ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Kolorowa sałatka z ciecierzycą

II Bar sałatkowy zaproszenie

Sałatka ta powstała, że tak powiem, z potrzeby chwili. Rozmrażałam lodówkę i znalazłam w zamrażarce woreczek ugotowanej kiedyś tam ciecierzycy. Dobrałam do niej resztę składników, wymieszałam i podałam w ramach kolacji. Smakowało, nawet bardzo. Opierałam się (jeśli można tak to nazwać) na dwóch przepisach znalezionych TU i TU.  

Sałatkę tą dodaję do "Baru Sałatkowego" prowadzonego przez Pelę.

Składniki:

- ciecierzyca wcześniej ugotowana lub puszka gotowej ciecierzycy, odsączonej (nie wiem ile jej użyłam, myślę że było jej ok.  1,5 szklanki)

- pół dużego ogórka

- 2 pomidory

- kilka rzodkiewek

- czerwona cebula

- papryka ( u mnie żółta)

- posiekana natka pietruszki

Sos:

- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

- łyżka soku z cytryny

- łyżka octu winnego

- 2 przeciśnięte ząbki czosnku

- sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidory i paprykę w większą kostkę, cebulę w półplasterki.  Połączyć w misce pokrojone warzywa z ciecierzycą i natką pietruszki. Polać sosem przygotowanym z podanych składników, wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego :)

poniedziałek, 16 listopada 2009, wedelka
Tagi: ciecierzyca

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/16 14:48:16
Podoba mi się ,a ciecierzycę bardzo lubię :)) Kupiłam sobie puszeczkę i coś wykombinuje :))
-
2009/11/19 11:56:41
Faktycznie bardzo kolorowa :) radość patrzeć na takie coś na talerzu :)
-
Gość: Jadzia, *.icpnet.pl
2009/12/11 11:26:32
Chcę zrobić taką sałatkę tylko nie wiem jaki ogórek, surowy czy kwaszony ...?:)
-
2009/12/11 13:34:25
--Jadzia: Ja dałam surowy :)
-
Gość: PROROCK, *.nplay.net.pl
2011/08/23 22:18:25
sałatka prawie doskonała! a 'prawie' dlatego, że jedynym składnikiem, który to psuje jest gotowana/z puszki ciecierzyca... zastąp ją niegotowaną, a tylko wymoczoną przez ok. 12 godzin w wodzie i odsączoną, a dopiero wtedy poczujesz różnice! polecam!