ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewaj帷a zupa, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Okre郵enie "dal" (czasami mo積a spotka r闚nie nazw "dhal") wywodzi si z Indii i stosuje si je og鏊nie do produkt闚 z rodziny grochowatych, jak r闚nie do potraw z nich przyrz康zonych. Sama zupa jest do嗆 smaczna, cho zapewne nie ka盥emu takie smaki przypadn do gustu. Od siebie doda豉m 造磬 przecieru pomidorowego, a 鈍ie膨 kolendr zamieni豉m na suszon. Jest to r闚nie dobra propozycja dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Dal dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1 du篡 pomidor
  • 1 造磬a klarowanego mas豉 lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka kuminu
  • 1 p豉ska 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki pieprzu cayenne
  • p馧 造瞠czki kurkumy (da豉m prawie ca陰 p豉sk 造瞠czk)
  • posiekana 鈍ie瘸 kolendra (da豉m suszon kolendr)
  • od siebie doda豉m 造瞠czk przecieru pomidorowego
Wykonanie:

Posiekan cebul zeszkli na oleju lub ma郵e. Doda posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masal, pieprz cayenne oraz kurkum. Sma篡 razem przez chwil, ca造 czas mieszaj帷. Doda op逝kan na sitku czerwon soczewic. Zala wszystko bulionem i gotowa, a soczewica b璠zie mi瘯ka i zacznie si rozpada (oko這 30-35 minut). W po這wie gotowania doda sparzonego pomidora, bez sk鏎ki i pestek, pokrojonego w kostk oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa kolendr. Smacznego :)




pi徠ek, 14 stycznia 2011, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
upl
2011/01/14 16:04:42
to bardzo smaczna, sycaca i rozgrzewajaca zupa
a przede wszystkim smaczna
-
2011/01/14 16:06:51
bior w ciemno;) kocham soczewic
-
2011/01/14 20:35:12
Fajnie, 瞠 zrobi豉 ten przepis :) mnie dal bardzo smakowa, cho nie wyobra瘸m sobie je嗆 go bez chapati albo innego pieczywa :) i faktycznie tak wyraziste smaki nie ka盥emu mog przypasowa.
-
2011/01/14 22:48:46
Jaka fajna ta zupka! :))
-
2011/01/15 07:56:42
taka po篡wna i rozgrzewaj帷a... mniam!
-
2011/01/17 20:02:00
Pysznie wygl康a! Ja na t zup mam smaka od jakiego czasu, ale jako nie po drodze mi do niej :)