--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Chicken Waldorf Salad

Kolejna, po Cobb Salad, klasyczna ameryka雟ka sa豉tka. Jej receptura powsta豉 pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorfw Nowym Jorku. Istnieje wiele wersji tej sa豉tki. Podstawowymi jej sk豉dnikami s jab趾a, orzechy, seler oraz majonez.Reszta zmienia si w zale積o軼iod upodobania osoby gotuj帷ej.Ja zdecydowa豉m si na wypr鏏owanie wersji z kurczakiem. W oryginale by on gotowany. Zmieni豉m go jednak na kurczaka sma穎nego.

Wra瞠nie smakowe...na co, nie b璠 udawa. Mnie to sa豉tka zwyczajnie nie smakowa豉. Nie wiem, czy nie mia豉m tego dnia ochoty na po陰czenie kurczaka ze s這dkimi dodatkami czy po prostu nie s to moje smaki. Co mi w niej nie pasowa這. Spr鏏owa豉m odrobin i niestety, drugiej szansy sa豉tka ta u mnie nie dosta豉. M捫 zabra j jednak do pracy na drugie 郾iadanie i w po這wie dnia uraczy mnie sms-em o tre軼i: "Nie wiem naprawd, czego Ty chcesz od tej sa豉tki. Jest pyszna!" . Ile w tym prawdy, a ile mi這軼i, tego chyba nigdy si nie dowiem ;) Dwie osoby i dwie r騜ne opinie... Jak jest wi璚 naprawd, musicie przekona si sami :)

Przepis na t sa豉tk znalaz豉m na TEJ stronie. Jest ona moj kolejn propozycj do zabawy "Z widelcem przez Kuchnie obu Ameryk". Do zdj耩 sa豉tka nie chcia豉 pozowa, wi璚 s do嗆 kiepskie.

Przed dodaniem sosu:

Sk豉dniki:

- 1 鈔ednie jab趾o ze sk鏎k, pokrojone w kostk

- 2 造磬i soku z cytryny

- 2 szklanki pokrojonego, ugotowanego kurczaka (ja da豉m kurczaka podsma穎nego)

- szklanka czerwonych winogron, przekrojonych na po這w

- 1 ga陰zka posiekanegoseleru naciowego

- 1/4 szklanki 鄴速ych rodzynek (Golden Raisins)

- p馧 szklanki gruboposiekanych, pra穎nych orzech闚 w這skich

Sos:

- 3/4 szklanki g瘰tegojogurtu naturalnego

- 1/4 szklanki majonezu

- sok z po這wy pomara鎍zy

- 1/4 造瞠czki soli

Wykonanie:

Pokrojone jab趾a skropi sokiem z cytryny, prze這篡 do miski. Doda kurczaka, orzechy, winogrona, selera i rodzynki. Delikatnie wymiesza. Po陰czy sk豉dniki sosu. Pola nim po sa豉tce. Podawa np. na sa豉cie. Smacznego :)

Po dodaniu sosu:

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

poniedzia貫k, 27 wrze郾ia 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/27 20:56:35
Wygl康a bardzo apetycznie, wr璚z rewelacyjnie. Dodaje do przepis闚, kt鏎e musz wypr鏏owa:)

Zapraszam tak瞠 na mojego nowego kulinarnego bloga;)
-
2010/09/27 22:09:20
Wygl康a smacznie:) Ja te robi豉m sa豉tk Waldorf tylko moja by豉 bez dodatku winogron:))
-
2010/09/28 06:34:02
Chcia貫m Ci napisa, 瞠 jeste drug po Majanie osob, kt鏎a kusi t sa豉tk, ale widze, 瞠 Madzia ju tu by豉;-)
Napisz wi璚, 瞠 planujemy r闚nie przygotowa Waldorfa w czasie naszego pobyty "Z Widelcem..." w USA;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/09/28 12:34:03
Uwielbiam t sa豉tk w ka盥ej postaci.Twoja wersja pyszna :)
-
2010/09/28 18:21:05
he he Andrzeju, wyprzedzi豉m CI ;))
Czekam te i na Waszego Waldorfa !:))
-
2010/09/29 15:58:19
Bardzo fajny pomys. Takiej jeszcze nigdy nie pr鏏owa豉m ;)
-
2010/09/29 18:42:00
bardzo fajna zapisuj do zrobienia...;)
-
2010/09/30 20:02:25
wygl康a bardzo apetycznie
mniam