ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z buraków, papryki i cebuli

Przepis od teściowej. Buraczki wyszły dobre, choć następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru. Ja robiłam z połowy porcji i otrzymałam 8 słoiczków.



Składniki:
  • 6 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 0,5 l octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić. Składniki zalewy zagotować. Dodać do niej paprykę, gotować kilka minut. Po tym czasie dodać cebulę i znów chwilę pogotować. Na końcu dodać buraki. Wszystko razem wymieszać. Wkładać do słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Smacznego :)

piątek, 21 września 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/21 13:00:57
czasem znacznie łatwiej sięgnąć po gotowy słoiczek niż bawić się w krojenie :) super
-
2012/09/21 23:12:00
O,ciekawe! Taka sałatka musi być pyszna. :) Pozdrowienia :*
-
Gość: maguś, *.suwalki.vectranet.pl
2012/09/28 17:46:23
Zamiast octu polecam dodać tarkowane i podsmażone na patelni jabłka najlepiej antonówkę starych odmian i mogą jeść dzieci.Zupa też jest super.Pozdrawiam.
-
Gość: maguś, *.suwalki.vectranet.pl
2012/09/28 17:48:08
Paprykę i cebulę podsmażam na niewielkiej ilości oleju,nie dodaję wody
-
Gość: Krystyna, *.dynamic.chello.pl
2014/10/26 13:49:36
Do tej pory niczego nie zagotowywałam w zalewie - zarówno papryka jak i cebula były surowe.Łączyłam wszystkie warzywa, mieszałam z zalewą, dodawałam olej, pieprz i tak zostawiałam na kilka godzin. Następnie wkładałam do słoików i pasteryzowałam ok.20 min. Sałatka była pyszna, warzywa lekko chrupiące, przechowywała się długo.
Dzisiaj zrobiłam według przepisu i wydają mi się warzywka zbyt miękkie, ale zobaczymy.
Pasteryzować będę krócej. Pozdrawiam - smacznego!
-
Gość: JankaT, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/01 14:31:54
Oj , mam problem bo robiłam fajne buraczki z papryką i cebulą, ale coś pomiędzy jednym a drugim przepisem. Buraczków było 4 kg ugorowane i starte na grubej tarce, ale ile drobno krojonej papryki i cebuli gotowanej w syropie z octu, wody i cukru za cholerę nie pamiętam. Czy po pół kilograma, czy po 1 kg na tę proporcję i ile octu z wodą? Ratunku nie pamiętam. Sól była dodawana na końcu do smaku i pieprz także w małej ilości, a następnie ok 5 min pasteryzacji słoiczków i efekt był cudowny!!!
Ratunku!