Nasze e-Książki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Wątróbka drobiowa z jabłkami

Gotujemy po polsku! - edycja II

Wątróbka nigdy nie była na czele moich ulubionych dań. Kiedy pojawiała się w moim domu rodzinnym na obiad, jadłam ją oczywiście, ale bez jakiegoś specjalnego zadowolenia. Bardziej smakowała mi cebulka, która razem z tą wątróbką znajdowała się na patelni. Jak się jednak okazało, mój mąż wątróbkę lubi. I to bardzo. Tak więc, aby sprawić mu przyjemność przygotowałam ją na obiad. Wg męża wyszła bardzo smaczna i mam ją zdecydowanie częściej powtarzać, mi również, muszę przyznać, całkiem smakowała. Duży plus ma za to, że zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza. W jakiś sposób rekompensuje to jej nieciekawy wygląd.

Potrawa ta to moja kolejna propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki: 

- 50 dag wątróbki drobiowej

- 3-4 duże cebule

- 1-2 kwaśne, twarde jabłka

- sól, pieprz, ewentualnie majeranek

- tłuszcz (zwykle smażę wszystko na oleju/oliwie, ale przy wątróbce robię wyjątek i używam smalcu...wydaje mi się, że lepiej wtedy smakuje)

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie (można do wody dodać mleka, choć ja uważam, że przy drobiowej wątróbce nie ma takiej potrzeby), osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki, jabłka na mniejsze kawałki (u mnie kostka, ale mogą to być też np. cienkie plasterki). Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż cebula będzie szklista, a jabłka miękkie (ale nie rozpadną się). Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i majerankiem (wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda). Smacznego :)

