--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Sezon Truskawkowy 2010

Moje pierwsze ciasto drożdżowe, tak prawdę powiedziawszy..Sporo jeszcze muszę w nim poprawić (jak choćby dać więcej owoców), ale generalnie debiut uważam raczej za udany...Ciasto było odrobinę za suche..może za długo je piekłam? Do porannej herbaty jednak idealne...Przepis znalazłam u Dorotus, zamieniłam tylko śliwki na truskawki. Ciasto wyrobiłam w maszynie do pieczenia chleba, więc podaję przepis i składniki, tak jak ja je używałam...Po całościowy przepis (na świeżych drożdżach z zaczynem odsyłam do Dorotki).

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Sezonu Truskawkowego" Olgi Smile.

Składniki (robiłam z połowy porcji):

- 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g)

- szklanka letniego mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 kostki rozpuszczonego masła

- 1 jajko

- 1 żółtko

- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

- skórka otarta z połowy cytryny

- szczypta soli

- truskawki

Kruszonka:

- 180 g mąki

- 100 g cukru

- cukier waniliowy - 16 g

- pół kostki roztopionego masła

- 1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h).  W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać sypkie produkty i zalać jegorącym i roztopionym masłem. Dokładnie połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę.

Po skończeniu programu ciasto wyjąć z maszyny i krótko wyrobić. Ułożyć je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć dość gęsto truskawki, posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (u mnie piekło się około godziny). Smacznego :)

poniedziałek, 14 czerwca 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/14 14:11:19
Jaka ja jestem znowu głodna! Wprost proporcjonalnie do tego, jak długo czytam ten przepis. Mam ochotę na ciasto - stanowczo. Z truskawkami i kruszonką :)

Pozdrawiam
-
2010/06/14 15:45:55
Przestancie mnie tak kusic tymi ciachami z tuskawkami bo ja dopiero w przyszłym tygodniu bede miałą czas na pichcenie ;D
-
2010/06/14 15:56:19
Też piekłam w weekend drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
Pycha ciasto:)
-
2010/06/14 16:00:37
Pysznie wygląda to ciacho! :) Ja też jeszcze nigdy nie robiłam klasycznej "drożdżówki", trochę się jakoś jej obawiam, może dlatego że nie mam maszyny do chleba i całość musiałabym zagniatać rękami, a nie cierpię tego, bo nie jestem zbyt silną osobą ;)
-
2010/06/14 17:21:21
Wedelko, pięknie Ci wyszło to ciacho! Naprawdę pierwsza klasa! Bardzo lubię drożdżówki z owocami:)
Pozdrawiam:)
-
2010/06/14 17:34:19
przypomina sielskie chwile :)
-
Gość: sis, *.perr.cable.virginmedia.com
2010/06/14 23:34:05
Wygląda pysznie te twoje ciacho! Podzieliłabyś się z rodzeństwem:P
-
2010/06/15 09:58:24
ładny ten debiut
a kruszonkę w połaczeniu z owocami uwielbiam
-
2010/06/16 21:22:19
Bardzo lubię takie ciasto z truskawkami:) mam do niego wielki sentyment, bo to było moje pierwsze drożdżowe ciasto jakie upiekłam;)
-
2010/06/18 06:12:26
A mnie sie marzy takie ciasto drozdzowe, ale nie wiem co sie dzieje. Ciasto nie rosnie.
Pozdrawiam serdecznie
-
2010/06/18 06:13:36
A mnie sie marzy takie ciasto drozdzowe, ale nie wiem co sie dzieje. Ciasto nie rosnie.
Pozdrawiam serdecznie