--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto budyniowe z rabarbarem

Dla tego ciasta zrezygnowa豉m na kilka chwil z diety. Warto by這, oj warto :) Naprawd bardzo smaczny wypiek, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Zebrry, ona za wyszpera豉 go u niezast徙ionej Dorotus.Ciastoby這 idealnym dodatkiem do popo逝dniowej herbaty.Mia豉m tylko jeden ma造 problem przy jego przygotowywaniu: do嗆 trudno rozsmarowywa這 mi si g瘰te ciasto na budyniu. Potrzeba by這 do tego naprawddu穎 cierpliwo軼i. Ale kto wie,mo瞠 Wam nie przysporzy to takich problem闚 jak mi ;) W przepisie zmieni豉m tylko ilo嗆 mas豉; zmniejszy豉m j do 150 g. Z czystym sumieniem polecamto ciastowszystkim zwolennikom rabarbaru, kt鏎zy ci庵le zastanawiaj si, czy w tym sezonie si na nie skusi. Jest przy nim co prawdatroszk zabawy, ale naprawd warto si "pom璚zy" :)

Sk豉dniki:

- 200 g mi瘯kiego mas豉 (da豉m 150 g)

- 110 g (p馧 szklanki) cukru

- 2 jajka

- 185 g m彗i pszennej

- p馧 造瞠czki sody oczyszczonej

- 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia

- 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub 鄉ietankowego (tyle ma standardowa torebka budyniu)

- 350 g obranego i pokrojonego na kawa趾i rabarbaru

- kilka 造瞠k cukru demerara - do posypania

Budy:

- 2 p豉skie 造磬i (pojemno嗆 15ml)proszku budyniowego, waniliowego lub 鄉ietankowego

- 2-3 造磬i cukru

- 250 ml (1 szklanka) mleka

- 造磬a mas豉

- 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Budy: Nale篡 go przygotowajako pierwszy,gdy musi wystygn望. Proszek budyniowy oraz cukierrozrobi w ok. 1/4 szklanki mleka, reszt zagotowa. Rozrobiony budywla do wrz帷ego mleka, zagotowa, mieszaj帷 tak,by nie zrobi造 si grudki. Gor帷y budy zdj望 z palnika, doda do niego mas這 i ekstrakt waniliowy. Dok豉dniewymiesza. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia.

Ciasto: Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Doda cukier,a nast瘼nie jajka, jedno po drugim, ca造 czas miksuj帷. Wymiesza przesian m彗, sod oczyszczon, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Doda sypkie produktydo masy ma郵anej, kr鏒ko zmiksowa (do po陰czenia si sk豉dnik闚). Podzieliciasto na dwie cz窷ci.

Blaszkwy這篡 papierem do pieczenia (ja wysmarowa豉m j mas貫m i wysypa豉m bu趾 tart). U篡豉m blaszki o wymiarach 23x23 cm.Na dno formywy這篡 po這w ciasta,a na niostudzony budy. Wyr闚na. Nabudy 造磬 wy這篡 drug po這w ciasta (powinno ono ca趾owicie pokry budy). Na wierzch ciasta u這篡 pokrojony rabarbar, posypa kilkoma 造磬ami cukru demerara.Piec w piekarniku nagrzanym do170 stopniprzez ok.1 godzin i 15 minut. Ostudzone ciasto mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

鈔oda, 19 maja 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/19 11:50:01
takie ciacha z budyniem s wy鄉ienite zawsze i wsz璠zie!
-
2010/05/19 11:51:17
Te robi豉m - wysz這 przepysznie. Doskonale! Widz, 瞠 i Twoje jest naprawd smakowite. Ch皻nie powt鏎z ten przepis :D
-
2010/05/19 13:11:37
Wedelko przepi瘯nie wygl康a to ciacho:) pozwolisz, ze skubn ociupink?:)
-
2010/05/19 14:34:58
I znowu ten rabarbar:) Musz w ko鎍u co zrobi:)
-
2010/05/19 16:20:58
Mnie te ono strasznie kusi! Oj, pieknie u Ciebie wygl康a, pi瘯nie :)
Pozdrawiam WedelkO!:)
-
2010/05/19 20:16:17
Widzia豉m to ciasto u Zebrry i nabra豉m na niego ogromnej ochoty :) pewnie te je pope軟i jeszcze w tym sezonie :)
-
2010/05/20 06:25:03
Apetyczne ciasto - po陰czenie rabarbaru z budyniem to ciekawy pomys. Ch皻nie bym spr鏏owa豉, bo lubi takie smaki :)
-
2010/05/20 10:20:32
dla rabarbaru zatopionego w puchatym cie軼ie warto choc na chwil zapomniec o diecie..
-
2010/05/23 15:42:21
Zrobi豉m to ciasto, wysz這 przepyszne :)