Nasze e-Książki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki po cygańsku

Małe, okragłe kotleciki..Połączenie mięsa mielonego z kapustą i ryżem, podane z pomidorowym sosem. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, które czasami wydają się zbyt zwyczajne. Całkiem smaczne, choć bez szaleństwa. Przepis na nie znalazłam w miesięczniku "Przyślij przepis" (listopad 2008).

Dopisane przez mojego męża, w momencie kiedy opuściłam na chwilę pokój: "Hazbend ma nadzieję, że Wedelka zakwalifkuje ten przepis jako udany i będzie go powtarzać w przyszłości". No cóż, muszę się nad tym jeszcze poważnie zastanowić ;)

Składniki (podaję oryginalne proporcje; ja robiłam z połowy porcji i wyszło mi około 10 całkiem sporych kotletów):

- około kilograma kapusty

- 2,5 szklanki ryżu

- 4 cebule

- 2 szklanki kaszy manny

- 5 jajek

- 80 dkg mięsa mielonego

- bułka tarta

- sól, pieprz

- olej do smażenia

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać, posolić. Odlać wodę, którą puści. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę, ryż, kaszę, jajka i cebule wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety. (Moja masa była zbyt rzadka i nie chciała się zbytnio formować, dlatego dodałam do niej bułki tartej). Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dolać do nich dwie szklanki wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki te podałam z ziemniakami oraz sałatką Colesław, na którą przepis znalazłam na blogu Pysiolinki. Muszę przyznać, że jestem bardzo z niej zadowolona. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem smakowała wybornie. Mój mąż należy do jej zdeklarowanych wielbicieli. Szczerze polecam.

Składniki:

- pół głowki kapusty (dałam ćwiartkę naprawdę dużej kapusty)

- 2 marchewki

- jabłko

- cebula

- sól, pieprz, cukier

- 3 łyżki majonezu

- łyżka jogurtu naturalnego

- ząbek czosnku

- ewentualnie szczypta curry

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). W osobnej miseczce połączyć majonez, jogurt, czosnek i curry. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem, polać nim warzywa. Całość wymieszać. Smacznego :)

piątek, 27 marca 2009, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/03/27 20:41:18
Cały obiad wygląda tak apetycznie, że może nawet jutro zrobię identyczny. Bardzo podoba mi się też nazwa: gołąbki po cygańsku :)
Dzięki za przepis, czekałam na niego :)
-
2009/03/27 21:05:26
Kiedyś też robiłam takie "oszukane" gołąbki - fajna odmiana od zwykłych , tradycyjnych obiadków :)
-
2009/03/27 21:08:33
tez je niedawno robilam, ale jakos specialnie mnie nie zachwycily. Choc tak jak mowisz, to taka fajna odmiana od zwyklych kotletow badz... golabkow;)
-
2009/03/27 23:03:06
Moje ukochane gołąbki i prosze w cygańskiej wersji:)!
-
2009/03/28 00:34:09
Ubóstwiam takie kotleciki :) Robię dość często i nigdy nie mam dosyć :)
-
2009/03/28 08:40:16
a u mnie to nazywamy je "gołąbki śmieciarki" ale pyszne są :)
-
2009/03/28 16:55:58
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam. Szczerze mowiac pierwszy raz widze taki przepis.
-
2009/03/29 12:09:26
Swietne gołąbki ! :)) A jak Hazbendowi tak smakowały to nie ma wyjścia, trzeba powtórzyć!:)) Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/03/29 15:31:35
Gołąbeczki pozostawiłabym mojej drugiej połowie, ale Colesława za to zjadłabym w podwójnej porcji!. :)))

Pozdrawiam!
-
2009/03/30 13:58:20
kotleciki zapowiadaja sie fajnie, ale coleslaw... mniam... mniam...
-
2009/03/30 21:05:51
Właśnie zajadam colesław z Tego przepisu. Pyszny!!!
W piekarniku pieką się wesoło gołąbki po cygańsku. Nie było z nimi łatwo, bo rozgotowałam ryż. Potem wsypałam mnóstwo bułki tartej, a masa i tak była rzadka i niewygodna do lepienia. Jakoś się udało, mam nadzieję, że smak gołąbków wynagrodzi mi trudy ich przyrządzania. Następnym razem raczej ugotuję ryż do połowy wielkości niż rozgotuję. Teraz jestem mądra ;)
Generalnie nie zmienia to faktu, że przepis bardzo mi się podoba, bo uwielbiam gołąbki, a nigdy dotąd ich nie robiłam, bo za dużo pracy z tym zawijaniem.
-
Gość: , bcy35.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/18 18:20:30
Kasze manna tez trzeba ugotowac?
-
Gość: Ania, host80-48-112-158.cable.wsm.wielun.pl
2009/06/06 10:52:59
Gołabki te są poprostu rewelacyjne :-)
Gorąco polecam u mnie cała rodzinka sie nimi zachwyca łacznie z 3 letnim synkiem :-)
Pozdrawiam
-
Gość: , 87.204.195.3*
2010/04/07 04:14:01
ale jaka kapusta biala? ta?
-
Gość: ada, afqa78.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/10 12:37:18
Są naprawdę rewelacyjne!
-
Gość: Robert, eei238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/17 19:02:48
Przepis ok,zwłaszcza surówka.