ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik staropolski

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 – 05.I.2010

No i po 鈍i皻ach...Tyle by這oczekiwania, tyle przygotowa po to, 瞠by dwa dni mo積a by這 sp璠zi w spokoju i rodzinym cieple. Mam nadziej, 瞠 tegoroczne 鈍i徠eczne dni min窸y Wam wszystkimwspaniale i rado郾ie. Ja jak zwykle si przejad豉m czyli tradycja zosta豉 zachowana :) No ale jak tu nie je嗆, kiedy tyle pyszno軼i na sto豉ch? ;)

Przed 鈍i皻ami zrobi豉m jeszcze zdj璚ia dw鏂h moich wypiek闚, tylko nie mia豉m czasu ich opublikowa. Dzi pierwszy z nich: piernik staropolski. Robi豉m go pierwszy raz z przepisu podanego przez Apolk. Mia豉m z tym wypiekiem troch problem闚. Ciasto po le瘸kowaniu by這 zbyt rzadkie, 瞠by da這 si je podzieli na 3 cz窷ciirozwa趾owa, jak podano w przepisie, dlatego te ca貫 ciasto zapakowa豉m w blaszk i upiek豉m w ca這軼i, a potem po prostu je rozkroi豉m. Mog豉m pewnie doda m彗i i spr鏏owa z tym wa趾owaniem, ale jako nie mia豉m na to wtedy ochoty. Poza tym, piernik m鎩 jest ciut za twardy. Upiek豉m go 5 dni przed wigili, ale jako do dzi za bardzo nie zmi瘯. Nie jest to jednak jaka du瘸 wada, bo z kubkiem herbaty pasuje idealnie.Sam smak za bardzo mi odpowiada. Taki prawdziwy, tradycyjnypiernik - pyszno軼i po prostu. Polecam ka盥emu wypr鏏owanie tego ciasta.

Przepis ten dodaj do akcji "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna" Olgi Smile.

Sk豉dniki: ( ja robi豉m z 3/4 porcji):

- p馧 kg miodu

- 2 szklanki cukru

- 25 dag mas豉

- 1 kg m彗i pszennej

- 3 jajka

- 3 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej

- p馧 szklanki mleka

- p馧 造瞠czki soli

- 2-3 torebki przypraw korzennych

Do prze這瞠nia u mnie:

- 1,5 s這iczka powide 郵iwkowych

- tabliczka czekolady

Dodatkowo:

- polewa czekolodowa ( u mnie tabliczka czekolady rozpuszczona na parze z 50 g mas豉) lub lukier

Wykonanie:

Ciasto przygotowuje si 5-6 tygodni przed 鈍i皻ami i przechowuje do czasu pieczenia w ch這dnym miejscu, najlepiej w emaliowanym garnku.

Mi鏚 z cukrem i mas貫m podgrzewa, prawie do wrzenia, po czym ostudzi. Do sch這dzonej masy doda m彗, jajka, sod rozpuszczon w mleku, s鏊 i przyprawy korzenne. Ciasto starannie wyrobi, prze這篡 do emaliowanego lub kamionkowego garnka, przykry 軼iereczk i odstawi w ch這dne miejsce na kilka tygodni.

Moje ciasto po le瘸kowaniu prezentowa這 si tak: KLIK.

Na kilka dni przed wigili (3-4 dni) ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci irozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 p馧 cm. Ka盥y placek piec osobnow blasze wysmarowanejt逝szczem w temperaturze oko這 160-180 stopni przez 15-20 minut (czas pieczenia zale篡 od grubo軼i ciasta). Upieczone placki prze這篡. Ja wykorzysta豉m do tego powid豉郵iwkowe, kt鏎e podgrza豉m w rondelku i do ciep造ch doda豉m czekolad w kostkach. Miesza豉m wszystko, a do rozpuszczenia czekolady. Ciep造mi powid豉mi z czekolad prze這篡豉m piernik, po czymzawin窸am go w lnian 軼iereczk i foli spo篡wcz. Tak zawini皻y piernik czeka do wigilii, kiedy to obla豉m go polew z czekolady. Ciasto d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smacznego :)

poniedzia貫k, 28 grudnia 2009, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/28 16:16:30
poradzi豉 sobie po mistrzowsku z tym piernikiem mimo problem闚 :)
i 鈍ietny spos鏏 na ozdob pomara鎍zy, ja zawsze wbijam w odst瘼ach go寮ziki, ale za rok skorzystam z Twego pomy郵unku je郵i pozwolisz ;)
-
2009/12/28 16:18:56
OJ cudowne a ta polewa tak slicznie sie blyszczy! :) Pycha!
-
2009/12/28 17:06:06
Wygl康a bardzo stylowo! I pyszny na pewno :)
-
2009/12/28 17:38:31
Wedelko piernik wygl康a bardzo, bardzo pysznie, a ja kocham pierniki mi這軼i absolutn!:)
-
Go嗆: , *.perr.cable.virginmedia.com
2009/12/28 19:02:21
Piernik pi瘯ny:)podzieli豉by si ze mn;p
a ta pomara鎍za obok...cudo!:)