ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z wiśniami

Przepis na to ciasto już kiedyś podawałam, ale myślę, że jest na tyle dobre, że mogę spokojnie przytoczyć go jeszcze raz. Poprzednia wersja była z truskawkami, dziś propozycja z wiśniami. Jest to idealny przepis na ciasto drożdżowe dla wszystkich, którzy nie mają dużo czasu i ochoty na zagniatanie ciasta i czekanie, aż wyrośnie. Jeśli macie maszynę do pieczenia chleba, zrobienia  prawdziwego drożdżowego ciasto to pikuś. Wszystko polega na wrzucenia składników do maszyny i poczekaniu ok. 1,5 godziny, aż  ciasto będzie gotowe i będzie można wstawić je do piekarnika :)

Przepis znalazłam u Dorotus. Dodaję go do akcji Mirabelki "W wiśniowym sadzie".



Składniki:
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g)
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny (pominęłam tym razem)
  • szczypta soli
  • wydrylowane wiśnie (u mnie ok. 1 kg)
Kruszonka:
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam tym razem)

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h).  W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać sypkie produkty i zalać je gorącym i roztopionym masłem. Dokładnie połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę.

Po skończeniu programu ciasto wyjąć z maszyny i krótko wyrobić. Ułożyć je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć dość gęsto wiśnie, posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (u mnie piekło się około godziny). Smacznego :)

czwartek, 21 lipca 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/21 13:14:37
Ja z tych bezmaszynowych, ale ręka też daje radę ....a dobra drozdżówka nigdy nie jest zła i znajdzie sie zawsze chętny nawet na ostatnio kawałek:) pozdrawiam ciepło i zazdroszczę drożdżówki:)
-
2011/07/21 13:43:01
pyyyycha! Częstuję się :)
-
2011/07/21 15:27:11
takie puszyste...
och, smak dzieciństwa!
-
2011/07/21 16:55:19
Piękne! Uwielbiam takie ciasta :) Latem kocham z owocami, no super WedelkO :) Narobiłaś mi wieeelkiej ochoty :)
-
2011/07/21 17:19:19
drożdżowe z owocami lata jest takie pyszne.
-
2011/07/21 20:25:09
pysznie wygląda
-
2011/07/21 21:27:53
Rany, nie będę Ci odwiedzała wieczorami, bo teraz śnić mi się będą takie pyszności!
-
2011/07/21 22:52:13
Uwielbiam drożdżowe:) Wygląda pysznie:)
-
2011/07/22 08:18:10
Pyyszności! O.O
-
2011/07/22 12:14:43
pysznie się prezentuje :) zjadłabym kawałeczek :)
-
2011/07/22 13:17:49
maszyny nie mam i zaczynam tego żałować, jak widzę takie ciasto :):):)
-
2011/07/22 16:51:11
moja Babcia zrobiła dziś ze śliwkami :) uwielbiam!
-
2011/07/24 08:44:48
nie ma to jak pyszne ciasto z wiśniami:)
-
2011/07/25 21:40:17
Wygląda fantastycznie, porywam jeden kawałek ....