Nasze e-Ksi捫ki
ciasta z owocami
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa-krem z papryki

Co prawda sezon na papryk dawno ju za nami, ale warto zimow por przypomnie sobie jej pyszny smak. Zupa-krem z papryki jak najbardziej si do tego nadaje. Przepis zaczerpni皻y ze strony Pascala Brodnickiego.

Bardzo smaczna, chocia musz przyzna, 瞠 jako inaczej wyobra瘸豉m sobie jej smak. Nie znaczy to bynajmniej, 瞠 jest niedobra. M篹owi smakowa豉, a to bardzo wa積e. Jedynym odst瘼stwem od przepisu jest brak 鄉ietany - nie doda豉m jej, gdy akurat si sko鎍zy豉. Czy zupa na tym straci豉? Nie wiem...ale wydaje mi si, 瞠 nie wp造n窸oby to jako szczeg鏊nie na jej smak. No i mo瞠 kolor wtedy nie by豚y tak 豉dny?

Sk豉dniki:

- 1 kg czerwonej papryki

- 3 du瞠 cebule

- 2 du瞠 ziemniaki

- 1 litr bulionu

- s鏊, pieprz, s這dka oraz ostra papryka

- oliwa

- ewentualnie 造磬a 鄉ietany

Wykonanie:

Papryk pokroi w cienkie paseczki, cebule drobno posieka, a obrane ziemniaki pokroi w drobn kostk. W do嗆 du篡m garnku zeszkli na oliwie cebul (przez oko這 3 minuty). Doda do niej papryk i ponownie sma篡 3 minuty, ci庵le mieszaj帷. Zala papryk z cebul bulionem, doda ziemniaki i gotowa ca這嗆 pod przykryciem na ma造m ogniu, do momentu, a ziemniaki zmi瘯n (oko這 40 minut). Gotow zup zmiksowa na g豉dki krem. Przyprawi do smaku sol, pieprzem oraz papryk w proszku. Ewentualnie doda 造磬 鄉ietany. Podawa gor帷 z grzankami lub 鈍ie膨 bagietk. Smacznego :)

poniedzia貫k, 26 stycznia 2009, wedelka
Tagi: papryka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/01/26 22:24:36
Wedelko pi瘯nie wygl康a zupka :) I z pewno軼i jest cudownie kremowa :)
-
2009/01/26 22:36:20
Wedelko jaki ona ma 郵iczny kolor! Na pewno jest pyszniutka :)))
-
2009/01/26 22:38:56
Pyszno軼i!!! Bardzo lubi zupki z papryki. Jesieni robi豉m kilkakrotnie, z tym 瞠 z pieczonej papryki :)
-
2009/01/26 23:53:23
papryki nie lubi, ale zupka apetycznie si prezentuje :)
-
2009/01/27 08:38:56
Pi瘯ny kolor - taki s這neczny , rozgrzewaj帷y - zupka w sam raz na zim ! :)
-
2009/01/27 09:35:20
Zupka wygl康a cudownie, ma taki pi瘯ny kolor:)
Wedelko pos豉豉m Ci @ - dosta豉 mo瞠?
-
2009/01/27 12:23:10
Bardzo bardzo bardzoo fajna zupka;)
Spisuj sobie przepis i pozdrawiam:)!
-
2009/01/27 12:39:47
--kasiaaaa: O tak, kremowa to ona jest na pewno :))

--majana: Nam smakowa豉, cho m篹owi chyba bardziej ni mi. A kolor bardzo s這neczny, takiego mi potrzeba zimow por :)

--casia: O, z pieczonej papryki jeszcze nie pr鏏owa豉m. Ciekawe jak bardzo si r騜ni w smaku od takiej? :)

--aga-aa: Ja papryk uwilelbiam :) Najbardziej czerwona i 鄴速, zielon ju mniej :)

--abbra: Dok豉dnie :)

--atinka: Dziekuj :) @ dosta豉m i odpisa豉m :)

--olciaky: Dzi瘯uj bardzo bardzo bardzoo za mi貫 s這wa ;)
-
2009/01/27 23:16:18
ja lubi (zw豉szcza surow) ale w wersji nie nieprzetworzonej, z pizzy np. wyciagam
-
2009/01/28 13:27:43
--aga-aa: No tak. Taka przetworzona papryka to ma inny smak :) Ale te mi odpowiada. I tak konserwow na ten przyk豉d te lubi :)
-
Go嗆: malwina, egd195.internetdsl.tpnet.pl
2009/01/28 16:00:47
zrobi豉m i by豉 ca趾iem ca趾iem ,mimo ze nie jestem zwolenniczka papryki, fajnie pasuj do niej te grzaneczki kt鏎e opr鏀zy豉m jeszcze granulowanym czosnkiem
pozdrawiam i zapraszam do mnie:) malwisia.blogspot.com/
-
2009/01/28 16:28:11
--malwina: Ciesz si, 瞠 smakowa豉 :) Dla mnie r闚nie by豉 ona : "ca趾iem, ca趾iem"..M篹owi smakowa豉 chyba bardziej :) Pozdrawiam :)
-
Go嗆: mloda mezatka: , static-200-111.is.net.pl
2010/09/28 20:22:25
Zupa wszystkim smakowala, szczeg鏊nie m篹owi:) super ze moglam skorzystac z przepisu. Na pewno bede ja gotowac czesciej, pyszna, 豉twa i szybka w przygotowaniu. Dziekuje i pozdrawiam
-
2012/12/08 22:03:58
o kurde, przepis wygl康a apetycznie. Fotka z kremem prezentuje si naprawd zacnie ;). Ostatnio moja dziewczyna serwowa豉 podobn i musz przyzna, 瞠 do mojego menu trafi w豉郾ie nowy pomys na obiad ;).
-
2013/02/09 11:36:57
Zupa pycha, ju j kiedy robi豉m dzisiaj powt鏎ka.
-
Go嗆: sencha, 89-77-64-105.dynamic.chello.pl
2013/10/11 16:23:05
Zupa jest wspania豉. Ju wiele razy robi豉m j dla go軼i i za ka盥ym razem byli zachwyceni! 妃ietany nie dodawa, bo b璠zie od razu za zimna ;)
W przepisie, z kt鏎ego do tej pory korzysta豉m by這 napisane 瞠by na koniec jak ju zupa jest ugotowana doda przeci郾i皻y przez prask zobek czy dwa z帳ki czosnku i moim zdaniem warto :)