--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki (przepis 2)

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Na tylu blogach ostatnimi dniami kr鏊owa造 pierniczki, 瞠 i ja postanowi豉m pokaza swoje :) W tym roku jako trudniej mi si je robi這. Nie wiem, czego to by豉 wina, bo przepiszamieszczony przezDorotus, a wcze郾iej przez Buni獥Buni na forum gazety.pl, nie by trudny. Chyba po prostu wybra豉m sobie na ich pieczenie kiepski dzie. Z ozdabianiem gotowych pierniczk闚 te nie chcia這 mi si jakozbytnio bawi. Nie mam do tego specjalnychzdolno軼i, ani nie jestem zbyt cierpliwa,dlatego te wygl康aj tak jak wygl康aj. Cz窷 pierniczk闚 wisi ju na naszej choince, cz窷 p鎩dzie do moich rodzic闚 i cz窷 do te軼i闚. Sporo pierniczk闚 zostawi豉m nieudekorowanych, bo takie bez lukru bardziejnam smakuj. Pierniczki z tego przepisu s ca趾iem smaczne i aromatyczne, fajnie zmi瘯造 po dw鏂h tygodniach w puszce.Gdybym mia豉 por闚naobecne pierniczki z moimi zesz這rocznymi, to powiedzia豉bym, 瞠 obecne s chybasmaczniejsze, ale z tamtym ciastem przyjemniej mi si pracowa這.

Moje pierniczki dodaj do Cudawiankowej akcji "安i徠eczne prezenty" oraz do zabawy Olgi Smile "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sk豉dniki (na ok. 50 piernik闚):

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g mas豉

-p馧 szklanki br您owego cukru (ja zast徙i豉m, tak jak radzi Dorotus, cukrem pudrem)

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki m彗i

- 造瞠czka sody

- 2 造磬i przyprawy do piernika

- 造瞠czka kakao (opcjonalnie, dla uzyskania ciemniejszego koloru)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (sporo, oko這 1,5 szklanki)

- ewentualnie barwniki spo篡wcze (u mnie koncentrat barszczu czerwonego)

Wykonanie:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza w garnuszku i wymiesza, do rozpuszczenia si cukru, przestudzi. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je nagrubo嗆 oko這 3 mm,podsypuj帷 m彗. Wycina foremkami pierniczki. Je郵i b璠ziemy wiesza pierniczki na choince, w surowych nale篡 zrobi otworek na wst捫eczk. Ja robi豉m je przy pomocy s這mki, ale mo積a te np. wyka豉czk.

Pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 8-10 minut w temperaturze 170ºC (pieczone d逝瞠j mog mie posmak goryczy).Upieczone pierniki s mi瘯kie, po czym szybkotwardniej. Przechowywane w szczelnym pojemniku pokilku dniach na pewno zmi瘯n. Pierniczki mo積a ozdobi wg uznania. Ja dekorowa豉m je lukrem zrobionym poprzez roztrzepanie mikserem bia趾a kurzego z cukrem pudrem. R騜owy lukier uzyska豉m dodaj帷 odrobin koncentratu barszczu czerwonego.Smacznego :)

A te pierniczki pojad do moich rodzic闚:

wtorek, 22 grudnia 2009, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/22 15:28:05
Pi瘯ne pierniczki Wedelko! I jak 郵icznie udekorowane! Super :)
-
2009/12/22 18:32:25
my piek造鄉y z Siostr wczoraj pierniczki :) wiesz u nas dekoracja lukrem to zas逝ga Sis, ja po pierwszym odpad豉m ;)
a u Ciebie najbardziej zauroczy這 mnie serduszko :))
-
2009/12/22 18:45:37
widze, ze Ty tez postanowilas spedzic troche czasu w kuchni. Dekorowanie pierniczkow to czasochlonne zajecie, prawda?:)
-
Go嗆: , *.perr.cable.virginmedia.com
2009/12/22 20:41:51
przypomnia造 mi si zesz這roczne wsp鏊ne 鈍i皻a i dekorowanie piernik闚;(