ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe z cukinią

Na "Czekoladowy weekend", organizowany ponownie przez Beę, czekałam długo i niecierpliwie. W głowie układałam, co przygotuję na tą smaczną okazję. Los jednak okazał się przewrotny i skazał mnie na dietę, na której o słodkościach mogę niestety zapomnieć :( . Myślałam już, że nie wezmę udziału w tej zabawie, ale przypomniałam sobie, że mam na dysku nieopublikowane jeszcze zdjęcia pysznego czekoladowego ciasta z czasów przeddietowych :)) Mowo tu o cieście, które wypróbowało na blogach mnóstwo osób i które u każdego wyglądało mega apetycznie, a mianowicie o czekoladowym cieście z cukinią. Dodatek cukinii wydawał mi się nieco dziwny, ale tak naprawdę wcale w tym cieście jej nie czuć. Być może dzięki niej jest ono tak pysznie wilgotne? Ciasto to jest rewelacyjne i polecam je każdemu wielbicielowi czekolady. Naprawdę warto się skusić :)

Przepis na ciasto znalazłam u Dorotus, a ona zaczerpnęła je z tej stronki.

Składniki:

- 115 g miękkiego masła

- pół szklanki oleju

- 250 g cukru

- 300 g mąki pszennej

- 2 duże jajka

- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)

- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub gorzkich chipsów czekoladowych)

- 60 g kakao

-  łyżeczka ekstraktu z wanilii

- łyżeczka sody oczyszczonej

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli 

- ewentualnie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo na polewę:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 40 g masła

Wykonanie:
 
Masło zmiksować na jasną puszystą masę, stopniowo wlewając olej. Do tak przygotowanej masy dodać cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy.  Zmiksować. Dodać jajka, a następnie na przemian mąkę ze śmietaną, cały czas miksując. Dosypać kakao i kawę, a na końcu dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki  o wymiarach 22 x 33 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piec w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka (u mnie około godziny). Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać). Smacznego :)

piątek, 19 lutego 2010, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/19 17:42:19
Mniam, ależ pyszny kawał ciacha :)) Robiłam je i pamiętam jakie jest pyszne:)))
Wedelko i nie możesz nic a nic słodkości jeść?
-
2010/02/19 17:48:54
Wedelko, na Montignacu możesz jeść czekoladę, taką o zawartości powyżej 70% kakao. Można też desery na fruktozie; można piec ciasta z mąki razowej z fruktozą i owocami, muffinki, itp. Polecam forum Zuzla - kopalnia pomysłów.
Pozdrawiam :)
-
2010/02/19 18:40:13
--majana: Odnośnie tego co można na tej diecie, a co nie, odpowiedziała już niżej Gania :) A ciasto faktycznie jest pyszne :)

--Gania: Tak, wiem. Ale u mnie niestety nie jest to tylko kwestia diety niestety. W moich wyniakach badań wyszedł ostatnio za wysoki cukier i niestety słodkości muszę ograniczyć :( Ale ciasta i muffinki z fruktozą mogę, muszę tylko poszukac odpowiednich przepisów ;)
-
2010/02/19 19:15:00
Wygląda na mocno czekoladowe - takie lubię ! :)
Ciasto cukiniowe jest pyszne - piekłam je kiedyś ( z przepisu Bajaderki ).
Wcześniej jakoś nie wpadłam na to, żeby dodawać warzywa do ciasta ;)
-
2010/02/19 20:33:54
wow, jakie one mocno czekoladowe:)
-
2010/02/19 20:41:16
szkoda, że trzeba jeszcze tak długo czekac na cukinię, bo z przyjemnością pobiegłabym do kuchni :-)
-
2010/02/19 20:48:39
--abbra, iis111: Mocno czekoladowe, to fakt :) Najlepsze :))

--ugotujmy: Hmmm, w supermarketach można spokojnie nawet teraz znaleźć cukinie :) Nie dalej jak tydzień temu kupowałam i smażyłam na patelni grillowej :)

-
2010/02/19 21:52:30
Baaardzo czekoladowe = baaaaaaaardzo pyszne :)
-
2010/02/19 23:41:26
na pewno zrobie przy sezonie na cukinie :-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/26 14:48:40
Łał takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie :)
-
2010/02/26 14:50:26
Pychotka....bardzo ładne...