Nasze e-Ksi捫ki
Wielkanoc baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Atinki. Oryginalnie pochodzi on z forum Cin-cin i jest autorstwa Bajaderki. Przepyszne, kremowe, kwaskowate nadzienie, przykryte smaczn i s這dk bez. Czego chcie wi璚ej?
Tak jak Atinka, zmniejszy豉m ilo嗆 cukru w nadzieniu do 3/4 szklanki i uwa瘸m, 瞠 by豉 to wystarczaj帷a ilo嗆. Jedyne zastrze瞠nie mam do spodu: ciasto wysz這 mi troch zbyt twarde. Nast瘼nym razem zrobi je z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. No i beza oczywi軼ie po wyj璚iu z piekarnika opad豉...no ale kto by si przejmowa takimi szczeg馧ami :)

Ciasto dedykuj wszystkim mamom z okazji ich 鈍i皻a :)

Jest to r闚nie moja druga propozycja w ramach akcji "Rabarbar" prowadzonej przez Olciaky.



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki m彗i
  • 2 造磬i cukru pudru
  • p馧 kostki mas豉
Nadzienie:
  • 3/4 szklanki cukru (u Bajaderki by這 go 1 i 1/2 szklanki)
  • 1/4 szklanki m彗i
  • szczypta soli
  • 6 鄴速ek
  • szklanka s這dkiej 鄉ietanki (u mnie 36%)
  • 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
  • 6 bia貫k
  • p馧 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Ciasto:

M彗 wymiesza z cukrem pudrem i posiekanym mas貫m, a utworz si drobne grudki – tak jak na kruszonk. Form wy這篡 papierem do pieczenia i jej dno wylepi przygotowan mieszank, dobrze wciskaj帷 j w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie:

W du瞠j misce wymiesza m彗, cukier oraz s鏊. 草速ka roztrzepa, wymiesza ze 鄉ietank i po陰czy z suchymi sk豉dnikami. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Doda pokrojony rabarbar i truskawki, lekko wymiesza i wyla na podpieczony sp鏚. Piec w temperaturze 180ºC, przez oko這 godzin.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, dodaj帷 stopniowo cukier puder, a nast瘼nie wy這篡 j na upieczone ciasto. Ca這嗆 piec jeszcze przez oko這 10 - 15 minut, a beza si zrumieni. Smacznego:-)


czwartek, 26 maja 2011, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/26 13:34:52
robi豉m to ciasto w zesz造m roku i baaaardzo mi smakowa這! Fajnie Ci wysz這
-
2011/05/26 14:47:27
ζdne, beza po opadnieciu nada豉 郵icznego wygl康u g鏎ze ciasta :) Wiec nie ma si czym przejmowa :)
-
2011/05/26 14:59:14
Piek豉m to ciasto.Jest wspania貫:)
-
2011/05/26 17:46:38
Mniam, jak ono pysznie wygl康a :)
-
2011/05/26 20:15:58
Fantastycznie si prezentuje! Zawsze mam na nie ch耩,ale jeszcze nigdy nie robi豉m.
Pozdrowienia:)
-
2011/05/26 20:52:42
Bardzo sie ciesze, 瞠 Ci smakowa這:) Wygl康a rewelacyjnie!!!
-
2011/05/26 23:39:52
mmm...
duet wspania造. ukryty pod delikatn bez..
-
Go嗆: , ti0037a380-1858.bb.online.no
2011/05/31 09:54:51
w sobote zrobie to ciasto wyglada wspaniale