞠 si pogodzi z tym, 瞠 nie ma ju dw鎩ki z przodu i kt鏎y zdecydowanie od 30, woli tak opcj:


poniedzia貫k, 03 wrze郾ia 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/03 14:02:21
Wzloty i upadki zdarzaj si ka盥emu, a tort i tak wygl康a smakowicie:-)
-
2012/09/03 16:17:33
Kajmakowy to i tak pyycha, nie wa積y wygl康;)
-
2012/09/03 16:52:08
Wyglada bardzo apetycznie:)
-
2012/09/03 17:41:39
Wspaniale si prezentuje , my郵,瞠 go 鈍ietnie uratowa豉! :)
Mysl,瞠 nie ma co pisa w przepisie o ma郵e, skoro nie robi ono niczego dobrego z t dekoracj ;-).
Wszystkiego najlepszego dla M篹a! :)
-
2012/09/03 18:34:54
ho ho tez mia豉m urodziny ostatnio :)
-
2012/09/03 22:03:27
mimo przeszk鏚 wygl康a pi瘯nie - a smakuje zniewalaj帷o pewnie :-)

sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
-
2012/09/03 22:59:24
ja bym ch皻nie przyj窸a taki tort;)
-
Go嗆: sis, *.perr.cable.virginmedia.com
2012/09/04 12:15:36
Torcik pierwsza klasa;-) Sliczny i pewnie smakowity;-) buziaki
-
Go嗆: yohanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/21 15:36:31
O! widz, ze te rzucasz biszkoptami o pod這g? Skuteczne, prawda?
-
Go嗆: vibeke6, *.intelink.pl
2012/11/10 14:38:57
Witam!
Dzisiaj zabieram si za przekladanie biszkoptu. Przepis mam ze SΜDKIE FANTAZJE...i dobrze ze czytam od d逝zszego czasu (nauczy豉m sie tego na blogu MOJE WYPIEKI)...bo wyczytalam ze Pani jednak doda豉 mas這 do kajmaku i klapa;)ja rowniez chcialam zaryzykowac ale teraz juz jestem przekonana zeby tego nie robic. A wiec podsumowujac to co chcia豉m przekazac: WARTO CZYTAC KOMENTARZE INNYCH!!!:)Pozdrawiam