ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny z cukinią i żurawiną

Pewnie dla wielu osób połączenie cukini z żurawiną i cynamonem wyda się co najmniej dziwne, ale zapewniam Was, że bardzo fajnie się te składniki uzupełniają. Muffiny wyszły pyszne. Podczas pieczenia kuchnia wypełniała się korzennymi aromatami, przypominającymi grudniowe wieczory. Rozeszły się w ekspresowym czasie, będąc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Cukini praktycznie w nich nie czuć, ale dzięki niej muffinki są wilgotne i miękkie. Jedyne co bym zmieniła, to ilość cukru. Muffinki były na mój gust ciut za słodkie, więc następnym razem dam go mniej. Przepis znalazłam na stronie Simply Recipes i jest to moja kolejna propozycja w ramach zabawy "Cukiniowy sierpień".

Składniki (ja robiłam z połowy porcji i otrzymałam 12 muffinek, takich jak na zdjęciu):

- 3 szklanki startej cukini

- 2/3 szklanki stopionego masła

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 2 duże jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- szczypta soli

- dodatkowo opcjonalnie do wyboru: szklanka orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub szklanka suszonych żurawin (u mnie żurawina)

Wykonanie:

W dużej misce ubić razem cukier, jajka oraz wanilię. Wmieszać startą cukinię i stopione, ostudzone masło. Dodać sodę oczyszczoną i sól, wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, gałkę muszkatołową i cynamon. Sypkie składniki dodać do mokrych. Na końcu dodać orzechy, rodzynki lub żurawinę. Gotowym ciastem wypełnić foremki. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

czwartek, 12 sierpnia 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/12 15:06:01
Cos czuje, ze to swietne polaczenie:)
Ciezko mi sobie wyobraźić smak, ale z mila checia zjadlabym ;)
-
2010/08/12 15:07:18
Bardzo orginalne połączenie i napewno smaczne:)
-
2010/08/12 15:48:28
zieleń cukiniowej skórki i czerwień żurawiny w tych muffinkach wygląda świetnie (: może się wymienimy? (; dam Ci babeczkę w gruszce a ja spróbuję Twojej (;
-
2010/08/12 16:56:49
Uwielbiam niekonwencjonalne połączenia takie jak to :) U mnie nawet dziś jest słodki chlebek z cukinią, jabłkami, orzechami włoskimi, miodem i syropem klonowym. Ciekawe, że cukinia tak dobrze smakuje w ciastach, zresztą podobnie jest z marchewką czy np. dynią :) Zapisuję sobie oczywiście przepis na te muffinki.
-
Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
2010/08/12 17:33:00
przyznam że jestem zaskoczona, muszą być pyszne :)
-
2010/08/12 18:19:03
U Ciebie też pyszne muffinki, wyglądają cudownie:) i apetycznie. Pozdrawiam.
-
2010/08/12 19:58:23
też muszę wypróbować muffiny z cukinią, bo przepysznie się zapowiadają;D a Twoje wyglądają smakowicie;DD
-
Gość: Muscovado, 88.220.76.*
2010/08/12 20:12:36
Muszą być świetne. Ostatnio robiłam placki z cukinii i jabłek z cynamonem. Bardzo smakowały. W ogóle mam ostatnio jazdę na cukinię :)
-
2010/08/12 20:35:17
Mnie to zestawienie nie dziwi, bo cukinia dla mnie pasuje do słodkich dodatków. Mnie te muffinki bardzo by smakowały :)
-
2010/08/12 20:39:29
Uwielbiam słodkie wypieki z cukinii! Żurawina to świetny dodatek.
-
2010/08/13 09:45:39
ładnie wyglądają te kawałeczki zielonej cukinii. i ja jestem jak najbardziej przekonana do takich smaków.
-
2010/08/13 12:24:39
Piękny duet - cukinia i żurawina.na pewno pyszne!
-
2010/08/13 14:52:41
intrygujące połączenie!