ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto cynamonowe z jab趾ami

Smaczne, pachn帷e cynamonem, s這dkie ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m w gazetce z serii Pani Domu poleca "Ciasta - ABC udanych wypiek闚" (nr 6, 2009r). Specyficzne w smaku, bo zrobione w ca這軼i z m彗i pe軟oziarnistej. Fajny pomys z dodatkiem orzech闚 w這skich do ciastaoraz miodu do jab貫k. Nast瘼nym razem zmniejsz tylko ilo嗆 cukru, bo jak dla mnie jest ono ciut za s這dkie i po jednym kawa趾u cz這wiek ma do嗆. Cho mo瞠 jest to jaki spos鏏 na ograniczenie 瘸r這czno軼i? ;)

Ciasto nie chcia這 ze mn za bardzo wsp馧pracowa w kwestii zdj耩, wi璚 dzitylko jedno i 鈔ednio ciekawe.

Jest to moja propozycja do zabawy "Sezon na jab趾a".

Sk豉dniki:

- szklanka cukru (nast瘼nym razem dam mniej)

- 4 jajka

- 2/3 szklanki oleju

- 3-4 造磬i wody gazowanej

- 10 dag zmielonych orzech闚 w這skich

- 2 szklanki m彗i pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)

- 造瞠czka sody

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia (da豉m jedn)

- 3 造瞠czki cynamonu

- s這ik pra穎nych jab貫k (1kg) - ja da豉m jab趾a, kt鏎e robi豉m w zesz造m roku wg tego przepisu

- 6 jab貫k

- sok z limonki

- 5 dag mas豉

- 5-6 造瞠k miodu (da豉m 3)

- t逝szcz i otr瑿y do formy

- ewentualnie: waniliowy serek homogenizowany do ozdoby

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem. Przesian m彗 po陰czy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, sod i proszkiem do pieczenia. Dodawa porcjami do jajek i miksowa na wolnych obrotach. No koniec doda olej i wod. Zmiksowa. Przela do nat逝szczonej i wysypanej otr瑿ami formy. Piec 50 min w 180 stopniach. Ostudzi.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plasterki, skropi sokiem z limonki. Na patelni roztopi mas這 z miodem, w這篡 pokrojone jab趾a i dusi 5 minut. Odstawi. Placek przekroi na dwie cz窷ci. Jedn posmarowa pra穎nymi jab趾ami i ob這篡 po這w plasterk闚 jab貫k w miodzie. Przykry drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarowa reszt pra穎nych jab貫k i przykry pozosta造mi plasterkami w miodzie. Odstawi na kilka godzin. Przed podaniem udekorowa ciasto serkiem waniliowym wyci郾i皻ym ze szprycki. Smacznego :)

sobota, 18 wrze郾ia 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/18 18:52:48
Smacznie wygl康a Wedelko! W og鏊e ciasta jab趾owe z cynamonem s wspania貫, dla mnie idea po陰czenia smakowego:))
-
2010/09/18 19:14:59
Uwielbiamy takie po陰czenie cynamonu i jab貫k...:)
-
2010/09/18 19:16:04
jakie smakowite ;] cynamon i jab趾o to po陰czenie wspania貫. romans, tak ognisty... ech.
za du穎 ksi捫ek, zdecydowanie czytam za du穎 ksi捫ek xd
-
2010/09/18 19:17:52
jak jab趾a s w duecie z cynamonem to musi by pyszne:)
-
2010/09/18 20:06:34
Pyszne to ciasto, trafia w moje smaki :)
-
2010/09/18 20:37:56
ciekawa jestem jak smakuje, bo szczerze powiem, 瞠 to bardzo ciekawe po陰czenie ;)
-
2010/09/18 22:30:49
cynamon i jab趾a to duet idealny!
-
2010/09/18 23:01:57
och dawno ju nie jad豉m jab貫k w po陰czeniu z cynamonem
-
2010/09/19 11:09:10
Ju sama nazwa sugeruje pyszny smak bo kt騜 nie lubi cynamonu i jab貫k:)
-
2010/09/19 13:50:33
ale pycha !
uwielbiam cynamon a do tego jab趾a = marzenie !
-
2010/09/19 18:02:40
jeszcze nigdy nie piek豉m ciasta na samej m帷e pe軟oziarnistej! 鈍ietny pomys (:
-
2010/09/19 19:07:38
Takie po陰czenie, to ja zawsze! ;))
-
2010/09/19 19:42:45
Cynamon i jab趾a - idealna para. A ciasto pewnie pyszne.
-
2010/09/20 05:45:04
Ciasto zdecydowanie na czasie! Pysznie si prezentuje:)
-
2010/09/20 16:53:11
mmm.. pachnie przez monitor;)
-
2010/09/20 20:49:45
Dzi瘯uj wszystkim za mi貫 s這wa. Po cie軼ie nie ma ju dawno 郵adu. By這 naprawd smaczne, a dzi瘯i m帷e pe軟oziarnistej, troszk zdrowsze ni inne wypieki :)