Nasze e-Ksi捫ki
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z kalarepy (Oberiba)

Dzi kr鏒ko i bez zb璠nego wst瘼u, bo szkoda czasu na siedzienie przed komputerem, kiedy taka 郵iczna pogoda za oknem :) Kalarepk duszon jako dodatek do obiadu uwielbiam, surow lubi, a od dzi mog powiedzie, 瞠 ta w zupie r闚nie mi smakuje...Przepis na Oberib znalaz豉m u Myszy Klapsiary. Jest to tradycyjna zupa 郵御ka. Poczyta豉m o niej troszk i wiem, 瞠 istnieje kilka sposob闚 jej robienia, w wi瘯szo軼i z nich dodaje si do zupy r闚nie li軼ie z kalarepy. U mnie ich brak, bo raz, 瞠 robi豉m zgodnie z przepisem Myszy, a w nim li軼i nie uwzgl璠niono, a dwa, przy moich kalarepkach li軼i prawie nie by這. Nast瘼nym razem (a b璠zie taki na pewno, bo zupa jest pyszna), postaram si doda r闚nie li軼ie.

Sk豉dniki:

- 3 m這de kalarepki (u mnie bez li軼i, ale nast瘼nym razem na pewno je dodam)

- 2 ma貫 cebule

- 4-5 ziemniak闚 (da豉m 4)

- 1,5 l bulionu warzywnego

- 4 造磬i 鄉ietany (da豉m 2)

- p璚zek koperku

-2 造磬i mas豉

- s鏊, pieprz

Wykonanie:


Obrane kalarepki pokroi w s逝pki, cebulew kostk. Podsma篡 warzywa razem przez ok. 10 minutna ma郵ew garnku, w kt鏎ym b璠zie gotowana zupa.Dolewa co chwilbulion – za ka盥ym razem odczeka, a p造n wyparuje. Kiedy kalarepka b璠zie prawie mi瘯ka, wla reszt bulionu,doda obrane i pokrojone w 獞iartki ziemniaki. Gotowa razem do do momentu, a ziemniaki b璠 mi瘯kie. Doprawi do smaku sol i pieprzem, zabieli 鄉ietan. Posypa posiekanym koperkiem. Wymiesza. Smacznego :)


Ps. Chcia豉m pochwali si r闚nie moj bazyli..Nie mam r瘯i do kwiat闚 itp. Zesz這roczna bazylia umar豉 鄉ierci naturaln, ale ta w tym roku jak na razie (odpuka) ma si dobrze..Chyba sobie posiej jej jeszcze wi璚ej:

wtorek, 08 czerwca 2010, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/08 17:18:44
Nigdy nie jad豉m zupy z kalarepki. Wygl康a pysznie, trzeba b璠zie spr鏏owa:)
Wedelko, jaka juz pi瘯na Twoja bazylia!:)))

U軼iski serdeczne:)
-
2010/06/08 22:56:37
zupa z kalarepki to dla mnie ca趾owita nowo嗆, wygl康aj帷a pysznie, ale ta bazylia bije wszystko na g這w :) pi瘯na!
-
2010/06/09 06:12:14
Znamy i lubimy;-)
Pierwszy raz gotowali鄉y j przy okazji pierwszej edycji "Gotujemy po polsku!";-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/06/09 09:18:54
ju wiem do czego spo篡tkuj kalarep, kt鏎a ro郾ie w ogrodzie.. zwykle zjada豉m j chrupi帷, ale by這 jej zbyt wiele. b璠zie zupa.
-
2010/08/14 17:27:44
polecam tak zup
rewelacja, Ma鹵onek nawet dok豉dk sobie zafundowa
mi w smaku troch kalafiorow przypomina豉 :-)
-
Go嗆: magda, brsg-d9beeb0a.pool.mediaways.net
2010/09/02 16:40:10
Dzi瘯uj za przepis, bardzo smaczna zupka, kalarepka przepyszna. Doda豉m te do niej li嗆 laurowy, ziele angielskie i troch mleka.
Polecam!
-
Go嗆: arcik, 188.33.55.*
2010/10/06 16:51:26
Bardzo ch皻nie ugotuj zupe wed逝g Twojego przepisu
-
Go嗆: ania, 89-73-163-70.dynamic.chello.pl
2011/05/15 21:53:10
Witam,
zdecydowanie zupa z kalarepy, taka, kt鏎 gotowa豉 moja babcia i mama by豉 przygotowana w nast瘼uj帷y spos鏏: ugotowa wywar z ko軼i schabowych i boczku, nast瘼nie wrzuci poszatkowane m這de li軼ie z 3-4 kalarep(to w豉郾ie one maj w豉軼iwo軼i zdrowotne i smakowe), doda 2 m這de marchewki w plasterki pokrojone, w kostk bulwy kalarepy, posoli, popieprzy, ewentualnie doda magii, zrobic zasma磬 z mas豉 o m彗i, doda do zupy. Wywar gotowa ok 2-2,5 h; wyj望 ko軼i i boczek, doda warzywa, gotowa ok 1h, doda zama輳(wystarczy z 50 g mas豉 i 2 p豉skich 造瞠k m彗i). Polecam!
-
Go嗆: justyce, 89.204.153.16*
2011/06/24 11:18:03
Zrobi豉m w豉郾ie wg tego przepisu, tyle 瞠 doda豉m li軼ie. Banalnie proste, a w smaku - rewelacja.
-
Go嗆: kuchcik, 095160152229.rudaslaska.vectranet.pl
2011/07/30 13:45:06
Witam. Oberiba to dla mnie nie nowosc, gotowala ja moja babcia, mama i tesciowa zawsze byla pyszna. Jednak TWoj przepis jest inny, wlasnie ja gotuje, wiec skosztujemy za chwile.
-
Go嗆: Anton 47, 77-253-242-141.adsl.inetia.pl
2012/05/27 12:12:19
szkoda ze nie dodales lisci
-
Go嗆: babcia21, ecd116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/13 12:14:51
Zupa z kalarepy faktycznie jest popularna na 奸御ku. Ja podam Ci m鎩 przepis przekazany przez moja babci, a kr鏊uja w nim li軼ie, im wi璚ej tym lepiej.
Do wawrzywnego bulionu wrzucamy pokrojone w kostk ziemniaki. M這de li軼ie kalarepy szatkujemy byle jak, przelewamy na sitku wrz徠kiem i dodajemy do gotujacych si ziemniak闚. Zup lekko solimy. Goptujemy do mi瘯kosci ziemniak闚 i li軼i. Zup podprawiamy zasma磬 / mo瞠 byc gotowa z Knorra lub wcze郾iej przygotowana /. Dodajemy soli i maggi do smaku.W mojej rodzinie kule kalarepy czyli "knole" jada sie tylko na surowo, kiedy sa ma貫 i mi瘯kie.Twoja wersja kalarepy napewno jest smaczna, ale wiem, 瞠 w mojej rodzinie by nie przesz豉. Tylko li軼iasta.
Pozdrawiam.