Nasze e-Książki
Wielkanoc baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Podobne danie jadłam tydzień temu u teściowej, z tym że ona skorzystała z gotowego produktu. Ponieważ smakowało mi to co miałam na talerzu, postanowiłam przyrządzić je w domu sama. Poszperałam w necie i znalazłam na blogu Smaki Nieba przepis, który pasował idealnie. Zakupiłam składniki i po krótkim czasie raczyłam się tym pysznym łososiem (tak, tak..pysznym..mimo, że fanką łososia nie jestem) w mojej kuchni. Danie jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo elegancko się prezentuje i z powodzeniem może być przyrządzony dla gości, na których chce się wywrzeć dobre wrażenie :)



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (u mnie płat o wadze 275g)
  • 2 nieduże fileciki z łososia (u mnie każdy filet miał po ok. 125g)
  • około 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
  • garść startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki. W rondelku podgrzać szpinak, doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Dodać śmietanę i starty ser. Wymieszać i podgrzewać, aż do rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby lekko ostygło. Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć dwa równe kwadraty lub prostokąty. Na każdym kwadracie położyć łososia (nie na środku, tylko bliżej krawędzi), na niego łyżkę lub dwie szpinaku, następnie delikatnie przykryć go dłuższym końcem ciasta. Brzegi lekko docisnąć widelcem, alby powstał dookoła wzorek, a na górze ciasto ponacinać. Następnie zawiniątka posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Smacznego :)



A tak się prezentowały pakieciki przed pieczeniem:



Czas na szpinak!
piątek, 01 czerwca 2012, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/01 11:42:54
i za to lubię ciasto francuskie- za nieskończoną ilość możliwości nadzienia. a że jestem zwolenniczką "na wytrawnie" to Twoja propozycja bardzo mi się podoba :)
-
2012/06/01 23:23:39
Smakowity ten łosoś. Fajne połączenie :)
Pozdrowienia Wedelko:*
-
Gość: Fruits of moods, 178.73.49.19*
2012/06/03 10:50:57
To coś w moim stylu, uwielbiam łososia, ale nie podoba mi się podanie tego dania z frytkami, reszta wspaniała :)
-
2012/06/03 19:27:58
Uwielbiam polaczenie lososia ze szpinakiem
-
2012/06/03 20:22:19
Idealne połączenie smaków:)
-
Gość: Fruits of moods, 178.73.49.19*
2012/06/03 21:55:51
o tak, łosoś i szpinak - idealne połączenie
-
2012/06/12 14:32:47
alez super pomysl Wedelko! :-))
-
2012/06/21 13:58:23
Musi być pyszne, wygląda cudnie :-)
-
Gość: Dorota, 195-211-0-36.dsi-sieci.pl
2013/02/25 11:41:42
W sobotę zrobiłam na obiad zapiekankę z ryżem i warzywami wg Twojego przepisu ... przepraszam wg przepisu Twojego męża a w niedzielę przygotowałam łososia ze szpinakiem w cieście francuskim. Wyszedł bosko. Niebo w gębie. Tylko 3 podstawowe składniki i można pyszny obiad zrobić. Wszystkim gorąco polecam :-) i już myślę czym uraczyć męża w zbliżający się weekend. Może jakaś mała sugiestia czy podpowiedź? Pozdrawiam