ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Zebra

To ciasto cz瘰to piek豉 moja mama. Pami皻am, jak bardzo podoba這 mi si wylewanie na przemian masy jasnej i ciemnej. Nigdy nie pozwoli豉 mi tego robi, cho zawsze mia豉m na to ochot :) Teraz tak zebr robi sama...I sama mog tworzy jej charakterystyczne paski :)
Przepis na ni zaczerpn窸am od Dorotus.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.



Sk豉dniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego np. fanta (u mnie sprite)
  • 1 szklanka oleju s這necznikowego
  • 3 szklanki + 2 czubate 造磬i m彗i pszennej
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast (np. pomara鎍zowy, rumowy, cytrynowy)
Wykonanie:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Doda 鄴速ka i dalej ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚.Do ubitych jajek dodawa stopniowo i na zmian m彗, olej, aromat oraz wod. Po ka盥ym dodaniu miesza delikatnie drewnian 造磬 lub szpatu趾, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚, aby piana nie 'siad豉'.Ciasto podzieli na 2 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda 2 przesiane 造磬i kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane 造磬i m彗i. Tortownic o 鈔ednicy 23 cm wysmarowa mas貫m i posypa bu趾 tart. Na sam 鈔odek formy nak豉da na przemian po 2 造磬i ciemnego i jasnego ciasta (ma si stopniowo rozlewa). Piec oko這 godziny w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut piec w ni窺zej temperaturze np. 160 stopni). Po ostudzeniu mo積a pola polew czekoladow. Smacznego :)



Gotujemy po polsku!
鈔oda, 16 listopada 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/16 12:35:17
Rewelacyjnie wygl康a!
-
2011/11/16 12:48:48
lubi te s這dkie paski.
-
2011/11/16 13:04:56
Piekna ci wyszla, nigdy jeszcze nie widzialam takich rowniutkich paskow :)
-
2011/11/16 13:43:07
Dawniej nie lubi豉m jej, bo mama uwielbia豉 j robi. :) Ale teraz przyznam, 瞠 polubi豉m ciasta na oleju, bo szybko si je przyrz康za.
-
2011/11/16 15:59:31
Poprosz o du篡 kawa貫k;)
-
2011/11/16 16:04:43
to ciasto kt鏎e kiedy pierwszy raz zrobi豉m i nie wysz這 mi haha, mo瞠 czas powt鏎zy
-
2011/11/16 17:00:19
Jaka 豉dna Ci wysz豉! Piekne ma paseczki. prawdziwa zeberka :)
-
2011/11/16 19:22:33
Mi nigdy takie r闚ne nie wysz造:) .....bardzo lubie zebr:)
-
2011/11/16 19:55:54
Pi瘯na Ci wysz豉:)Ja ju ca貫 wieki nie jad豉m tego ciasta.
-
2011/11/16 22:07:26
Pi瘯nie Ci si uda豉:) taka r闚niutka:)
-
2011/11/17 08:26:21
super Ci wyszla;)
-
2011/11/18 12:06:55
Wysz這 Ci naprawd pi瘯ne! Ju d逝go mnie kusi to ciacho ale boj si 瞠 mi paseczki nie wyjd:-)
-
2011/11/18 16:26:53
Ciekawy blog, podoba mi si.
A propo zapraszam na mojego bloga rycinyandwypociny.blox.pl na kt鏎ym umieszczam satyryczne rysunki co wtorek i pi徠ek. Obczajcie!
-
2011/11/20 23:11:48
przypomnia豉 mi moje ulubione ciasto :)
-
2011/11/24 10:50:59
Wygl康a super! To zdecydowanie kuchenny wzlot :)
Pozdrawiam