ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik mokka z gruszkami

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Rozpocz窸a si kolejna blogowa zabawa zorganizowana przez Olg Smile.Tym razem motywem przewodnim jest Kuchnia Wielkanocna. Szczerze powiedziawszy, nie mam zbyt wielkiego do鈍iadczenia w tym temacie. Co wi璚ej, nie przepadam za typowymi potrawami wielkanocnymi. 真rku nie tkn za nic w 鈍iecie, bia豉 kie豚asa mo瞠 dla mnie nie istnie, za chrzanem nie przepadam. Tylko jajkami w 瘸dnej postaci nie pogardz. Inaczej rzecz si ma je郵i chodzi o wielkanocne s這dko軼i. Serniki, babki i mazurki, bo te w豉郾ie ciasta kojarz mi si z tym w豉郾ie okresem, nale膨 do moich ulubionych wypiek闚. Wsp鏊ne wielkanocne pichcenie zaczn wi璚 na s這dko.

Moj pierwsz propozycj jest sernik. M鎩 pierwszy sernik w 篡ciu, tak na margniesie. Robi豉m ju wielokrotnie serniki na zimno, nawet sernik gotowany wypr鏏owa豉m swego czasu. Nigdy jednaknie odwa篡豉m si sernika upiec. Jest to wi璚 m鎩 sernikowydebiut :) Nie wiedzia豉m na jaki sernik si zdecydowa, gdy tyle pysznych przepis闚 widzia豉m na Waszych blogach. Podpowiedzia豉 mi zawarto嗆lod闚ki, w kt鏎ej sta造 i czeka造 cierpliwie nawykorzystanie gruszki w syropie przywiezione od mojej mamy. Poszpera豉m troszk w necie i tak trafi豉m na przepis Dorotus na sernik mokka z gruszkami. Bardzo nam smakowa, cho by wg mnie troszk zbyt wilgotny. Mo瞠 zbyt kr鏒ko piek豉m lub gruszki pu軼i造 zbyt du穎 soku? Sama nie wiem. W ka盥ym b康 razie z wypieku jestem zadowolona.

Przed chwil zapyta豉m m篹a, jak w paru s這wachopisa豚y ten sernik. Oto co powiedzia: "Bardzo dobry. Mokry. Nietypowy. D逝go 鈍ie篡. Nie tak ci篹ko strawny jak serniki mojej mamy". Nic doda, nic uj望 :)

Sk豉dniki:

Ciasto:

- 125g mas豉

- 250g m彗i

- jajko

- 80g cukru

- 造磬a kakao

- 6 造瞠k kawy cappuccino (proszek)

- 造瞠czka proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masa serowa:

- 500g zmielonego twarogu

- 3 jajka

- 100g cukru

- 125g mas豉

Dodatkowo:

- kilka 鈍ie篡ch gruszek lub gruszek w puszce lub z kompotu, pokrojonych w grub kostk

Wykonanie:

Ciasto:

Stopi mas這, dosypa do niego cappuccino, wymiesza. Do m彗i, kakao i proszku do pieczenia doda jajko, cukier oraz s鏊.Nast瘼nie dodaprzestudzone mas這 z kaw. Zagnie嗆 ciasto,uformowa z niegodwie kule i umie軼i je na dwie godziny w zamra瘸rce (ciasto b璠zie do嗆 lepkie).

Masa serowa:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Ucieraj帷 dodawa kolejno 鄴速ka i twar鏬. Osobno ubi bia趾a.Sztywn pian wymiesza delikatnie z mas serow.

Form wy這篡 papierem (ja po prostu wysmarowa豉m j mas貫m i wysypa豉m bu趾 tart). Na dno zetrze jedn cz窷 ciasta, a na ni wy這篡 mas serow. Na masie serowej wy這篡pokrojone w kostk gruszki, zetrze na to drugcz窷 ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni oko這 70 minut (ja piek豉m d逝瞠j, oko這 90 minut). Smacznego :)

wtorek, 24 marca 2009, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/03/24 22:05:44
Gratuluj pierwszego pieczonego sernika ! :))) Wygl康a pi瘯nie, smakowicie i tak w豉snie jak powiedzia Tw鎩 M捫 - wilgotno i pysznie!:))
Nie robi豉m jeszcze tego sernika, musz kiedy zrobi :)
Pozdrawiam ciep這 :)
-
2009/03/24 23:16:41
wygl康a przepysznie
i to po陰czenie smak闚
mokka i gruszki
bardzo mi si podoba

a trudno uwierzy,
瞠 to Tw鎩 pierwszy sernikowy wypiek
:-)
-
2009/03/25 00:08:00
Mnie szczeg鏊nie kusi ta ciemna kruszonka ;)
-
2009/03/25 06:17:41
Bardzo 豉dny debiut! Troch zmartwi造 mnie s這wa na temat 簑rku, bia貫j kie豚asy i chrzanu, ale dobrze, 瞠 chocia jajeczkiem nie pogardzisz;-)
-
2009/03/25 06:41:38
奸iczniutki! :-) A i te gruszki.. Jak ja lubi gruszki.. :-)
-
2009/03/25 08:05:42
Samo zdj璚ie kusi:)
-
2009/03/25 11:43:13
Piekny sernik i bardzo udany debiut - gratuluj:)
-
2009/03/25 12:52:37
jad豉m wiele serniczk闚 ale nigdy z gruszkami :)
-
Go嗆: sis, *.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk
2009/03/25 15:31:41
Debiut nalezy do udanych! Jest sliczny, a jak obrazek do mnie przemawia to znaczy ze musi byc tez smaczny!:)
-
2009/03/25 20:06:06
piek豉m te ciasto kilka tygodni temu. Pychotka. Debiut udany to pewnie teraz serniczki bedziesz robi cze軼iej ;)
-
2009/03/25 21:26:03
Te go robi豉m! Faktycznie bardzo smaczny i do嗆 wilgotny. Wydaje mi si, 瞠 to "zas逝ga" gruszek :)
Gratuluj debiutu i czekam na kolejne Twoje do鈍iadczenia z sernikami!
Pozdrawiam!
-
2009/03/26 22:42:00
wedelko, dlaczego ja o niczym nie wiedzialam?? swietnie, ze blogujesz kulinarnie :-))
-
2009/03/27 20:38:55
Dzi瘯uj za mi貫 s這wa :)
-
2009/03/27 23:03:37
ζdny ten tw鎩 serniczek:)