Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Crumble z rabarbarem

Witam po d逝窺zej, ponad trzytygodniowej, przerwie spowodowanej przeprowadzk :) Nareszcie mam w豉sn, wi瘯sz kuchni, jeszcze nie t wymarzon, ale powoli wszystko zbli瘸 ku lepszemu.

W czasie mojej nieobecno軼i niezauwa瘸lnie, po cichutku, nadszed jak dla mnie najlepszy sezon kulinarny. Pe貫n rabarbaru, szparag闚, 鈍ie瞠go szpinaku, botwinki, kalarepki, m這dych ziemniak闚 z koperkiem i truskawek. A zaraz po nich czere郾ie, maliny, jagody...Ech, mog豉bym wymienia w niesko鎍zono嗆 :) Uwielbiam ten czas :) W豉軼iwie w tych miesi帷ach mi瘰o mog這by dla mnie nie istnie...pysznych warzyw i owoc闚 jest pod dostatkiem: ka盥ego dnia mo積a wyczarowa z nich co pysznego :)

Majowe gotowanie zaczynam od banalnie prostego i bardzo smacznego deseru z rabarbarem w roli g堯wnej. Crumble robi豉m po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :) Przepis na nie znalaz豉m u Dorotus. Oryginalnie pochodzi on z "Feast" Nigelli Lawson. Zmniejszy豉m tylko porcj i doda豉m od siebie troszk cynamonu :) Pychotka :) Przy okazji wypr鏏owa豉m w ko鎍u swoje ramekiny, kt鏎e czeka造 na to prawie ca造 rok (tak, tak...przy przeprowadzce ca趾iem nieoczekiwanie odkry豉m je w szafce).
Crumble dodaj do akcji "Rabarbar" prowadzonej przez Olciaky.



Sk豉dniki (na du膨 porcj, ja dostosowa豉m ilo嗆 odpowiedni dla siebie i zrobi豉m tylko dwie ma貫 porcje):
  • 750 g rabarbaru
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 造磬a mas豉
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 1 造磬a skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • p馧 造瞠czki cynamonu (to m鎩 dodatek)
  • 150 g m彗i
  • 造瞠czka proszku do pieczenia (pomin窸am)
  • 110 g zimnego mas豉 w kawa趾ach
  • 3 造磬i cukru waniliowego lub zwyk貫go (da豉m waniliowy)
  • 3 造磬i cukru demerara
Wykonanie:

Rabarbar pokroi na centymetrowe kawa趾i, wrzuci go do garnka z cukrem, mas貫m, ekstraktem,cynamonem oraz skrobi. Ca這嗆 wymiesza i podgrzewa na ma造m ogniu przez oko這 5 minut - do momentu, gdy mas這 si roztopi. (ja podgrzewa豉m d逝瞠j - oko這 10-15 minut, a rabarbar cz窷ciowo si rozpad). Prze這篡 wszystko do formy do pieczenia.

Przygotowa kruszonk:

M彗 i proszek do pieczenia wsypa do naczynia, doda sch這dzone i pokrojone w kostk mas這 i rozetrze je z m彗. (najlepiej palcami). Doda cukry, widelcem wymiesza je z ciastem. Powsta陰 kruszonk posypa mas z rabarbaru. Piec w temperaturze 190ºC przez oko這 35- 45 minut do z這cistego br您u (u mnie 30 minut). Przed podaniem och這dzi przez oko這 15 minut. Smacznego :)



Ps. A jeszcze w maju, je郵i tylko zd捫, zapraszam Was do mojej pierwszej kulinarnej akcji :)

鈔oda, 18 maja 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/18 13:01:29
Mi這 Cie zobaczy po przerwie :) Taki crumble z rabarbarem na pewno jest pyszne :)
-
2011/05/19 01:35:22
gratuluje prawie, ze wymarzonej kuchni! :-) a crumble? coz, moje ulubione! i do tego galka lodow waniliowych! mmm...
-
2011/05/19 08:05:21
Crumble najlepsze w豉郾ie z rabarbarem! Szkoda, 瞠 tak kr鏒ko mo積a si nim delektowa, ale p鏦i co - delektujmy si do woli:)
Pozdrawiam:)
-
Go嗆: dlop, *.sds.uw.edu.pl
2011/05/20 00:09:00
Fantastycznie, 瞠 wr鏂i豉. Ju si ba貫m, 瞠 m鎩 ulubiony blog kulinarny umar. Ciesz si ogromnie na sama my郵 o nowych wpisach:)
-
2011/05/22 21:24:22
uwielbiam!
-
2011/05/23 05:16:09
O jak fajnie, 瞠 jeste! No to wszystkiego najlepszego na nowym, i w nowej kuchni:)
Crumble uwielbiam - 鈍ietny deser, cho z samego rabarbaru , to jeszcze nie robi豉m:) Pozdrawiam:)
-
2011/05/23 21:31:22
Uwielbiam crumble. Z rabarbarem jest pyszne:) Ciesz si,ze jeste Wedelko :) Czekam na Twoj akcj, jestem bardzo jej ciekawa.
Pozdrowienia:)
-
Go嗆: justyna, *.dynamic.chello.pl
2011/05/28 22:47:24
Witam:) mam pytanie czy cramble wyjd w ma造ch metalowych foremkach do babeczek?