--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka sypana

Prosta, szybka i smaczna. Czego chcie wi璚ej? Jedynym pracoch這nnym zaj璚iem przy jej wykonaniu jest starcie jab貫k, reszta zajmuje przys這wiowe 5 minut :) Szczerze powiedziawszy, nie wierzy豉m, 瞠 z tego przepisu co wyjdzie. No bo jak..bez jajek? Bez miksera? Takie po prostu wrzucenie suchych sk豉dnik闚 i prze這瞠nie ich jab趾ami? Niemo磧iwe.. A jednak, uda這 si i to ca趾iem fajnie :) Stopione mas這 豉dnie zespoli這 wszystkie warstwy, wi璚 ma si czego obawia.
Przepis znalaz豉m u Dorotus i cho nie podbi豉 ona naszych serc, tak jak ta szarlotka, to jednak polecam j Waszej uwadze, bo naprawd warto :) Jak pisze Dorotka, podczas pieczenia mo積a po這篡 inn form poziom ni瞠j w piekarniku, poniewa cz瘰to nadmiar soku i t逝szczu wydostaje si z tortownicy. U mnie ta rada zdecydowanie si przyda豉 :)

Przepis dodaj do akcji "Sezon na jab趾a 2".



Sk豉dniki:
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1 szklanka cukru (nast瘼nym razem dam 3/4, bo wg mnie by豉 ona ciut za s這dka)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jab貫k, najlepiej kwa郾ych
  • odrobina cynamonu
  • 3/4 kostki mas豉 (oko這 170 g), najlepiej prosto z zamra瘸rki
Wykonanie:

M彗, cukier, kasz i proszek wymiesza. Podzieli na 3 cz窷ci. Jab趾a obra, wydr捫y gniazda nasienne, zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Boki tortownic o 鈔ednicy 23 posmarowa mas貫m, sp鏚 wy這篡 papierem do pieczenia. Na dno formy wysypa jedn cz窷 suchych sk豉dnik闚, na nie roz這篡 po這w jab貫k, posypa delikatnie cynamonem. Nast瘼nie wysypa drug cz窷 suchych sk豉dnik闚 i na niej roz這篡 r闚nomiernie reszt jab貫k oraz cynamon. Na koniec wysypa ostatni porcj suchych sk豉dnik闚. Mas這 zetrze na tarce o du篡ch oczkach i r闚nomiernie roz這篡 na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 60 minut. Smacznego :)

pi徠ek, 26 sierpnia 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/26 14:38:41
Naprawd szybka wersja szarlotki;),ciekawie
-
2011/08/26 15:04:36
O, bardzo lubi t szarlotk. Pysznie u Ciebie Wedelko wygl康a.
Pozdrawiam :)
-
2011/08/26 21:25:37
sypana mam w planach:) smakowicie u Ciebie wyglada:)
-
2011/08/26 21:36:59
Zazwyczaj go軼i u nas w jesienno - zimowe dni, ale i w tym tygodniu u nas zawita豉;) pyszno軼i;)))
-
2011/08/26 23:06:38
moja ulubiona szarlotka!
i pami皻am, 瞠 by豉 moim debiutanckim wypiekiem.

www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/08/27 20:37:22
Pycha! Nie ma to jak szarlotka:)
-
2011/08/28 08:22:01
dwie warstwy jab貫k to podw鎩na przyjemno嗆 :)
-
2011/08/28 11:33:05
proste i pyszne :)
-
2011/08/29 09:52:25
Te mam w planach tak:) cudna i pyszna wysz豉:)
-
2011/08/29 10:48:32
cudowna szarlotka! szykuj si na ni, ale p鏦i co nie pr璠ko j zrobi, gdy w spi瘸rni zalegaj mi s這iki z pra穎nymi jab趾ami, ale mo瞠 zim, kto wie;) pozdrowionka
-
Go嗆: grazia, *.dynamic.chello.pl
2011/09/22 15:21:43
zrobi豉m w ma貫j tortownicy o 鈔ednicy 16 cm z po這wy produkt闚 sypkich i 3/4 porcji jab貫k.Pyszne,tylko nast瘼nym razem na spodni warstw dam troch soku z jab貫k i mas豉,bo sp鏚 si nie upiek dostatecznie
-
Go嗆: grazia, *.dynamic.chello.pl
2011/09/22 15:24:07
tzn. w kilku miejscach pozosta sypki
-
Go嗆: Batonisko, *.wolomin.net
2012/01/31 17:00:27
Upiek貫m z podanych ilo軼i i powiem ze przyda這 by si jeszcze 1/2 szklanki m彗i i 1/2 szklanki kaszy manny i 1/2 kg jab貫k mniej.

Co nie zmienia faktu, 瞠 jest pyszna =]