ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto te, powsta這 pod wp造wem chwili, gdy w lod闚ce znalaz豉m otwart puszk brzoskwi. Nie wiedzia豉m, co z nimi zrobi, a 瞠 mia豉m ochot na co s這dkiego do popo逝dniowej herbaty, poszpera豉m troszk w necie wposzukiwaniu jakiego fajnego przepisu.To czego szuka豉m znalaz豉m na blogu Evenki. Bardzo zaciekawi這 mnie po陰czenie brzoskwi z cynamonem i imbirem. Po skosztowaniu kawa趾a babki, mog stwierdzi, 瞠 smaki te ca趾iem do siebie pasuj i razem tworz bardzofajn ca這嗆.Obecno嗆 tych dw鏂h aromatycznych przypraw sprawia, 瞠 ciasto to mo瞠 by moj kolejn propozycj w ramach "Korzennego tygodnia" (a si sama dziwi, 瞠 uda這 mi si przygotowa a 3 potrawy z tej okazji). Generalnie ciasto nam smakuje, chowysz這 mi by mo瞠ciutk za suche. Nie mniej jednak,do herbatki lub kawy pasujeidealnie :)

Sk豉dniki:

- 3 szklanki m彗i

- szklanka oleju

- 2 szklanki cukru (da豉m 1,5 szklanki)

- 4 jajka

- 1/4 szklanki syropu z brzoskwi (da豉m prawie p馧 szklanki)

- 1,5 造磬i proszku do pieczenia (da豉m 1 造磬)

- szczypta soli

- 1,5 造瞠czki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- puszka brzoskwi lub 3 du瞠 brzoskwinie (u篡豉m 3/4 puszki brzoskwi)

- 1,5 造瞠czki cynamonu (da豉m dwie)

- 1/8 造瞠czki imbiru

Wykonanie:

Przygotowa owoce: Brzoskwinie z puszki dobrze ods帷zy, pokroi w kostk, posypa imbirem i cynamonem, wymiesza.

Ciasto: Wjednym naczyniu ubi olej z cukrem,w drugim za ubijajka na puszyst kremow, mas. Do ubitych jajek doda syrop z brzoskwi i ekstrakt waniliowy, wymiesza i doda ca這嗆 do ubitej masy olejowej. Ca這嗆 dalej razem ubija. Doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia i sol. Po這w ciasta wy這篡 do blaszki wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗 lub bu趾 tart (u mnie forma z kominkiem). Posypa brzoskwiniami i zala drug po這w ciasta. Piec w piekarniki nagrzanym do 160-180 stopni przez oko這 50-55 minut. Smacznego :)

鈔oda, 25 listopada 2009, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/25 18:45:08
prosto, pysznie, oryginalnie!:) bardzo mi si podoba pomys:)
-
2009/11/25 18:55:42
Wygl康a bardzo 豉dnie - dobrze wypieczone :-) Moje te nie by這 zbyt wilgotne , pomimo do嗆 du瞠j zawarto軼i oleju ;-)
-
Go嗆: , *.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk
2009/11/26 02:06:41
babka wyglada super;) Mniam..
-
2009/11/26 08:25:38
Ciasto wygl康a bardzo pysznie !:)) Pozdrawiam ciep這 Wedelko:)
-
2009/11/26 15:26:32
Ja r闚nie uwa瘸m, 瞠 brzoskwinie, imbir i cynamon 鈍ietnie do siebie pasuj :) ciasto prezentuje si baaardzo smakowicie :)
-
2009/11/26 23:17:42
tez je pieklam:D
-
Go嗆: , *.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net
2011/03/30 20:08:17
ja wlasnie je pieke czekam co wyjdzie:)
-
Go嗆: , *.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net
2011/04/23 20:33:11
reweeeeeeeelacja