--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik z powid豉mi

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

By造 na moim blogu ju korzenne ciastka w ramach "Korzennego weekendu", by造 pierniczki, zwyk貫 i z witra篡kami...ba, ostatnio nawet muffinki piernikowe by造...ale nie by這 zwyk貫go, prostegopiernika, ciasta kt鏎e mnie osobi軼ie kojarzy si bardzo mocno ze 鈍i皻ami. Szuka豉m przepisu 豉twego, szybkiego w wykonaniu i takiego, co to nie trzeba czeka paru tygodni, aby go spr鏏owa. Piernikz powid豉mi, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Niebo w G瑿iespe軟ia wszystkie te kryteria i dlatego jest on moj pierwsz propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej" zorganizowanej przez Olg Smile.

Pierniki nie s jako specjalnie przeze mnie lubiane. Owszem, zapach 鈍ietny, ciekawy smak, ale nic ponadto. Z takimi te odczuciami podesz豉m do tego ciasta. Ukroi豉m jeszcze ciep造 kawa貫k.. w smaku 瘸dna rewelacja, no i do tego ma造 zakalec si nawet wkrad. Pomy郵a豉m, 瞠 wi璚ej do tego przepisu nie wr鏂.Wieczorempostanowi豉m da mu jeszcze jedn szans. I bardzo si ciesz, 瞠 tak zdecydowa豉m, bo po paru godzinach od upieczenia by po prostu fantastyczny...Polecam, naprawd warto :)

Sk豉dniki (cytuj za autorem; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

-2 szklanki m彗i pszennej

- szklanka cukru

- szklanka mleka

- 125g mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki kakao

-2 造瞠czki przyprawy do piernika (da豉m 3)

- 造瞠czka sody + 造瞠czka proszku do pieczenia (da豉m dwie 造瞠czki sody, nie da豉m za to proszku)

- 250g powide 郵iwkowych (da豉m ca造 s這iczek..oko這 300g)

Wykonanie:

Cukier utrze z jajkiem na puszyst mas. Mas這 roztopi. Do masy jajecznej dodawa,ca造 czas mieszaj帷, przestudzone mas這, a nast瘼nie powid豉. Stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚: mleko oraz produkty sypkie.Ciastopiec w 180 stopniach oko這 godziny (ja piek豉m mniej wi璚ej 20 minut d逝瞠j).Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posmarowa polew czekoladow. Smacznego :)

pi徠ek, 19 grudnia 2008, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/19 13:51:25
Fajny Wedelko! :)) Uwielbiam pierniki, kazdego rodzaju!Taki z powid豉mi robi zawsze moja mama :) Pyszno軼i.
-
2008/12/19 23:13:30
Bardzo lubi pierniki, ale do nich to trzeba miec cierpliwo軼, nie? ;-)))
-
2008/12/20 05:24:05
Znam to o czym piszesz z autopsji. Jaki czas temu robili鄉y tzw. Bytomskie kamyki czyli pierniczki z powid豉mi 郵iwkowymi. Jeszcze ciep貫 by造 takie sobie, ale jak ostyg造 i pole瘸造 kilka godzin to by造 鈍ietne! Pozdrawiam!
-
2008/12/20 10:22:23
Hihihi pierniczki i pierniki to ju s takie zaskakuj帷e wypieki :) 奸icznie wygl康a Tw鎩 piernik :)
-
2008/12/20 12:49:46
--majanko: Dzi瘯uj za mi貫 s這wa :)

--krokodyll: A no tak :)

--grumko: Tak to ju chyba najwyra幡iej jest z tymi piernikami :))

--tilianara: Zaskakuj帷e. Dobrze to uj窸a :) Dzi瘯uj za komplement :)
-
Go嗆: , 80.50.126.*
2010/11/06 14:50:24
bardzo dobry przepis !! polecam !!:)
-
Go嗆: agnes, *.netcologne.de
2010/12/06 17:22:12
Pieklam w sobote ..... i juz zapisalam w moim notatniku jako "pyszny piernik z powidlami".
Polecam dalej .