|
Blog > Komentarze do wpisu
Zielono mi czyli zupa z m³odej kapusty
Dzisiejszy nasz obiad zalicza siê do tych zdecydowanie letnich. Smaczna zupka o piêknym zielonym kolorze, pe³na m³odych warzyw i koperku. Robi siê j± naprawdê ekspresowo, bo m³oda w³oszczyzna nie wymaga zbyt d³ugiego gotowania...Podpatrzona u mamy ostatnimi czasy, bo sama nigdy jej jeszcze nie gotowa³am..dzi¶ by³ ten pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo wysz³a naprawdê pyszna :) Sk³adniki: - niedu¿a g³ówka m³odej kapusty (lub pó³ du¿ej) - pêczek m³odej w³oszczyzny (marchew, pietruszka, kawa³ek selera, por), wszystko, poza porem, pokrojone w plasterki - 2-3 m³ode ziemniaki - miêso (do ugotowania bulionu) - koperek (sporo; u mnie prawie ca³y pêczek) - natka pietruszki - sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy - ewentualnie jogurt lub ¶mietana do zabielenia zupy (ja nie dodajê, bo wolê wersjê l¿ejsz±) Wykonanie: Z miêsa, w³oszczyzny, listka laurowego i ziela angielskiego przygotowaæ wywar. Dodaæ pokrojone w kostkê ziemniaki. Gdy warzywa zmiêkn±, dodaæ poszatkowan± kapustê. Gotowaæ razem kilka minut. Dorzuciæ posiekany koperek i natkê. Doprawiæ do smaku (ew. mo¿na zabieliæ ¶mietan± lub jogurtem). Smacznego :) pi±tek, 25 czerwca 2010, wedelka
TrackBack
Komentarze
emma001
2010/06/25 17:10:11
Sliczny kolor. Az chce sie je¶æ ;)
Go¶æ: sis, *.perr.cable.virginmedia.com
2010/06/25 19:22:09
Musi byæ pyszna:) Lubiê takie zupki i zjad³abym tak± teraz;_D
Go¶æ: mamamarzynia, *.tktelekom.pl
2010/06/27 16:04:12
Je¶li taka pyszna, jaka ³adna, to gratulujê :-)
Go¶æ: szafranek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/07 13:46:35
Wy¶mienita! mam nadziejê, ¿e tym razem mój Oblubieniec doceni moje starania! ;-))))) polecam wszystkim! zupka wysz³a tak jak na zdjêciu ;-)))))
|