ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Przepis na to ciasto znalazłam u Martex.82, w oryginale zaś pochodzi on od Dorotus, z tym, że u Niej pieczona była wersja z malinami (swoją drogą, takie połączenie też muszę koniecznie wypróbować :)). Co mogę o nim powiedzieć? Hmm..na pewno, to że było smaczne. Mąż bardzo się nim zajadał..ja również mam na swoim koncie kilka solidnych kawałków :) Mocno kruche z lekką, waniliową pianką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru. Ciasto bardzo łatwo się zagniotło, co jest dla mnie dużym plusem, bo nie lubię wyrabiania kruchego ciasta. Spodobał mi się też patent ze starciem ciasta na spód. Do tej pory zawsze wylepiałam nim blaszkę, ale myślę, że z takim startym ciastem jest nawet troszkę łatwiej. Widzę, jednak pewne elementy, które wymagają dopracowania. Spód i wierzch ciasta wyszły w moim mniemaniu zbyt suche..nie wiem, może za długo je piekłam? W piance zaś, troszkę za mocno wyczuwałam smak budyniowego proszku. Wyobrażałam sobie też ją, jako bardziej lekką, puszystą...wyszła mi ona natomiast dość zbita. Nie chcę jednak przez to powiedzieć, że była niedobra...nie..była całkiem smaczna, tyle, że wyobrażałam sobie ją nieco inaczej :) Będę próbowała ją na pewno jeszcze udoskonalić :)

Ciasto to może z powodzeniem stać się słodkim upominkiem dla naszych mam z okazji ich jutrzejszego święta :) Swoją drogą..to będzie mój pierwszy Dzień Matki..wzruszyłam się normalnie :))

Jest to moja propozycja w ramach "Rabarbarowej akcji" prowadzonej przez Olciaky.



Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania (40 g jedno) budyniu waniliowego lub śmietankowego ( u mnie waniliowy)
  • pół szklanki oleju

Ponadto:

  • 500 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę (33x20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny spód, wyrównać i ułożyć na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


piątek, 25 maja 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: klementynka, 31.134.53.*
2012/05/25 12:19:41
ha ha dziś jakiś dzień na ciasto z pianką:) bardzo ładne Ci wyszło takie równiutkie i wogóle bardzo ładne zdjęcie. :)
-
2012/05/25 12:54:04
ooo a ja robiłam ostatnio to samo ciacho z brzoskwiniami, jest rewelacyjne :)
-
2012/05/25 15:59:30
Uwielbiam takie ciasta:)
-
2012/05/25 20:52:20
Z rabarbarem musi być pyszne :-)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/25 21:03:01
Wygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)
-
2012/05/25 23:28:48
Ślicznie Ci wyszło. To pyszne ciacho, jedno z najpyszniejszych . U mnie tez się pojawi :)
Pozdrowienia:*
-
2012/05/26 09:06:42
pysznie u ciebie wygląda to ciacho, moim jedynym zarzutem wobec niego jest właśnie ten posmak proszku budyniowego, jeśli coś wymyślisz, by się go pozbyć, daj znać, pozdrawiam :)
-
2012/07/21 20:06:48
;)
Dziękuję za udział w akcji z tak pysznym ciastem:*
-
Gość: slloneczko_90, *.dynamic.chello.pl
2013/06/29 18:13:03
Robię to ciasto już 2 raz , wychodzi pyszne tylko nie wiem czemu nie wychodzi mi taka pianka :(((zastanawiam się co robię nie tak a robię krok po kroku jakw przepisie ... czym ty ubijasz tą piankę? ja ubijałam ręcznie raz nie wyszła , drugi raz blenderem nie wyszła :(( więc jak?
-
2013/06/30 21:51:17
--słoneczko: Przykro mi, że nie wyszło :( Ja piankę ubijam normalnie mikserem.
-
Gość: Lirannah, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/05/19 09:45:44
Ciasto sie udalo rewelacyjnie! U mnie pianka tez nie ma posmaku proszku budyniowego :) pozdrawiam i zycze smacznego wszystkim, ktorzy beda piec to ciasto :)
-
Gość: kasia, *.devices.net.pl
2014/08/27 12:28:04
Ciasto zrobione po małej modernizacji wyszło wspaniałe :) pianka idealna i świetnie wyrosła:) Pychota
-
Gość: Zosia z NYC, *.dyn.optonline.net
2015/05/23 11:36:35
Upieklam go wczoraj . Ciasto jest orginalne ,pomyslowe ale zbyt suche .Pianka jest zbyt zbita .Panie ktore pieka wiecej i czesciej moze maja jakis pomysl jak go udoskonalic jak mu dodac wilgotnosci
-
2015/06/20 11:27:40
Cześć, ja robiłam ten przepis już wielokrotnie, ponieważ jest genialny, jednak czasami wychodzi lepszy, czasami gorszy. Zamiast rabarbaru czy malin dodaję jabłka. A teraz kilka rad: zamiast 20 min. spód ciasta piekę przez 15 min. (żeby nie był później zbyt twardy) i następnie całość ok 30-35min. Żeby w piance nie było czuć proszku ważne jest, żeby nie przesadzić z ilością budyniu. W moim przepisie podane jest 2x40g (bez cukru). Kiedyś chciałam, żeby pianka wyszła większa i dodałam więcej budyniu to właśnie bardzo było czuć proszek i do lekkości było jej daleko. Co do wilgoci, ciasto robi się smaczniejsze, gdy trochę postoi, według mnie na drugi dzień jest najlepsze, ale rzadko tyle wytrzymuje :) Mam nadzieję, że troszkę pomogłam ;) Smacznego!
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2015/06/22 08:19:18
Przepyszne, polecam gorąco!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: , *.isp.tvkg.net
2016/05/20 18:19:42
Jeśli chodzi o budyń warto użyć waniliowego z cukrem z Winiary nie używając do pianki oddzielnie cukru.