Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Smażona cukinia czyli prościej już nie można

Prosto, szybko, pysznie..Te trzy słowa opisują w pełni to danie. Smażone plasterki cukini robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Pomysł podpatrzyłam u Cudawianki i jak tylko znalazłam na rynku ładne cukinie, zabrałam się do roboty. Zjadałam je ze świeżym chlebkiem i odrobiną ketchupu. Może zdjęcia w pełnie tego nie pokazują, bo są średniej jakości, ale naprawdę warto się pokusić o wykonanie tej banalnej potrawy. Idealna na lato. Pychotka :)

Składniki:

- cukinia

- jajko

- bułka tarta

- olej do smażenia

- sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinie obrać, pokroić w plastry. Panierować kolejno w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej ( ja robiłam to nawet dwukrotnie, żeby panierka była troszkę grubsza). Przygotowane plasterki smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą z obu stron złotego koloru. Przed podaniem osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego :)

piątek, 17 lipca 2009, wedelka
Tagi: cukinia
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: juznieruda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/07/17 21:29:06
takie młode cukinie nie wymagają obierania ze skórki, razem z nią są równie pyszne.
jeszcze prostsza jest zapiekanka z 2 cukinii, 2 marchewek, 2 cebul i 1 serka topionego-kostki.
cebulę szklimy na oleju potem wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki cukinie i marchew (tnę taką szatkownicą w tarce), lekko posolić, jak są pólmiękkie (po ok 3-5 min) wrzucam rozdrobniony serek. jak się rozpuści = danie gotowe. Można jeść same, lub np z makaronem, ryżem itp.
smacznego
-
Gość: ostatnia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/07/17 21:35:37
a ja jeszcze robię faszerowane cukinie
trzeba przekroić na pół wzdłuż, wydłubać trochę miąższu i włożyć mięsko mielone, upiec w piekarniku i tyle :))
-
2009/07/17 21:44:33
Ja z kolei przyrządzam cukinię w sosie musztardowym :) ale Twój przepis jest baaardzo kuszący :)
-
2009/07/17 21:45:40
też tak smażę cukinie :) prawda że pyszne? :) pozdrawiam
-
2009/07/17 22:11:26
obieraczka wydaje mi sie jakas znajoma;)
-
2009/07/17 22:19:33
ja smażę, ale nie panieruję, rzadko też obieram
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/07/17 22:20:57
nie jadłam nigdy smazonej cukini... musze sprobowac:)
-
2009/07/17 22:21:22
to byłam ja viridianka:)
-
2009/07/17 22:26:41
Mieliśmy to samo na obiad...
I do tego duży talerz fasolki..
pyyycha !!
-
2009/07/18 04:55:24
My jak zostaje nam kawałek cukinii to kroimy go ze skórką w plastry, panierujemy w mące i na patelnię. Z resztą tak samo robimy też z bakłażanem;-) Takie resztówki są bardzo fajne do dojadania;-)
-
2009/07/27 16:36:47
uwielbiam cukinie, też podobnie smaże tylko nie obieram skórki bo lubie ją :)
-
2009/07/31 09:03:29
o! jak slicznie obrane... ;-) fajnie, ze Wam smakowalo! :-)
-
2009/08/04 14:05:10
Też często robię takie cukiniowe kotleciki. To bardzo prosty przepis, a cukinia w panierce smakuje wspaniale.
-
Gość: , 84.13.107.*
2009/12/14 13:33:14
Ja dziś bedę robiła ciekawie ja mi wyjdą?:)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/08/19 19:29:32
My właśnie zjedliśmy, pycha tylko mało :P
-
Gość: zosian, *.promax.media.pl
2010/08/27 21:53:57
a ja plasterki cukini maczam w gęstym cieście naleśnikowym i takie smażę na rozgrzanym
oleju, coś pysznego
-
Gość: , *.strazgraniczna.pl
2010/09/15 12:26:26
spróbujcie jeszcze dodać czosnku
-
Gość: , 213.94.181.*
2011/03/08 19:56:39
A ja inaczej nie potrafie;)
-
Gość: saint_just, *.gorzow.mm.pl
2011/07/10 23:47:15
Nie ma to jak zdrobniusieniuczka i chlebki tudzież pychtoki.
-
Gość: Iwona, *.inter-wlan.pl
2012/06/06 19:21:29
Mój brat to gotował pyszne
-
Gość: anka, *.nplay.net.pl
2012/07/20 15:05:42
Nic wiecej .... Pychotka
-
Gość: markosz, *.adsl.inetia.pl
2012/07/31 13:13:57
na gotową cukinie kapnije sobie troche magi wtedy to jest poezja
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/31 17:46:15
Ale się podniecacie nie wiadomo czym... Moja babcia takie placuszki smażyła, a tu się autorka podnieca, jakby Amerykę odkryła...
-
2012/09/07 13:00:03
Ja właśnie zacząłem swoją przygodę z cukinią :)
Smażona pycha :)
-
Gość: adick, *.ip4.netico.pl
2012/09/26 13:52:18
niezłe
-
Gość: mareko, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/23 18:42:07
Tak... robiłem to wielokrotnie ale bez jajka, masz racje!!!!. Dzięki za potwierdzenie tak prostej potrawy.Jest jesień, więc skórkę obiorę. buziaki
-
Gość: mareko, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/23 18:47:55
P.S. czasami lubię sobie uzmarzyć paluszki rybne, mrożone. Mam problem bo pryska strasznie olej! Może obtoczyć mąką, jak polędwiczki? Bo zauważyłem,że polędwiczki nieoprózone mąką też pryskają olejem, a jak są obtoczone mąką spoko. Pozdro
-
Gość: dudu, *.adsl.inetia.pl
2013/08/27 17:30:27
pokroić w cienkie plasterki, i "na golaska", na patelnię z rozgrzanym masełkiem, do przyrumienienia...mniam, mniam :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/09/08 15:56:18
wlasnie usmazylam cukinie bez panierki dodalam tylko sol pieprz oregano i sol czosnkowa a na koniec troche sera zołtego pycha mniam polecam :-)