ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Gnocchi verde czyli gnocchi ze szpinaku i ricotty

Fenomenalne danie :) Jad豉m je po raz pierwszy w 篡ciu i zakocha豉m si w nich momentalnie. Przepis znalaz豉m u Atinki, Ona za posi趾owa豉 si przepisem podanym przez Bajaderk. Przyrz康za si je bardzo 豉two i wyjd nawet takiemu laikowi jak ja, kt鏎y zar闚no pierogi, jak i kopytka, przygotowa w豉snor璚znie zaledwie dwa razy w 篡ciu i ani razu nie osi庵n掖 w tej dziedzinie pe軟ego sukcesu :) Z tymi kluskami jednak posz這 mi ca趾iem dobrze. Wysz造 bardzo smaczne. Ostatnia, czwarta partia tych kluseczek okaza豉 si t najlepsz. Rozp造wa豉 si wprost w ustach, bo wiedzia豉m ju, 瞠 nie nale篡 przesadza z m彗, ani ze zbyt d逝gim wyrabianiem ciasta. Kszta速 te by w miar odpowiedni, gdy w ko鎍u zacz窸am kroi odpowiednie ma貫 kawa趾i. Ech..pi瘯ny, zielony kolor, cudny smak..Zg這dnia豉m :))



Sk豉dniki:
  • 225 g sera ricotta
  • 1,5 szklanki m彗i
  • 1 du瞠 jajko
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • 1 造瞠czka soli
  • 500 g 鈍ie瞠go szpinaku
Sos:
  • 5 造瞠k mas豉
  • 4-5 listk闚 鈍ie瞠j sza逕ii
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • s鏊, pieprz do smaku

Wykonanie:


Szpinak przebra, dok豉dnie umy, wrzuci do wrz徠ku i podgotowa przez oko這 3 minuty. Prze這篡 na durszlak, dobrze ods帷zy i wystudzi. Kiedy ju lekko wystygnie bardzo dobrze wycisn望 - tak, 瞠by prawie wody w nim nie zosta這 i drobniutko posieka. W misce wymiesza ricott (je瞠li jest bardzo mokra, ods帷zy j na sitku), starty parmezan, szpinak, jajko i s鏊. Doda 1 szklank m彗i i wymiesza. W razie potrzeby dosypywa pozosta陰 m彗, ale tylko tyle, aby uzyska mi瘯kie i niezbyt klej帷e ciasto (nie wyrabia ciasta za d逝go, bo kluseczki b璠 twarde i gumiaste).

Gotowe ciasto podzieli na 4 cz窷ci i z ka盥ej z nich utworzy cienki wa貫czek (na grubo嗆 palca) i pokroi na ma貫, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzuca na lekko osolony wrz徠ek i gotowa 1 - 2 minuty, a zaczn wyp造wa na powierzchnie.

W mi璠zyczasie przygotowa sos. Mas這 rozpu軼i, doda do niego ca貫 listki sza逕ii, lekko przyprawi sola i pieprzem. Gotowe kluseczki prze這篡 do ogrzanej miski, pola sosem, posypa startym parmezanem i podawa. Smacznego :)






Czas na szpinak!
poniedzia貫k, 28 maja 2012, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/28 12:01:19
Nie jad豉m czego takiego, ciekawe jak to smakuje :-)
-
2012/05/28 15:13:20
Ten kolor mnie oczarowal! Jako szpinakolub chetnie bym zjadla takie kluseczki.
-
2012/05/28 17:26:12
szpinak lubi pod ka盥 postaci, wi璚 i Twoje gnocchi mnie kusz ogromnie;)
-
2012/05/28 18:07:10
Fajny przepis, dzieki:)
-
2012/05/28 20:13:54
O jak cudownie , 瞠 wypr鏏owa豉 ten przepis i 瞠 ca貫 danie Ci smakowa這:) bardzo si ciesz:) Kluseczki wygl康aj u Ciebie pierwszokla郾ie! U mnie te niebawem b璠zie co ze szpinakiem;)
-
2012/05/28 20:54:56
jad豉m. i m闚i: pycha!
-
2012/05/29 06:47:42
Cudownie wygl康aj w tej szpinakowej zieleni:)Super!
-
2012/05/29 20:20:15
Lubi tego typu dania :) pycha
-
2012/05/29 22:22:35
Pyszne kluseczki, uwielbiam szpinak :D
-
Go嗆: Fruits of moods, 178.73.49.*
2012/06/03 10:53:14
Mrrrrrr, wspania貫! Musz wypr鏏owa....
-
2012/06/15 16:38:39
Wspaniale i niezwykle smacznie wygl康aj! A m闚i to osoba, kt鏎a za kluseczkami raczej nie przepada;)
Oj, takie bym zjad豉:)
-
Go嗆: cebula, *.ists.pl
2012/06/17 18:54:43
robi豉m dzi - pyszne