ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Migda這we ciasto z rabarbarem

Zacz掖 si m鎩 ulubiony sezon pe貫n 鈍ie篡ch warzyw i owoc闚..Nareszcie :) Sezon ten rozpoczynam od prostego, ale bardzo smacznego ciasta z rabarbarem. Te kwa郾e 這dygi znale潭 mo積a ju w ka盥ym sklepie czy na ka盥ym bazarku...Je郵i macie chwil, zatrzymajcie si i kupcie kilka, bowiem w maju kawa貫k ciasta z rabarbarem powinien by pozycj obowi您kowym w Waszym menu...:) Przepis na migda這we ciasto z rabarbarem znalaza豉m u Majanki, Ona za wyszpera豉 go na blogu Bei. Polecam z czystym sumieniem :)

Jest to moja propozycja w ramach "Rabarbarowej akcji" prowadzonej przez Olciaky.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):
  • ok. 250 g rabarbaru (da豉m 4 du瞠 這dygi)
  • 150 g m彗i
  • 40 g drobno zmielonych migda堯w
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i amaretto lub 2 dodatkowe 造磬i jogurtu
  • otarta sk鏎ka z 1 cytryny
  • 1/2 du瞠go startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy - da豉m ekstrakt waniliowy)

Na wierzch:

  • 1-2 造磬i jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobin startej tonki lub cynamonu/cukru waniliowego albo p豉tki migda這we (da豉m i pokruszone p豉tki migda這we i cukier z cynamonem)
Wykonanie:

Rabarbar umy, osuszy i pokroi. M彗 wymiesza ze zmielonymi migda豉mi i proszkiem do pieczenia. Mas這 utrze z cukrem, nast瘼nie dodawa po jednym jajku i dalej miksowa, a masa b璠zie jednolita. Stale miksuj帷 (na wolnych obrotach) doda otart sk鏎k z cytryny, start tonk i amaretto, a nast瘼nie dodawa na przemian m彗 i jogurt. Prze這篡 ciasto do nat逝szczonej i lekko wysypanej m彗 tortownicy, na wierzch na這篡 pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnie嗆’ go d這ni w ciasto. Posypa cukrem i/lub p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawi na kilka minut w ciep造m piekarniku, a nast瘼nie wystudzi. Smacznego :)




鈔oda, 09 maja 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/09 14:22:56
te mnie kusi to ciasto, musi by nieziemskie w smaku dzi瘯i migda這m:)
-
2012/05/09 19:06:58
robi豉m w zesz造m roku pyszne
-
2012/05/09 19:17:34
chyba ju stara m篹atka?? od pa寮ziernika 2008 to ju chyba sta do嗆 d逝gi??
-
2012/05/09 22:46:23
Wedelko bardzo si ciesz,瞠 zrobi豉 to ciasto i te Wam posmakowa這. Bea ma fajne pomys造 na rabarbarowe wypieki, ch皻nie korzystam :).
Kochana, Twoje ciasto wygl康a przeeepysznie .:)

U軼iski :*

Ps. Komentarz Aci jak zwykle w bardzo mi造m 'nieczepialskim' nastroju ;D
-
2012/05/09 23:06:54
--jolanta: Polecam :)

--dusiowa: Oj prawda, pyszno軼i :)

--acia: Sta瞠m mo瞠 stara, ale duchem wiecznie m這da :))))

--majanko: Musz w takim razie bardziej zapozna si z przepisami Bei, bo ten by bardzo udany :)
-
2012/05/10 16:05:53
Musz si wybra na targ po rabarbar, bo zrobi豉 mi wielk ochot na takie ciasto:)