ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Chili con carne

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

Jeszcze przed 鈍i皻ami uda這 mi siupichci naprawdpyszny obiad, kt鏎y wypatrzy豉m u Cudawianki. Chili con carne czyli w wolnym t逝maczeniu "papryki z mi瘰em" to danie rozpowszechnione w pa雟twach Ameryki. Jak wi瘯szo嗆 znanych mi os鏏, pocz徠kowo 陰czy豉m je tylko z Meksykiem, jednak jak wskazuj r騜ne 廝鏚豉, mo積a w tej potrawie przypatrywa si tak瞠 korzeni teksa雟kich. Jakkolwiek by nie by這, faktem jest, 瞠 potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, rozgrzewaj帷a, a dodatek czekolady,nadaje jejciekawy i niepowtarzalny smak. Na pocz徠ku ba豉m si i doda豉m tylko jedn kostk, jednak po spr鏏owaniubez wahania dorzuci豉m drug. Niezdecydowanym naprawdpolecam gor帷o taki ma造 eksperyment:)

Potraw t dodaj do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk豉dniki:

- 250g miesa mielonego wo這wego (u mnie prawie 400g mi瘰a wieprzowo-wo這wego)

- czerwona papryka

-czerwona papryczka chili

- czerwona cebula

- puszka czerwonej fasoli

- puszka pomidorow

- 300 ml bulionu wo這wego (mo瞠 by z kostki; ja nast瘼nym razem dam jednak troch mniej)

- 2 kosteczki gorzkiej czekolady

- s這dka papryka, pieprz, oregano, s鏊, kumin (wtedy nie mia豉m, ale jugoposiadam, wi璚 nast瘼nym razem na pewno gododam :))

- oliwa do sma瞠nia

- u mnie dodatkowo natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Na patelni rozgrza oliw, podsma篡 na niejmi瘰o mielone.Gdy zr您owieje, doda do niegopokrojone w kostk cebul i papryk oraz bardzo drobno posiekan papryczk chili. Sma篡 razem przez kilka minut,mieszaj帷 od czasu do czasu. Gdy cebula b璠zie mi瘯ka, zawarto嗆 patelni prze這篡do garnka. Doda bulion, puszk pomidor闚 oraz puszk czerwonej fasoli. Doprowadzi do wrzenia, anast瘼niegotowac pod przykryciem na mniejszym ogniu przez oko這 20 minut. Doprawi do smaku idorzuci dwie kostki gorzkiejczekolady. Ca這嗆 gotowa pod przykryciem kolejne kilkana軼ie minut,a danie nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z ry瞠m lub pieczywem. Smacznego :)

wtorek, 20 kwietnia 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/20 21:56:58
Mniam! Te je robi豉m, bardzo nam smakowa這:) Apetycznie u Ciebie wygl康a Wedelko:)

Pozdr闚ki!:)
-
2010/04/20 22:16:56
fajnie, ze smakowalo! bardzo ladne zdjecie Wedelko!