ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Krajanka piernikowa z marcepanem i powid豉mi

Ju dwukrotnie mia豉m zamiar zrobi t krajank, ale zawsze co stawa這 mi na przeszkodzie. Tym razem si nie da豉m i upiek豉m j, aby zawie潭 mojej mamie na 鈍i皻a. Wysz豉 bardzo smaczna, aromatyczna i niesamowicie s這dka. Jeden kawa貫k zaspokaja ochot na s這dko軼i na bardzo d逝go :)
Przepis wyszpera豉m u Atinki i jej cudowne zdj璚ia zach璚i造 mnie do skorzystania z przepisu. Jako pierwsza poda豉 go natomiast Bajaderka na forum CinCin. Lista sk豉dnik闚 mo瞠 wydawa si d逝ga, a samo wykonanie pracoch這nne, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko idzie naprawd sprawnie. Ciasto bardzo fajnie si wyrabia這 i wa趾owa這. Musia豉m je jedynie troszk bardziej podsypa m彗. Domowa pasta migda這wa r闚nie bardzo 豉two da豉 si przygotowa. Jej reszt, zgodnie z sugesti autorki, zamrozi豉m i mam nadziej, kiedy co z niej jeszcze wyczarowa. Z czystym sumieniem polecam to ciasto :)




Sk豉dniki (na form 33x22 cm)

Ciasto piernikowe:
  • 3 i 1/3 szklanki m彗i
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • drobno posiekane orzechy w ilo軼i dowolnej (da豉m p馧 szklanki orzech闚 w這skich)
  • sk鏎ka pomara鎍zowa w ilo軼i dowolnej (da豉m p馧 szklanki)
  • p馧 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g mas豉
  • 1 jajko
  • 4 造磬i przyprawy do piernika lub - 1 造磬a cynamonu, 1 造瞠czka kardamonu, 1 造瞠czka imbiru, po ½ 造瞠czki ga趾i muszkato這wej i go寮zik闚, po ¼ 造瞠czki pieprzu i ziela angielskiego
Masa marcepanowa:
  • 320 g pasty migda這wej (przepis poni瞠j)
  • 2 鄴速ka
  • 1/3 szklanki m彗i
  • 造磬a mleka
  • 造磬a soku pomara鎍zowego
  • 造磬a soku cytrynowego
  • 造瞠czka ekstraktu migda這wego
Pasta migda這wa:
  • 1 i 1/2 szklanki migda堯w bez skorki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • bia趾o
  • 造瞠czka ekstraktu migda這wego
  • szczypta soli
Lukier koniakowy (u mnie by to zwyk造 lukier):
  • szklanka cukru pudru
  • 3 造磬i koniaku (da豉m 3 造磬i soku z cytryny)
Dodatkowo:
  • powid豉 郵iwkowe
Wykonanie:

Pasta migda這wa:

Pasta migda這wa przed kolejn obr鏏k musi by mocno sch這dzona w lod闚ce, dlatego te zrobi豉m j dzie wcze郾iej.

Obrane migda造 nale篡 zmieli partiami w malakserze, a nast瘼nie wymiesza z cukrem pudrem i reszt sk豉dnik闚. Ca這嗆 wyrobi na g豉dk, twardawa mas. Sch這dzi dobrze w lodowce.

Masa marcepanowa:

Przygotowan wcze郾iej, sch這dzon past migda這w rozetrze dok豉dnie z 鄴速kami, m彗, mlekiem oraz sokiem z cytryny i sokiem z pomara鎍zy.

Ciasto piernikowe:

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, sod oczyszczon i sol. Doda posiekane drobno orzechy i sk鏎k pomara鎍zow. Mi鏚, cukier oraz mas這 rozgrza mocno w du篡m garnku, uwa瘸j帷 by nie zagotowa sk豉dnik闚. Doda przyprawy korzenne, wymiesza. Stopniowo dodawa wymieszane produkty sypkie, ci庵le mieszaj帷, do momentu, a ciasto zacznie odchodzi od 軼ianek garnka. Zdj望 z palnika i lekko przestudzi. Doda jajko i wymiesza. Ciasto prze這篡 na stolnic, lekko wyrobi, podsypuj帷 m彗 w razie konieczno軼i. Jeszcze ciep貫 podzieli na dwie cz窷ci. Ka盥 z nich rozwa趾owa na prostok徠 wielko軼i 33 x 22 cm.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Na sp鏚 wy這篡 jedn cz窷 ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzi mas marcepanow, zostawiaj帷 po 1 cm od ka盥ego boku. Na marcepanie rozsmarowa powid豉. Na g鏎 po這篡 drug cz窷 rozwa趾owanego ciasta piernikowego, sklei dok豉dnie z ciastem dolnym (je郵i tego nie zrobicie masa i powid豉 wydostan si na zewn徠rz i spiek). Piec oko這 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyj望 z piekarnika, przestudzi, lekko ciep貫 polukrowa.
Zostawi odkryte na ca陰 noc. Rano pokroi na kwadraciki, przechowywa w szczelnej puszce w warstwach prze這穎nych papierem do pieczenia. Smacznego :)

Poniewa jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, 篡cz wszystkim, kt鏎zy zagl康aj na mojego bloga wspania造ch, radosnych i spokojnych 安i徠 Bo瞠go Narodzenia :)
czwartek, 23 grudnia 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/23 16:47:04
te zrobi豉m i powiem 瞠 jest pyszna :)
-
2010/12/23 17:11:02
Wedelko, krajanka wygl康a przepysznie! Cudowna po prostu, wyobra瘸m sobie ten smak, mniam:))
-
2010/12/23 19:50:28
Wedelko ta krajanka jest wspania豉 i zapisuj na ni przepis:) Tobie r闚nie sk豉dam najserdeczniejsze 篡czenia 安i徠ecze i noworoczne:) pozdrawiam ciep這
-
2010/12/23 20:12:06
Wsania豉, przychylam si do tego zdania :)
Dzi瘯uj za 篡czenia i Tobie 篡cz radosnych i szcz窷liwych 安i徠 :)
-
2010/12/24 01:09:33
Wedelko kochana, zycz Ci pieknych Swi徠 Bo瞠go Narodzenia, rado軼i, pyszno軼i, cudownej atmosfery i spe軟ienia marze:*
Majana
-
2010/12/24 05:49:28
Bardzo sie ciesz, 瞠 ciasto ci posmakowa這:) A domow mas z pewno軼i wykorzystasz :)
砰cz Ci aby te 鈍i皻a up造n窸y w spokoju i rado軼i!
-
2010/12/24 08:56:53
Wedelko, pi瘯nych, spokojnych sp璠zonych 安i徠 w gronie najbli窺zych Ci 篡cz :)
-
2010/12/24 11:36:27
I ja 篡cze ci weso造ch 鈍i徠! :)
-
2010/12/24 13:32:13
Weso造ch 鈍i徠 Wedelko !
-
2010/12/24 20:39:30
pi瘯nych 安i徠..
o zapachu pomara鎍zy.
-
2010/12/27 22:46:34
niez造 pomys na bloga, zapraszam do mnie
-
2010/12/28 17:52:04
Szkoda, 瞠 dopiero teraz znalaz豉m ten przepis, bo mam p馧 kilo marcepana i zastanawia豉m si, jak by go wykorzystac na 鈍i皻a :) No c騜 :)

砰cz Ci smakowitego Nowego Roku :)