ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta szpinakowa z mozzarellą

Smaczny pomysł na szybką kolację. Przepis znalazłam TUTAJ. Tarta na kolana może mnie nie powaliła i z pewnością wymaga jeszcze dopracowania, ale wyszedł z tego całkiem przyzwoity posiłek, którego główną zaletą jest z pewnością szybkość wykonania.



Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • czosnek (dałam 4 ząbki)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
  • masło
Wykonanie:

Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Spód z ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut (ja dodatkowo spód obciążyłam fasolą, aby nie urósł mi zbytnio). Szpinak rozmrozić na patelni. Gdy odparuje z niego woda,  dodać łyżkę masła, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową.

Przygotować masę serowo-jajeczną. Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Doprawić do smaku.

Na podpieczony spód z ciasta francuskiego nałożyć szpinak (najpierw jednak zdjąć z niego fasolę ;)) Wierzch zalać masą. Tartę piec w 180 stopniach przez około 25 minut, do czasu aż wierzch będzie ścięty. Smacznego :)


Czas na szpinak!
środa, 23 maja 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/23 10:01:26
Pychota uwielbiam szpinak, ja robiłam taka tarte z serem feta, polecam :-)
-
2012/05/23 11:03:30
Obciazylas fasola spod i co potem, wyrzucilas te fasole, czy upieklas razem ze szpinakiem i reszta?
Pozdrawiam:)
-
2012/05/23 11:05:45
--Agattekh: Z fetą też musi być pyszne :)

--Sad.a.5: Po podpieczeniu spodu, fasolę zdjęłam i schowałam do słoika na następny raz :)) I na gotowy spód (bez fasoli), wylałam nadzienie :) Dopiszę to w przepisie ;)
-
2012/05/23 11:44:39
tarta ze szpinakiem i mozzarellą (lub fetą) to moja ulubiona:)
-
2012/05/23 19:23:15
O, podoba mi się ! :)
-
2012/05/23 21:59:38
Wygląda pysznie:) A właśnie się zorientowałam, ze jest Twoja szpinakowa akcja- postaram się przyłączyć,:) Pozdrawiam:)
-
2012/05/23 22:04:40
Chętnie przetestuję;)
-
2012/05/24 08:33:55
Ja również uwielbiam zajadać się szpinakiem, przepis już znałam wcześniej i zainteresowanym na pewno polecam podjęcie próby wykonania tego dania.
-
2012/08/31 13:08:23
Uwielbiam szpinak i mozarelle -a wygląda bardzo apetycznie :)

Pozdrawiam :)