ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Tort tiramisu

M鎩 m捫 ma dzi urodziny. Postanowi豉m by dobr 穎na i zrobi z tej okazji tort. Ci篹ko mi by這 si do tego zabra, zw豉szcza, 瞠 wszystko musia豉m zrobi z samego rana, aby po powrocie z pracy m捫 mia niespodziank. Wybra豉m w miar prosty tort o smaku tiramisu z przepisu Dorotus. I jaki efekt? No c騜...dosz豉m do wniosku, 瞠 pieczenie tort闚 to ja zostawi specjalistom :) W smaku by bardzo dobry, ale wygl康...mega pora磬a...nie ma si tego drygu i pomys逝 do dekoracji..ba, nawet do przekrajania biszkoptu (cho tu wydaje mi si, 瞠 lepszy n騜 da豚y rad..no i mo瞠 gdybym upiek豉 ten biszkopt wcze郾iej, to te lepiej by si wtedy kroi). Pomijaj帷 jednak jego wygl康, zw豉szcza po rozkrojeniu, smak by zadowalaj帷y, a sam solenizant zadowolony z niespodzianki. I o to w sumie chodzi這: zamierzony cel zosta osi庵ni皻y :)

Osobne s這wo jeszcze o samym biszkopcie. Piek豉m go z TEGO przepisu. Bez dodatku proszku, z samej m彗i, jajek i cukru. Wyszed naprawd idealnie. Wysoki, nie opad podczas pieczenia, puszysty..no i jaka frajda podczas rzucania nim o pod這g. Polecam wypr鏏owanie tego przepisu :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (tortownica 20-22 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej
Masa:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g drobnego cukru do wypiek闚 (ewentualnie cukru pudru) z prawdziw wanili
Dodatkowo:
  • 160 ml bardzo mocnej, gorzkiej kawy (poniewa pomin窸am likier, zrobi豉m 250 ml kawy rozpuszczalnej z 3 czubatych 造瞠czek)
  • 80 ml likieru kawowego (pomin窸am)
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o du篡ch oczkach
Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa).Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 30 - 40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka).Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 - 4 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Masa oraz poncz:

Krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Ostudzon kaw wymiesza z likierem.

Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wy這篡 1/3 masy z mascarpone, kt鏎 posypa 1/3 wi鏎k闚 czekoladowych. Nast瘼nie wy這篡 2 biszkopt, nas帷zy, itd. ko鎍z帷 tort mas z mascarpone posypan ostatni cz窷ci wi鏎k闚. Boki r闚nie wysmarowa mas. Sch這dzi przez 3 godziny w lod闚ce. Smacznego :)



pi徠ek, 02 wrze郾ia 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/02 21:48:05
Nie mog z Tob:) Nie wiem co Ty chcesz od tortu - wyszed 鈍ietnie;) Najwa積iejsze, 瞠 m捫 by zadowolony;) Wszystkiego naj dla Solenizanta i wielkie brawa dla Ciebie, za tort w豉郾ie:)
-
2011/09/02 22:11:18
jak dla mnie wygl康a bardzo dobrze :)
-
2011/09/02 22:24:30
Wedelko, ale tort wygl康a pi瘯nie! Wyszed Ci wspaniale! :))
Wszystkiego najlepszego dla M篹a!
Pozdrowienia :)
-
2011/09/02 23:22:33
chyba jednak jeste dla siebie zbyt surowa, ja bym tam chcia豉 taki 豉dny tort dosta:) Pozdrowienia dla Ciebie i solenizanta:)
-
Go嗆: kasia.koczwara, *.as13285.net
2011/09/02 23:55:49
To ja tez poprosze - mam urodziny 24 grudnia! :)
-
2011/09/03 13:27:39
Tort wygl康a 豉dnie, a smak tiramisu jeszcze bardziej zach璚a do jego skosztowania:) Jak dla mnie brawa za odwag - ja jeszcze nigdy nie zdecydowa豉m si na upieczenie tortu;(
-
2011/09/03 20:55:45
Naprawd ne wiem co Ty chcesz od tego tortu?? Naprawd bardzo 豉dnie si prezentuje .... a smak ma na pewno nieziemski:) w ko鎍u tiramisu:) pozdrawiam, a dla M篹a wszystkiego najlepszego:)
-
2011/09/06 15:39:53
Ja te si przy陰czam do pochwa! Tort pierwsza klasa:)
Pozdrawiam, dawno nie zagl康a豉m:)
-
2012/02/24 16:15:56
fajny ten tort, wygl康a na lekki :)
-
2014/01/27 17:30:36
Wygl康a fantastycznie - musz zrobi ;)