--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Risotto z cukinią i marchewką

 

Przepyszne risotto. Przepis na nie znalazłam na blogu VegKitchen.  Troszkę zmodyfikowałam sposób przyrządzenia, dodałam od siebie kilka składników i wyszło cudnie. Polecam :)


Składniki:

  • dwie cukinie: u mnie zielona i żółta (w oryginale jedna cukinia)
  • 3 marchewki (w oryginale 2)
  • 2 cebule
  • 250 g ryżu arborio (w oryginale 2 torebki)
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • bulion - w sumie nie wiem ile go zużyłam, myślę, że litr powinien wystarczyć (w oryginale 1/2 l wody)
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 łyżki parmezanu (to mój dodatek)
  • łyżka masła (to mój dodatek)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinie, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę (cukinii nie obierać, tylko dobrze umyć). Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy się już zeszkli dodać marchewkę. Po kilku minutach dodać cukinię i posmażyć razem przez kilka minut. Następnie na patelnię wrzucić surowy ryż i smażyć do momentu, aż będzie szklisty. Podlać dwoma chochelkami bulionu i gotować pod przykryciem. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać następną chochelkę. Postępować tak, aż do momentu, gdy ryż i warzywa będą  miękkie. Pod koniec wlać sok pomidorowy. Odparować, by risotto nie było zbyt wodniste. Dodać przyprawy, parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe. Smacznego :)
wtorek, 25 września 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/26 06:53:27
Pysznie wygląda! Cukinia i marchewka w takim daniu na pewno smakują fantastycznie.
Uściski Wedelko:*
-
Gość: sis, *.16-1.cable.virginmedia.com
2013/09/13 23:05:38
Risotto przepyszne! Polecam z całego serca!:)