Nasze e-Książki
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Taki kulebiak marzył mi się od dawna, ale jakoś nie miałam odwagi się z nim zmierzyć (z drożdżami to ja jakoś nie bardzo się lubię).  Dziś postanowiłam go jednak przyrządzić na obiad i jestem z tego bardzo zadowolona. Przepis znalazłam u Gani76. Jakie wrażenia?  Ciasto drożdżowe z tego przepisu bardzo fajnie mi się wyrabiało i wałkowało, aż normalnie jestem zdziwiona :)  Smak samego kulebiaka rewelacyjny, idealnie pasuje do gorącego czerwonego barszczyku. Następnym razem doprawię tylko jeszcze trochę  farsz, bo mógłby być troszkę bardziej pikantny, ale to naprawdę mały szczegół. Z tej ilości składników wyszły mi dwa kulebiaki: jeden zjedliśmy dziś z mężem do obiadu,a drugi zamrożę i zawiozę na święta do rodziców. Mam nadzieję, że im posmakuje :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Kuchni Świątecznej i Noworocznej".

Składniki:  

Ciasto:

- pół kg mąki

- szklanka mleka

- 3 dag drożdży

- czubata łyżka masła lub margaryny

- 2 łyżki oleju

- 2 jajka i jedno żółtko

- płaska łyżka cukru

- łyżeczka soli

Farsz:

- pół kg kiszonej kapusty

- 1/4 kg pieczarek (dałam pół kilograma)

- 100g suszonych grzybów (dałam 50g)

- cebula (dałam dwie)

- sól, pieprz, cukier (tym doprawiłam trochę farsz, żeby był bardziej wyraźny)

Wykonanie:  

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdzami. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia. 

Farsz (robiłam go troszkę inaczej niż Gania76, ale podejrzewam, że nic to zmieniło; po oryginał wykonania zapraszam TU):  

Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Wystudzony farsz drobno posiekać lub zmiksować (ja użyłam blendera).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować je gotowym farszem i zwinąć wzdłuż długiego boku jak roladę/makowca. Gotowe kulebiaki umieścić w keksówce lub obok siebie na zwykłej blaszce, posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Piec około godziny w 150 stopniach. Smacznego :)

Przed pieczeniem kulebiaki prezentowały się tak:

Zaś po pieczeniu tak:

środa, 16 grudnia 2009, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/16 18:06:03
Jak pięknie Ci wyszły! a że pyszne, to wierzę, bo sama też robię :)
-
2009/12/16 18:18:56
Rozpieszczasz swoich domowników takim obiadem. Szczególnie, że kulebiak wyszedł Ci imponujący. Ciasto takie mile puchate, a z wierzchu ładnie zrumienione. Gratuluję sukcesu kulinarnego! :-)
-
Gość: , cpc3-harb5-0-0-cust119.perr.cable.virginmedia.com
2009/12/16 18:31:48
ślicznie wygladaja te twoje kulebiaki:)
Zdolną mam siostre;*
-
2009/12/16 18:38:23
Oj, mnie też marzy się kulebiak. Jeszcze nigdy go nie piekłam, chociaż mam przepisy.
Twoje bardzo mi się podobają, no i te gwiazdki na wierzchu takie świąteczne są :)
-
2009/12/16 18:48:23
Ślicznie Ci wyszły! Bardzo mi się podoba pomysł z gwiazkami. W sprawie mrożenia odpowiedziałam Ci u mnie pod przepisem na kulebiak :) Pozdrawiam!
-
2009/12/16 18:51:40
proponuję zamiast wieźć do rodziców, mi podrzucić ;)
-
2009/12/16 21:15:33
O wow! Jaki cudny! Pięknie Ci się upiekł, a w smaku domyślam się jest rewelacyjny!:)
-
2009/12/16 22:15:47
pysznosci!
-
2009/12/16 23:16:55
Wedelko, alez pysznosci! i bardzo dobrze, ze dalas szanse drozdzom, bo te kulebiaki sa super! szkoda, ze mi jednego nie podeslesz! :-))
-
2009/12/17 08:34:30
Ale uczta, piękne te kulebiaki.
-
2009/12/18 12:44:56
Ależ cudownie wygląda z tymi gwiazdkami :) Bardzo doświętny i obłędnie pyszny :)
-
2009/12/19 17:19:17
Ależ piękny :) wygląda obłędnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej... Nigdy nie miałam okazji jeść czegoś takiego, niestety...
-
2011/04/21 22:11:46
Sorry ale przepis do niczego! probowalam 2 razy zrobic i nie wyszedl. Mozna tylko policzyc ile stracilam produktow, czasu i nerwow!!! Nie polecam!
-
Gość: toft, 89-69-89-186.dynamic.chello.pl
2011/12/16 23:41:18
A ja robiłam tego kulebiaka w zeszłym roku i wszystkim bardzo smakował. W tym roku próbuję ponownie i zweryfikuję;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
-
Gość: Monia123, afia125.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/20 17:28:04
Planuję zrobić na Święta kulebiak wg zamieszczonego przez Ciebie przepisu. Rozumiem, że żółtko, które jest na liście składników służy tylko do posmarowania wierzchu, czy też dodajemy je do ciasta?
-
Gość: MROOVI, public74534.cdma.centertel.pl
2011/12/22 17:53:18
fantastyczny! upiekłam i jestem zachwycona! jak ktoś nie umie piec wcale, to niech się nie odzywa (patrz komentarz nieco wyżej) , POLECAM początkującym i wytrawnym kucharkom i kucharzom:)
-
Gość: Tomek 25, user-109-243-247-61.play-internet.pl
2012/01/18 04:40:00
Fajnie że przepis jest vege! :)
-
Gość: Pralina, staticline18655.toya.net.pl
2012/02/15 19:35:33
Kulebiaczki właśnie wyszły z pieca,rumiane i chrupiące.Nie wytrzymałam i spróbowałam od razu.To jest przepyszne.Pozdrawiam i dziękuję za przepis.:)
-
Gość: Agnieszka, beq106.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/29 18:29:44
Dziękuję za przepis, kulebiaki wyszły wspaniale. Świetnie smakowały z barszczykiem.
-
2013/11/29 22:35:15
--Agnieszka: Cieszę się, że kulebiaki smakowały :)
-
Gość: margo, admf230.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/21 20:48:50
Ciasto nie upieklo sie w srodku no nie sadze ze to moja wina. nie polecam.
-
2013/12/22 01:03:44
--Margo: Twoja z pewnością nie ;) Winiłabym za to Twój piekarnik ;) Pozdrawiam :)
-
Gość: Kamila..., cpc18-stav16-2-0-cust11.17-3.cable.virginm.net
2014/11/29 22:01:14
Kulebiak jest przepyszny robie go na kazde swieta Bozego Narodzenia z twojego przrpisu:-) jest fantastyczny bardzo mi i mojej rodzinie smakuje !.:-)
-
2014/11/30 01:04:37
--Kamila: Bardzo się cieszę, że przepis Ci się przydał :) Pozdrawiam :)