niedziela, 08 listopada 2009, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , 77-98-47-120.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk
2009/11/08 16:10:26
Wątróbkę lubie lecz nie jadłam jeszcze z jabłkami:)
-
2009/11/08 17:29:20
Co jak co, ale wątróbka to bardzo, bardzo polski obiad :) Ja bardzo lubię :)
-
2009/11/08 17:50:22
ja tez lubie watrobke:)
-
2009/11/08 18:11:26
Ha! Robię taka samą wątróbkę! Pyszna jest, bardzo ją lubimy :)
-
2009/11/08 18:55:41
No ja nie rozumiem, jak można mieć obojętny stosunek do wątróbki? Dobrze, że mąż ma odmienne zdanie ;]
-
2009/11/08 22:05:32
Bardzo lubię wątróbkę :) W wersji z jabłuszkami również, mniam:)
-
2009/11/09 00:06:09
A ja mam traumę wątróbkową z dzieciństwa i nie wiem, czy kiedykolwiek się do niej przekonam ;) chociaż... podobno kubki smakowe zmieniają się co parę lat, a skoro polubiłam już grochową i krupnik, na które kiedyś nie mogłam patrzeć, może i na wątróbkę kiedyś nadejdzie czas? :)
-
Gość: Małgosia, aix230.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/09 15:14:07
Ja jestem fanką wątróbki i robię ją od lat ale coś Mi w tym przepisie nie pasuje. jak można moczyć ją przez pół godziny w czymkolwiek. przecież wypłucze sią w ten sposób wszystkie smaki. Absolutnie nie wolno. po drugie wątróbka najlepsza jest po bardzo krótkim smażeniu. ja duszę cebulę osobno i jabłka i dodaję do wątróbki w ostatniej chwili . Polecam wypróbować moją wersję. Można jeszcze dodać pieczarki.
Małgosia
-
Gość: promienista, aasu145.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/17 13:44:55
No widzisz, Młoda Mężatko - zawsze znajdą się takie Małgosie, które Ci powiedzą, że coś robisz źle, bo robisz inaczej niż one. Nie przejmuj się, i rób po swojemu, jeśli tak Wam smakuje.
A ja Ci zaufałam, zrobiłam tak, jak piszesz,choć to nie moja pierwsza wątróbka z jabłkami, i moczona smakuje mi bardziej, bo nie czuję goryczy, która wypłukała się wraz z żółcią podczas moczenia w wodzie. Tak że mi Twój przepis przypadł do gustu.
-
Gość: Ela, ip-109196054071.syrion.pl
2011/05/23 15:31:43
Ja robię wątróbkę tak, jak Małgosia, bez żadnego moczenia. Najpierw obsmażam cebulę (i jabłka), a do tego dodaję dopiero wątróbkę na bardzo krótkie smażenie. Jest pyszna. Ale spróbuję też zrobić ją "na opak" ;) Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów w kuchni :)
-
Gość: , imk122.internetdsl.tpnet.pl
2011/07/18 14:00:33
Oto mój przepis:
Oczyszczam wątróbkę, płucze pod zimną wodą i Wkładam ja do miski w której wcześniej przygotowałem taki oto zacier: Mleko i woda po 100ml i 30ml Czystej wódki. Do tego dodaje Pokrojone jabłka w plasterki, posiekany czosnek również w plasterki, sól, pieprz i majeranek i lubczyk w płynie(czy jak kto woli Maggi). Odstawiam na 30 minut do lodówki. Przez ten czas można oczywiście wstawić ziemniaczki, o tej porze roku rzecz jasna młode :) Po 30 minutach wyciągam wątróbkę z lodówy i obtaczam ją dookoła w mące :)
Rozgrzewam patelnie na mocnym ogniu i obsmażam nasze papu z obydwu stron (Cebulke pokrojoną w plasterki wrzucam oczywiście odrazu z wątróbką, bo obsmażanie trwa z reguły na dużym ogniu jakies 2 minuty więc cebulka nam sie elegancko zrumieni) jabłka zostają w misce z mlekiem. Gdy wątróbka jest już złocista, wlewam zacier z miski na patelnie. Mąka która była użyta do obtoczenia wątróbki zagęsci nam zacier z miski z czego powstanie wykwintny sos własny. Musimy tylko uważać żeby zbyt mocno sos nam się nie zredukował bo wyjdzie gęsty jak kupa nietoperza.
Nie trzeba solić po usmażeniu, ta uwaga tyczy sie wątróbki wieprzowej.
-
Gość: , oz1-75.netfala.pl
2011/12/02 16:35:44
Dzisiaj zrobiłam i jest przepyszna!
-
Gość: Zuza, staticline58698.toya.net.pl
2012/01/17 23:24:43
Bardzo dobra ta wątróbka, palce lizać.
-
Gość: Janusz z Kanady, cpe602ad089d1bb-cm602ad089d1b8.cpe.net.cable.rogers.com
2012/04/15 21:42:42
Witam wszystkie Panie Kucharki
Dzieki za wspaniale, lecz nieco zroznicowane przepisy na watrobke. Uwazam, ze wszystkie one sa super dobre. Moj przepis jest prosty: odzielnie smaze cebulke, watrobka dostaje godzinnej kapieli w mleczku, pozniej smaze ja na oleju (nie oliwie).
Nastepnie lacze pokrojone jablka, cebule, pieprz, sol, majranek i nieco brandy.
Pol godziny duszenia na sredniej temperaturze i gotowe. Podajemy z ryzem, lub ziemniaczkami, kwaszona kapusta, lub ogorkami. Lampka bialego wina poprawi smak i usmiech.
Smacznego, pozdrawiam! Janusz
-
Gość: kaja, aecl1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/16 23:00:33
spróbujcie wersję z gruszką zamiast jabłka! rewelacja! mój mąż się nią zajada!
-
Gość: Karolcia, 87-207-178-27.dynamic.chello.pl
2012/08/10 17:56:13
bardzo dobry przepis ! palce lizać ! :)
-
Gość: ghost, host-89-230-87-172.rzeszow.mm.pl
2014/07/23 19:31:37
Gówno yebane pali sie wpizdu przepis nie kompletny!!!!!!!!