--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Sernikobrownie z malinami

Czy czuli軼ie si kiedy jak w niebie, jedz帷 jakie ciasto? Ja do tej pory takie odczucia mia豉m tylko przy tiramisu.. Od wczoraj jednak mog tak r闚niepowiedzie o tym cie軼ie. Nieziemsko pyszne. Intensywny czekoladowy smak, kremowo嗆 sera i lekko kwaskowaty posmak malin. To jest to, co nied德iadki lubi najbardziej. Wg mojego m篹a jest to "najlepsze ciasto, jakie do tej pory upiek豉". Nie mog si z tym, nie zgodzi. Gor帷o polecam. :)

Przepis wypatrzy豉m u Majanki, ale w zesz造m roku robi on prawdziw furor i przewin掖 si na wielu kulinarnych blogach i forach. Jako pierwsza poda豉 go chyba Liska (wersja z wi郾iami), a znalaz豉 go Ona naforum Nigelli Lawson.

Jedynym zgrzytem by這 to, 瞠 u篡豉m zbyt du瞠j blaszki i ciasto wysz這 mi chyba zbyt niskie i p豉skie. Ale uwierzcie mi, smaku to w niczym nie zmieni這 :) Oryginalnie zaleca si blaszk o wymiarach 20x30 cm.

Sk豉dniki:

- 200g gorzkiej czekolady

- 200g mas豉

- 400g cukru pudru (da豉m 2 szklanki, czyli troch mniej)

- 5 jajek

- 110g m彗i

- 400g serka kremowego (da豉m 500g niemieckiego quarku)

- cukier waniliowy lub 造瞠czka ekstraktu z wanilii

- 造磬a m彗i ziemniaczanej (to m鎩 dodatek, bo moja masa serowa by豉 wg mnie zbyt rzadka)

- 120g malin

Wykonanie:

Masa czekoladowa:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, ostudzi. Mas這 zmiksowa z 250 g cukru pudru (u mnie z jedn szklank) na g豉dk mas. Doda kolejno trzy jajka, po ka盥ym dok豉dnie mieszaj帷. Wla przestudzon czekolad, a nast瘼ni m彗. Ca這嗆 zmiksowa. 3/4 masy czekoladowej wla do blaszki, uprzednio posmarowanej mas貫m i wy這穎nej papierem do pieczenia (ja wysmarowa豉m mas貫m i wysypa豉m m彗). 1/4 masy od這篡 na p騧niej.

Masa serowa:

Ser utrze ze 150g cukru pudru (u mnie szklanka cukru pudru), 2 jajkami i cukrem waniliowym. Ja doda豉m dodatkowo 造磬 m彗i ziemniaczanej. Masa serowa powinna mie g豉dk konsystencj. Wy這zy j na mas czekoladow. Na wierzch wy這篡 ostro積ie reszt masy czekoladowej i u這篡 maliny.

Ciasto piec w temperaturze 170 stopni oko這 45-60 minut (ja piek豉m nieco ponad godzin). Smacznego :)


niedziela, 05 lipca 2009, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/05 13:08:58
tez je kiedys zrobi豉m, bardzo nam smakowa這:)
-
2009/07/05 13:22:05
A ja planuj ju od roku upiec to ciasto i chyba w ko鎍u je upiek:) Pysznie wygl康a u Ciebie.
-
2009/07/05 13:31:27
Z tymi malinami wyglada niewykle uroczo :) Moge sie poczestowac? :)
-
2009/07/05 13:48:58
Wedelko, pi瘯nie Ci wysz這 to ciasto ! Zgadzam si - jest nieziemsko pyszne, nam smakowa這 ob喚dnie! Chyba czas sobie przypomnie jego smak. Narobi豉 mi ochoty swoimi zdj璚iami :)Pozdrawiam!
-
2009/07/05 14:17:03
to prawda, ciasto jest oblednie pyszne! i nie wydaje mi sie, zeby wyszlo zbyt niskie... w sam raz! i milo sie zgadzac od czasu do czasu z mezem! ;-)
-
2009/07/05 14:27:33
Chyba spr鏏uj co takiego zrobi tylko w wersji z truskawkami :)
-
2009/07/05 14:41:07
tez robilam to ciasto:) Pyszne:)
-
2009/07/05 16:00:50
To prawda, 瞠 je si przede wszystkim oczami :)
-
2009/07/05 17:15:58
jejku jak pysznie wyglada ...juz dawno chcialam je zrobic ale teraz jak widze te zdjecia to juz chyba najwyzsza pora :)
-
2009/07/05 20:43:50
nie no teraz to mam ochot na co s這dkiego :)
-
2009/07/05 22:35:45
te fale wygl康aj doskonale ;)
-
2009/07/09 18:14:40
Dzi瘯uj wszystkim za mi貫 s這wa :)
-
Go嗆: naciaa, *.ken.abpl.pl
2010/04/28 13:29:24
Zastanawiam si czy mo積a zrobi te ciasto z brzoskwiniami i ananasem z puszki...bo ostatnio mi z przedwczoraj mi zstalo jak robi豉m ciasto biszkoptowe...z owocami..:) i chcialabym wykorzystac...a Twoje ciasto wygl康a bardzo smacznie ...??jak myslisz te owoce pasuj...jakby je osuszyc??